ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
semi-conductors-chips-technology
Φώτο: Shutterstock

Αντιδράσεις για γερμανική εταιρεία μικροτσιπ που περνά σε κινεζικά χέρια

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση να μην εγκρίνει τη συναλλαγή, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ενίσχυσης της εξάρτησης από την Κίνα στην αγορά των ημιαγωγών.

Εντείνονται οι... δουλειές της Γερμανίας με την Κίνα, καθώς μετά την εξαγορά μεριδίου του λιμανιού του Αμβούργου από την Cosco, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας σκοπεύει να εγκρίνει την εξαγορά εταιρίας κατασκευής μικροτσίπ σε όμιλο κινεζικών συμφερόντων, παρά την προειδοποίηση των μυστικών υπηρεσιών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει να επιτρέψει την εξαγορά της εταιρίας Elmos στο Ντόρτμουντ από την ανταγωνιστική Silex, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στον κινεζικό όμιλο Sai Microelectronics. Η τελική τοποθέτηση του υπουργείου αναμένεται να δοθεί εντός των προσεχών εβδομάδων.

Όπως επισημαίνει πάντως η γερμανική εφημερίδα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση να μην εγκρίνει τη συναλλαγή, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ενίσχυσης της εξάρτησης από την Κίνα στην αγορά των ημιαγωγών.

Υπενθυμίζουμε πως και η Intel σχεδιάζει να δημιουργήσει μια μονάδα παραγωγής μικροτσιπ στη Γερμανία που θα είναι το πρώτο που δημιουργεί ο κολοσσός στην Ευρώπη.  Ο Διευθύνων Σύμβουλος του αμερικανικού Ομίλου Πατ Γκέλσινγκερ αναζητούσε επί έναν χρόνο την κατάλληλη τοποθεσία εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ διαπραγματεύτηκε για επιδοτήσεις ύψους δισεκατομμυρίων, τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με εθνικές κυβερνήσεις, καθώς η οικοδόμηση ενός τέτοιου εργοστασίου είναι κατά 30 - 40% ακριβότερη στην Ευρώπη από ό,τι στην Ασία. Το κόστος του εργοστασίου υπολογίζεται σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ

 Εκτός από τη Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία είναι υποψήφιες να φιλοξενήσουν εγκαταστάσεις της Intel, συγκεκριμένα ένα κέντρο σχεδιασμού και ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης.

Οι ΗΠΑ θέλουν να επιβραδύνουν την τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας

Υπενθυμίζουμε πως η Ουάσιγκτον θέλει να αναχαιτίσει την τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας  καθώς ο ανταγωνισμός των δύο μεγάλων δυνάμεων εισέρχεται σε νέα φάση, τόσο με απειλές στην οικονομική κυριαρχία των Αμερικανών, αλλά και υπό τον φόβο των επεκτατικών κινήσεων των Κινέζων στην Ταϊβάν.

Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας προς την Κίνα και κυρίως σε ό,τι αφορά μικροτσίπ αναμένεται ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο Πεκίνο και θα συμβάλει ώστε να διευρυνθεί το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κάτι που θα υποχρεώσει τους Κινέζους να προχωρήσουν σε τεράστιες δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης για να μην μείνουν πίσω.

Βάσει των νέων περιορισμών οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να προμηθεύουν τους Κινέζους κατασκευαστές με εξοπλισμό για την παραγωγή προηγμένων chip, εκτός αν πρώτα λάβουν άδεια. Τα μέτρα πρόκειται να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της Κίνας να αναπτύξει τη δική της βιομηχανία chip με στόχο τη μείωση της εξάρτησής της από τις εισαγωγές. Η Κίνα καταναλώνει περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ημιαγωγών που πωλούνται παγκοσμίως, τα οποία έφτασαν τα 556 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αλλά παράγει περίπου το 15% της παγκόσμιας παραγωγής.

«Η τεχνολογική αποσύνδεση θα μπορούσε να αποτελέσει τη "στιγμή Σπούτνικ" της Κίνας στην καινοτομία, αναγκάζοντάς την να υιοθετήσει μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω με στόχο την αυτοδυναμία, ειδικά στους ημιαγωγούς», ανέφεραν οικονομολόγοι της Citi σε σημείωμά τους, παρομοιάζοντάς τη σημερινή κατάσταση με την αύξηση των δαπανών για την έρευνα που παρατηρήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου στον κόσμο από τη Σοβιετική Ένωση.

Η Boston Consulting Group εκτίμησε το 2021 ότι η Κίνα θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε πρόσθετες προκαταρκτικές επενδύσεις για να δημιουργήσει πλήρως αυτάρκεις τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού chip. Οι νέοι περιορισμοί είναι πιθανό να ωθήσουν τους Κινέζους κατασκευαστές chip να προσπαθήσουν να παράγουν προηγμένα chip χρησιμοποιώντας δημιουργικές μηχανικές λύσεις με παλαιότερες τεχνολογίες που δεν υπόκεινται στις κυρώσεις, δήλωσαν οι ειδικοί.

Αυτό είναι κάτι που έχει επιχειρήσει στο παρελθόν η κορυφαία κινεζική εταιρεία κατασκευής chip, Semiconductor Manufacturing International. Στα τέλη του 2020 η Ουάσινγκτον της απαγόρευσε να αποκτήσει ένα προηγμένο εργαλείο κατασκευής chip που ονομάζεται μηχανή EUV από την ολλανδική εταιρεία ASML, το οποίο είναι κρίσιμο για την κατασκευή τσιπ που χρησιμοποιούν κόμβους διεργασίας 7 νανομέτρων. Ενώ οι κυρώσεις έχουν ως στόχο να αποτρέψουν την SMIC από την παραγωγή προηγμένων chip, ορισμένοι αναλυτές έχουν βρει ενδείξεις ότι η SMIC έχει ωστόσο καταφέρει να παράγει chip των 7 nm με τη βελτιστοποίηση απλούστερων μηχανών DUV που θα μπορούσε ακόμη να αγοράσει ελεύθερα από την ASML.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

electric-ilektrika-autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Η ηλεκτροκίνηση ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Κίνας

Οι επικεφαλής των BMW και Mercedes-Benz στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου του Μονάχου, τονίζουν πως οι δυο χώρες πρέπει να δημιουργήσουν μια βαθύτερη σχέση και να αρθούν οι περιορισμοί στο εμπόριο.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία θεωρεί την Κίνα «εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο»

«Βλέπουμε ότι τα στοιχεία του ανταγωνισμού έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια» στη σχέση με την Κίνα, επισήμανε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρουσιάζοντας την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας.