ΓΔ: 2120.71 -0.01% Τζίρος: 148.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Truss-Liz-Prime-Minister
Φωτο: Shutterstock

Θύμα κατασκοπείας φέρεται να έπεσε η Λιζ Τρας όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών

Χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε «άκρως απόρρητες λεπτομέρειες» των διαβουλεύσεων της Τρας με ξένους συμμάχους, πέραν των προσωπικών μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν με τον στενό συνεργάτη της, τον Κουάζι Κουάρτενγκ.

Θύμα κατασκοπείας φέρεται να έπεσε η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας στο διάστημα που ήταν υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα μεταδίδει ότι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στο προσωπικό τηλέφωνο της Τρας, ενώ στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για πράκτορες που εικάζεται ότι ενεργούσαν για λογαριασμό του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε «άκρως απόρρητες λεπτομέρειες» των διαβουλεύσεων της Τρας με ξένους συμμάχους, πέραν των προσωπικών μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν με τον στενό συνεργάτη της, τον Κουάζι Κουάρτενγκ, ο οποίος αργότερα διορίστηκε υπουργός Οικονομικών, αναφέρει το δημοσίευμα. Τα μηνύματα φέρονται να αφορούσαν συζητήσεις της τότε επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας με υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για τις αποστολές οπλικών συστημάτων, υποστηρίζει η Daily Mail.

Η βρετανική εφημερίδα, που επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, κάνει λόγο για λήψη μηνυμάτων που αφορούν διάστημα έως και ενός έτους. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρκέστηκε να δηλώσει πως «η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρά συστήματα για την προστασία από κυβερνοαπειλές. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται τακτικές ενημερώσεις σε υπουργούς για ζητήματα ασφαλείας και δίδονται συμβουλές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους και τον μετριασμό των κυβερνοαπειλών». Η παραβίαση του προσωπικού τηλεφώνου της Λιζ Τρας ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, αναφέρει η Daily Mail.

Η Τρας εξελέγη πρωθυπουργός αλλά παραιτήθηκε ύστερα από μόλις 44 ημέρες. Την διαδέχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ. Στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται ότι τα μηνύματα στα οποία απέκτησαν πρόσβαση οι χάκερ περιελάμβαναν επικρίσεις των Τρας και Κουάρτενγκ για τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, υπογραμμίζοντας «ενδεχόμενο κίνδυνο εκβιασμού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Βλέπουμε βρετανικό ρόλο στις πρόσφατες κινήσεις της Ουκρανίας

Η Μόσχα αποδίδει στη Βρετανία ρόλο στις πρόσφατες «προκλήσεις» της Ουκρανίας που επιδιώκουν να εμποδίσουν την ειρηνευτική διαδικασία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών. Η θέση της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις θα επανεξεταστεί.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Έτοιμοι για πόλεμο λόγω απειλών, λέει ο στρατηγός

Ο Βρετανός αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων Ρίτσαρντ Νάιτον προειδοποίησε πως περισσότεροι πολίτες θα χρειαστεί να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν λόγω της αυξημένης ρωσικής απειλής, καλώντας για ενίσχυση της άμυνας στη Βρετανία.
Κυβερνοέγκλημα προειδοποίηση υπολογιστή
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Προειδοποίηση νέας αρχηγού MI6 για αυξημένη ρωσική απειλή

Η νέα αρχηγός της MI6, Μπλέιζ Μετρεουέλι, θα τονίσει την αυξανόμενη απειλή της Ρωσίας και την ανάγκη οι κατάσκοποι να εκπαιδευτούν στην τεχνολογία, υπογραμμίζοντας ότι «η πρώτη γραμμή είναι παντού» στην παγκόσμια ασφάλεια.
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ζητά εξηγήσεις από Βρετανία για τον στρατιώτη που σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Η Μαρία Ζαχάροβα ζητά από τη Βρετανία να αποκαλύψει τον ρόλο του Βρετανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στην Ουκρανία, κατηγορώντας το Λονδίνο για υποστήριξη «τρομοκρατικών ενεργειών» του Κιέβου.
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: «Προκλητική η απειλή Πούτιν για πόλεμο με την Ευρώπη»

Ο Βρετανός υπ. Υγείας χαρακτήρισε "παντιέρα παλληκαρισμών" τη δήλωση Πούτιν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για πόλεμο με την Ευρώπη. Η υπ. Εξωτερικών ζητά από Πούτιν να σταματήσει τους λεονταρισμούς στο περιθώριο συνόδου ΝΑΤΟ.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός πρωθυπουργός: Στήριξη για δίκαιη ειρήνη και πίεση στη Ρωσία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε στην τηλεδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων» την ανάγκη ενότητας και συνέχισης της στήριξης στην Ουκρανία και χαιρέτισε τις αμερικανικές προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.