ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Κίνα εκτόξευσε το τελευταίο τμήμα του διαστημικού της σταθμού

Ο βάρους 23 τόνων «Μενγκτιάν», που είναι επίσης ένας εργαστηριακός θαλαμίσκος, αναμένεται να προσδεθεί με μια ακτινική πύλη στο ένα άκρο του «Τιάνχε» αργότερα σήμερα.

Η Κίνα εκτόξευσε σήμερα τον τελευταίο από τους τρεις θαλαμίσκους που θα αποτελέσουν τον διαστημικό της σταθμό, που θα είναι ο δεύτερος διαστημικός σταθμός σε λειτουργία μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Ο μη επανδρωμένος θαλαμίσκος "Μενγκτιάν" εκτοξεύθηκε με τον πιο ισχυρό πύραυλο της Κίνας, τον Long March 5B, στις 3:37 (09:37 ώρα Ελλάδας) από το κέντρο εκτόξευσης Γουεντσάνγκ στη νότια Κίνα.

Τον Απρίλιο του 2021 η Κίνα άρχισε την κατασκευή του διαστημικού της σταθμού με την εκτόξευση του θαλαμίσκου «Τιάνχε», κύριου χώρου διαβίωσης των αστροναυτών. Φέτος τον Ιούλιο εκτόξευσε τον «Γουεντιάν», όπου θα εκτελούνται επιστημονικά πειράματα.

Ο βάρους 23 τόνων «Μενγκτιάν», που είναι επίσης ένας εργαστηριακός θαλαμίσκος, αναμένεται να προσδεθεί με μια ακτινική πύλη στο ένα άκρο του «Τιάνχε» αργότερα σήμερα.

Ωστόσο ο διαστημικός σταθμός θα λάβει το τελικό του σχήμα Τ - με τον «Τιάνχε» στο κέντρο και στα πλάγια τους δύο εργαστηριακούς θαλαμίσκους - όταν επανατοποθετηθεί ο «Μενγκτιάν», ενόσω θα βρίσκεται σε τροχιά, σε μία από τις δύο πλαϊνές ακτινικές πύλες του «Τιάνχε».

Η ολοκλήρωση του κινεζικού διαστημικού σταθμού, που έχει σχεδιαστεί για μια διάρκεια ζωής 10 ετών, θα είναι ένα ορόσημο για τις διαστημικές φιλοδοξίες της Κίνας, καθώς ο ΔΔΣ της NASA θα σταματήσει ενδεχομένως να λειτουργεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός θα είναι επίσης εμβληματικός της αυξανόμενης επιρροής και αυτάρκειας της Κίνας στα διαστημικά εγχειρήματά της και μια πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον αποκλεισμό της από τον ΔΔΣ και άλλες συνεργασίες με τη NASA.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του σταθμού, η Κίνα σχεδιάζει να διεξαγάγει περισσότερα από 1.000 επιστημονικά πειράματα -- από τη μελέτη του πώς τα φυτά προσαρμόζονται στο διάστημα μέχρι τη συμπεριφορά των ρευστών σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Η διεθνής ζήτηση για πειράματα στον κινεζικό σταθμό θα αυξηθεί επίσης αν ο ΔΔΣ αποσυρθεί τα επόμενα χρόνια. Τουλάχιστον 3.000 επιστημονικά πειράματα έχουν διεξαχθεί πάνω στον ΔΔΣ από τον Νοέμβριο του 2000.

Η Κίνα έχει εγκρίνει τουλάχιστον εννέα προτάσεις από επιστήμονες σε χώρες από την Ελβετία μέχρι την Ινδία για την πρώτη παρτίδα πειραμάτων σε συνεργασία με το διαστημικό γραφείο των Ηνωμένων Εθνών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προσεδαφίστηκε στη Σελήνη ιαπωνικό διαστημόπλοιο

Η αποστολή είχε στόχο να δοκιμάσει μια τεχνολογία «ακριβείας» για την προσεδάφιση σκαφών και να δώσει νέα ώθηση στο διαστημικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας, το οποίο έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.
ΔΙΕΘΝΗ

O διαστημικός σταθμός Tiangong είναι έτοιμος και θα μπει σε λειτουργία αύριο

Ερευνητές από άλλες χώρες θα έχουν επίσης πρόσβαση στο κινεζικό διαστημικό εργαστήριο-σταθμό. Ήδη η Κίνα έχει επιλέξει εννέα διεθνή πειράματα που θα «πετάξουν» στον σταθμό, σε συνεργασία με επιστήμονες από την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Ινδία και το Μεξικό.
ΔΙΕΘΝΗ

Εντείνει τις προσπάθειες η Κίνα για την κατάκτηση του διαστήματος

Η Κίνα εκτόξευσε το εξελιγμένο ηλιακό της παρατηρητήριο ASO-S αξίας 126 εκατ. δολαρίων, που έχει σαν στόχο να μελετήσει τον «καιρό» στον Ήλιο και να προβλέψει δυνητικούς κινδύνους για τον πλανήτη μας.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα εκτοξεύει αύριο το πρώτο της ηλιακό παρατηρητήριο ASO-S

Οι Κινέζοι επιστήμονες περίμεναν πολύ καιρό για έναν τέτοιο διαστημικό επιστημονικό δορυφόρο. Η αρχική πρόταση τους είχε γίνει στη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με τον αστροφυσικό Weiqun Gan της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Ναντζίνγκ.
ΔΙΕΘΝΗ

Διπλή διαστημική αποστολή το 2030 σε Δία και Ουρανό σχεδιάζει η Κίνα

Μετά το 2020 όπου και εκτόξευσε την πρώτη της διαπλανητική της αποστολή η Κίνα εντείνει την παρουσία της στο διάστημα προχωρώντας στον σχεδιασμό δυο πολύπλοκων αποστολών για συλλογέςδιαστημικών δειγμάτων.