ΓΔ: 2475.74 -0.40% Τζίρος: 325.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Cavusoglu, tourkia
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: Ούτε μίλι επέκτασης χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στηλίτευσε τη στάση του διεθνούς παράγοντα και συγκεκριμένα των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για έλλειψη ισορροπίας. Επίσης ισχυρίστηκε πως το casus belli δε συνιστά απειλή έναντι της Ελλάδας.

Νέες απειλές και προειδοποιήσεις από την Τουρκία και πιο συγκεκριμένα από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα μίλι επέκτασης των χωρικών υδάτων» στο Αιγαίο, και επεσήμανε πως η Άγκυρα, «δεν αποδέχεται το τετελεσμένο γεγονός που την έχει φυλακίσει στις ακτές της». Ο Τσαβούσογλου, προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Κατά τα άλλα ο Μ. Τσαβούσογλου στηλίτευσε τη στάση του διεθνούς παράγοντα και συγκεκριμένα των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για έλλειψη ισορροπίας. Επίσης ισχυρίστηκε πως το casus belli δε συνιστά απειλή έναντι της Ελλάδας.

«Οι απαντήσεις που δώσαμε, εκνεύρισαν την Ελλάδα», είπε σε άλλο σημείο ο Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος πως «κατέρρευσε η προπαγάνδα της Αθήνας». Σημείωσε δε πως, «η Ελλάδα προσπάθησε να μας συκοφαντήσει με ψεύτικες φωτογραφίες και πληροφορίες. Τους απαντήσαμε με έγγραφα».

Επανέλαβε δε τους ισχυρισμούς περί έλλειψης σεβασμού των μειονοτήτων στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα το «άσπρο μαύρο» για τα νησιά επιχείρησε να κάνει και πάλι ο Χουλουσί Ακάρ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

«Στην Ελλάδα, κάποια στελέχη της σημερινής πολιτικής εξουσίας μπαίνουν στην κούρσα ‘τι να κάνω, τι να πω κατά της Τουρκίας’. Τα νησιά έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν  σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 14 των συμφωνιών της Λωζάνης και των Παρισίων. Αυτό είναι πολύ σαφές και ξεκάθαρο. Αλλά η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί  αυτά τα νησιά» ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Δεν υπάρχουν 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου πουθενά στον κόσμο, αλλά η Ελλάδα τα εφαρμόζει έτσι. Παρ' όλα αυτά, είμαστε εμείς που λέμε ας κάτσουμε να μιλήσουμε. Η Ελλάδα βάζει άλλους για να μιλήσουν εκ μέρους της. Λέμε, ας καθίσουμε να μιλήσουμε μεταξύ μας, να λύσουμε τα προβλήματα» πρόσθεσε.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ρώσοι συνελήφθησαν στην Αγία Σοφία διαβάζοντας Βίβλο

Δύο Ρώσοι τουρίστες συνελήφθησαν στη Κωνσταντινούπολη επειδή διάβαζαν δυνατά αποσπάσματα της Βίβλου στην Αγία Σοφία. Εξετάζεται η απέλασή τους, ενώ το ρωσικό προξενείο παρακολουθεί την υπόθεση.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ενισχύουν τη στρατιωτική συνεργασία Άγκυρα και Κάιρο

Τουρκία και Αίγυπτος υπέγραψαν δύο επιστολές προθέσεων για ενίσχυση της στρατιωτικής και αμυντικής τους συνεργασίας, στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχέσεών τους, μετά την επίσκεψη του Αιγύπτιου ΥΠΑΜ στην Άγκυρα.
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: Καμία επίσημη δέσμευση ΗΠΑ προς Τουρκία για F-35

Η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία επίσημη αμερικανική δέσμευση προς την Τουρκία για εξοπλιστικά, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ και τη συμμετοχή μας σε βασικά αμυντικά προγράμματα.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Έκκληση προς Τουρκία για σεβασμό κυριαρχίας των κρατών-μελών

Η Κάγια Κάλας ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επιθεωρήσει την επιχείρηση Aspides, τονίζοντας τη σημασία της για τη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η Σύνοδος ΝΑΤΟ στην Άγκυρα ανέδειξε τον ρόλο της Τουρκίας

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία φιλοξένησε επιτυχημένα τη 36η σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τονίζοντας τα υψηλά μέτρα ασφαλείας και ευχαριστώντας τους κατοίκους της Άγκυρας για την κατανόηση και τη συνεργασία τους.