ΓΔ: 1054.59 0.84% Τζίρος: 89.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
logariasmos_revma
Λογαριασμός ρεύματος. Πηγή: Shutterstock.

Η πτώση των τιμών ρεύματος το τελευταίο τρίμηνο δημιουργεί αισιοδοξία

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αποκλιμάκωση της τάξης του 47% στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο (από 436 ευρώ η μεγαβατώρα τον Αύγουστο σε 232,6 τον Οκτώβριο).

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας τους επόμενους μήνες εκφράζουν παράγοντες της αγοράς, εφόσον δεν υπάρξουν νέα απρόοπτα στη διεθνή σκηνή. Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αποκλιμάκωση της τάξης του 47% στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο (από 436 ευρώ η μεγαβατώρα τον Αύγουστο σε 232,6 τον Οκτώβριο) ενώ είναι ενδεικτικό ότι από το ιστορικό υψηλό των 697 ευρώ / MWh που είχε φθάσει το ρεύμα στις 31 Αυγούστου, τις προηγούμενες ημέρες πλησίασε ακόμη και τα 100 ευρώ (107 ευρώ/MWh στις 30 Οκτωβρίου).

Επισημαίνεται ότι σε επίπεδο καταναλωτή οι τιμές στην πλειονότητα των περιπτώσεων παρέμειναν στο επίπεδο των 15-17 σεντς ανά κιλοβατώρα καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις δεν επέτρεψαν να περάσουν στη λιανική οι υψηλές τιμές του Χρηματιστηρίου. Κατά συνέπεια η μείωση των χρηματιστηριακών τιμών σημαίνει ότι μειώνεται η ανάγκη για επιδοτήσεις. Αντίστοιχα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας έχει μειωθεί κατά 66% (από 349 ευρώ η μεγαβατώρα που είχε φθάσει τον Αύγουστο, στο επίπεδο των 115 ευρώ).

Η υποχώρηση των τιμών αποδίδεται σε σειρά παραγόντων: οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που περιόρισαν ως τώρα τη ζήτηση για θέρμανση, η πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε επίπεδο άνω του 90%, η διαθεσιμότητα φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που αποτελεί την σημαντικότερη εναλλακτική έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά και οι ζυμώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, με ελληνική πρωτοβουλία και πίεση συντέλεσαν στην συγκράτηση των τιμών.

Επίσης η αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών αποτελεί σημαντικό παράγοντα συγκράτησης των τιμών καθώς η πράσινη ενέργεια υποκαθιστά ακριβότερες πηγές και κυρίως το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή. Ωστόσο επισημαίνεται ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και η αγορά ευαίσθητη σε τυχόν απρόοπτα, όπως η απότομη επιδείνωση του καιρού, η αύξηση της ζήτησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου σε άλλες περιοχές του πλανήτη που θα μείωνε τη διαθεσιμότητα στην Ευρώπη, ή μια νέα διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Αποζημιώσεις για τις ζημιές στο Nord Stream σχεδιάζει να ζητήσει η Ρωσία

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Οικονομικής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας δεν διευκρίνισε από που θα ζητηθεί η αποζημίωση, ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστοί οι δυο αγωγοί που στοίχισαν 17,4 δισ. ευρώ.
gas pipe-Eastmed-fysiko aerio
ΔΙΕΘΝΗ

Την παράταση του περιορισμού κατανάλωσης αερίου σχεδιάζει η ΕΕ

Καθώς ο στόχος για μείωση της κατανάλωσης λήγει τον Μάρτιο, είναι απαραίτητη η παράταση του, ώστε να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος να έχουν γεμίσει έως το 90% οι αποθήκες φυσικού αερίου μέχρι την επόμενη χρονιά.
ΔΙΕΘΝΗ

Άρχισαν οι εργασίες ενεργειακής διασύνδεσης Βουλγαρίας και τη Σερβίας

Ο μήκους 170 χιλιομέτρων αγωγός αερίου θα επιτρέψει τη ροή μη ρωσικού αερίου προς το Βελιγράδι και θα ενισχύσει την ασφάλεια των προμηθειών στη νοτιοανατολική Ευρώπη και αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του 2023.
ΔΙΕΘΝΗ

Αποσύνδεση των τιμών ενέργειας με του φυσικού αερίου θέλει η Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ σημείωσε ότι είναι άδικο το υφιστάμενο καθεστώς καθώς το φυσικό αέριο παράγει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.