ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το ίδρυμα του Μ. Γκέιτς δίνει 1,4 δισ. δολάρια σε μικροκαλλιεργητές

Τα ποσά που θα αποδεσμευτούν από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς αναμένεται κυρίως να ενθαρρύνουν τις νέες τεχνολογίες, να βοηθήσουν τις γυναίκες και να ενθαρρύνουν τις καινοτομίες στη διαχείριση της κτηνοτροφίας.

Μικροκαλλιεργητές στην Αφρική και την Ασία θα επωφεληθούν από μια δωρεά 1,4 δισ. δολαρίων του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς για να βοηθηθούν στην προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε σήμερα ο φιλανθρωπικός οργανισμός.

Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί σε περίοδο τεσσάρων ετών για να ευνοήσει καινοτομίες που θα επιτρέπουν στους αγρότες να αντισταθούν καλύτερα στις ξηρασίες, τους καύσωνες και τις ακραίες πλημμύρες που εντείνονται από την κλιματική αλλαγή.

«Πρόσθετες χρηματοδοτήσεις είναι αναγκαίες για να εξασφαλιστεί ότι οι αγροτικές και τεχνολογικές καινοτομίες θα είναι ευρέως διαθέσιμες για τις ευάλωτες κοινότητες», υπογράμμισε σε ανακοίνωση ο Μπιλ Γκέιτς, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του κολοσσού πληροφορικής Microsoft.

Η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιήθηκε με την ευκαιρία της Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ στο Σαρμ ελ-Σέιχ, όπου οι πολιτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο προσέρχονται από σήμερα, υπό την πίεση να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα απέναντι σε μια υπερθέρμανση που επιδεινώνεται και να προσφέρουν οικονομική υποστήριξη στις φτωχές χώρες, οι οποίες υφίστανται περισσότερο τις συνέπειές της.

Οργανώσεις που εκπροσωπούν 350 εκατομμύρια μικροκαλλιεργητές ζήτησαν σήμερα να είναι προτεραιότητα της COP27 η οικοδόμηση ενός «συστήματος τροφίμων που να μπορεί να θρέψει τον κόσμο σε έναν υπερθερμασμένο πλανήτη».

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη καταστροφικές και κάθε φορά που ο κόσμος καθυστερεί την ανάληψη της δράσης του, περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν και οι λύσεις γίνονται όλο και πιο περίπλοκες και πιο δαπανηρές», επέμεινε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Γκέιτς, ο Μαρκ Σούζμαν.

«Οι ηγέτες πρέπει να ακούσουν τη φωνή των Αφρικανών αγροτών. Οι κυβερνήσεις πρέπει να καταλάβουν τις προτεραιότητές τους και να ανταποκριθούν επειγόντως», τόνισε.

Τα ποσά που θα αποδεσμευτούν από το φιλανθρωπικό ίδρυμα αναμένεται κυρίως να ενθαρρύνουν τις νέες τεχνολογίες, να βοηθήσουν τις γυναίκες και να ενθαρρύνουν τις καινοτομίες στη διαχείριση της κτηνοτροφίας.

Μια πλατφόρμα που αναπτύσσεται με την Κένυα θα βοηθήσει συνεπώς τους καλλιεργητές να προετοιμαστούν καλύτερα απέναντι στις απειλές της κλιματικής αλλαγής, με μηνύματα που θα στέλνονται στα κινητά τους τηλέφωνα τα οποία μπορούν να τους βοηθούν να σώζουν τις καλλιέργειές τους. Ειδικοί δέχθηκαν ευνοϊκά τις ανακοινώσεις αυτές επιμένοντας παράλληλα στο γεγονός ότι χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη.

Η Ελίζαμπεθ Ρόμπινσον, διευθύντρια του Κέντρου για την Οικονομία και την Πολιτική της Κλιματικής Αλλαγής, χαιρέτισε επίσης τη «σημαντική» ανακοίνωση εκτιμώντας παράλληλα ότι "η κλίμακα του προβλήματος είναι τέτοια που οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας και οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει όλοι να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους υπέρ της επισιτιστικής ασφάλειας".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ch. Lidner, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Λίντνερ: Κλειδί η σταθερότητα στη δυτική Αφρική για την ασφάλεια της Ευρώπης

Η κυβέρνηση της Γερμανίας, που έχει αναπτύξει πάνω από 1.100 στρατιωτικούς της Μπούντεσβερ στο Μαλί στο πλαίσιο της MINUSMA, αποφάσισε τον Νοέμβριο να τους έχει αποσύρει ως τον Μάιο του 2024.
mplinken-blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Μπλίνκεν: Xαιρετίζει την απόσυρση των δυνάμεων της Ερυθραίας από την Αιθιοπία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «χαιρέτισε αυτήν την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι ήταν ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης ειρήνης στη βόρεια Αιθιοπία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, ο Νεντ Πράις.
Somalia-epithesi-tromokratiki energeia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τη Ρουάντα να «πάψει να υποστηρίζει το M23»

Το Κιγκάλι κατηγορείται από την Κινσάσα, αλλά και από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και αρκετών κρατών μελών της ΕΕ, πως υποστηρίζει και πολεμά στο πλευρό των ανταρτών του M23 στο Βόρειο Κίβου, κονγκολέζικη επαρχία που γειτονεύει με τη Ρουάντα.