ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Υποχωρούν οι προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΠΕΚ, η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας και αυξανόμενων προκλήσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2022, για πέμπτη φορά από τον Απρίλιο, καθώς και την εκτίμηση για την επόμενη χρονιά, επικαλούμενος τις εντεινόμενες οικονομικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων.

Η ζήτηση για πετρέλαιο το 2022 θα αυξηθεί κατά 2,55 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή κατά 2,6%, ανέφερε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) στη μηνιαία του έκθεση, μειωμένη κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. «Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας και αυξανόμενων προκλήσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2022», ανέφερε ο ΟΠΕΚ σε έκθεσή του.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, στους καθοδικούς κινδύνους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο υψηλός πληθωρισμός, η νομισματική σύσφιξη από μεγάλες κεντρικές τράπεζες, τα υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους σε πολλές περιοχές και τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η έκθεση αυτή είναι η τελευταία πριν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, συναντηθούν στις 4 Δεκεμβρίου για να ορίσουν την πολιτική τους. Η ομάδα αυτή, που πρόσφατα μείωσε τους στόχους για την παραγωγή, θα παραμείνει επιφυλακτική, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Για την επόμενη χρονιά, ο ΟΠΕΚ αναμένει η ζήτηση για πετρέλαιο να αυξηθεί κατά 2,24 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μια πρόβλεψη επίσης μειωμένη κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petrelaio, Oil, Brent, WTI
ΔΙΕΘΝΗ

Μείωση παραγωγής εξετάζει ο ΟΠΕΚ, νέα άνοδος τιμής του πετρελαίου

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurasia η απόφαση του ΟΠΕΚ θα εξαρτηθεί από την πορεία της τιμής του «μαύρου χρυσού» και από το πόσο εμφανής είναι η διαταραχή στις αγορές λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Μικρή μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου

Οι παραγωγοί πετρελαίου θα μειώσουν την παραγωγή τον Οκτώβριο κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), που αντιστοιχεί μόλις στο 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης. Κατά 3% ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου.
Total Petroleum-France-Fire
ΔΙΕΘΝΗ

Η TotalEnergies πέτυχε κέρδη - ρεκόρ 20,5 δισ. δολάρια για το 2022

Χωρίς τις λογιστικές απώλειες που συνδέονται με την αποχώρησή της από τη Ρωσία, που ανέρχονται σε ποσό κοντά στα 15 δισ. δολάρια, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της επιχείρησης ανέρχονται σε 36,2 δισ. δολάρια.