ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μήνυμα Γκεοργκίεβα σε ΗΠΑ - Κίνα να μην διασπαστεί η παγκόσμια οικονομία

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι οι χώρες θα πρέπει να επιτρέψουν στο εμπόριο να λειτουργήσει, καθώς η άρση των εμποδίων μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των δεινών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργίεβα προειδοποίησε σήμερα τους ηγέτες της G20 να μην επιτρέψουν στον προστατευτισμό «να εδραιωθεί» και πρόσθεσε ότι η διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ θα βλάψει σημαντικά την ανάπτυξη.

Στην ομιλία της ενώπιον των ηγετών της G20 κατά τη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στην Ινδονησία η Γκεοργκίεβα επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή 345 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, του υψηλού πληθωρισμού και των κλιματικών καταστροφών. Η ίδια τόνισε ότι οι χώρες θα πρέπει «να επιτρέψουν στο εμπόριο να κάνει τη δουλειά του».

«Η άρση των εμποδίων, κυρίως για τα τρόφιμα και τα λιπάσματα, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των δεινών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον προστατευτισμό να εδραιωθεί και στον κόσμο να διαχωριστεί σε ξεχωριστά μπλοκ».

Η Γκεοργκίεβα προειδοποιεί εδώ και καιρό κατά της διάσπασης της παγκόσμιας οικονομίας σε μπλοκ των οποίων θα ηγούνται οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι από τη μία και η Κίνα και άλλες χώρες από την άλλη, εξηγώντας ότι αυτό θα οδηγήσει στην υιοθέτηση διαφορετικών τεχνολογικών και ρυθμιστικών προτύπων και θα εντείνει τον εμπορικό προστατευτισμό. Υπάρχει ακόμη χρόνος να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση και «να αποφύγουμε να καταλήξουμε κοιμισμένοι σε έναν κόσμο που θα είναι πιο φτωχός και λιγότερο ασφαλής», εκτίμησε η Γκεοργκίεβα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε εξάλλου το αίτημά της προς τις χώρες της G20 να επιταχύνουν τις προσπάθειες να προσφέρουν ελάφρυνση του χρέους στις πιο φτωχές χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία covid-19, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mplinken-blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Το «ύποπτο» μπαλόνι στις ΗΠΑ ανέβαλε το ταξίδι Μπλίνκεν στην Κίνα

Η επίσκεψη που θα ήταν η πρώτη Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κίνα από το 2018, αναβάλλεται ενώ οι δυο μεγάλες δυνάμεις τόνιζαν πως επιδιώκουν να αποφύγουν τον κίνδυνο οι εντάσεις ανάμεσά τους να οδηγήσουν σε στρατιωτική αναμέτρηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Για μετεωρολογικό μπαλόνι που ξέφυγε της πορείας του κάνουν λόγο οι Κινέζοι

Κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το Πεντάγωνο εξέτασε το ενδεχόμενο να καταρρίψει το μπαλόνι που έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ για πιθανή κατασκοπεία. Γιατί αποφασίστηκε να μη δοθεί πράσινο φως στα F-22.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ανεβαίνει στο 2,9% ο πήχης για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023

Παρά τις κρίσεις, η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη της προσδοκώμενης τη φετινή χρονιά ωστόσο αναμένεται να είναι δύσκολη και να υπάρξει επιβράδυνση της απασχόλησης. Μόνο η Βρετανία δεν θα αποφύγει την ύφεση καθώς το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί κατά 0,6%