ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μήνυμα Γκεοργκίεβα σε ΗΠΑ - Κίνα να μην διασπαστεί η παγκόσμια οικονομία

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι οι χώρες θα πρέπει να επιτρέψουν στο εμπόριο να λειτουργήσει, καθώς η άρση των εμποδίων μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των δεινών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργίεβα προειδοποίησε σήμερα τους ηγέτες της G20 να μην επιτρέψουν στον προστατευτισμό «να εδραιωθεί» και πρόσθεσε ότι η διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας σε γεωπολιτικά μπλοκ θα βλάψει σημαντικά την ανάπτυξη.

Στην ομιλία της ενώπιον των ηγετών της G20 κατά τη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στην Ινδονησία η Γκεοργκίεβα επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή 345 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, του υψηλού πληθωρισμού και των κλιματικών καταστροφών. Η ίδια τόνισε ότι οι χώρες θα πρέπει «να επιτρέψουν στο εμπόριο να κάνει τη δουλειά του».

«Η άρση των εμποδίων, κυρίως για τα τρόφιμα και τα λιπάσματα, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των δεινών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον προστατευτισμό να εδραιωθεί και στον κόσμο να διαχωριστεί σε ξεχωριστά μπλοκ».

Η Γκεοργκίεβα προειδοποιεί εδώ και καιρό κατά της διάσπασης της παγκόσμιας οικονομίας σε μπλοκ των οποίων θα ηγούνται οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι από τη μία και η Κίνα και άλλες χώρες από την άλλη, εξηγώντας ότι αυτό θα οδηγήσει στην υιοθέτηση διαφορετικών τεχνολογικών και ρυθμιστικών προτύπων και θα εντείνει τον εμπορικό προστατευτισμό. Υπάρχει ακόμη χρόνος να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση και «να αποφύγουμε να καταλήξουμε κοιμισμένοι σε έναν κόσμο που θα είναι πιο φτωχός και λιγότερο ασφαλής», εκτίμησε η Γκεοργκίεβα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε εξάλλου το αίτημά της προς τις χώρες της G20 να επιταχύνουν τις προσπάθειες να προσφέρουν ελάφρυνση του χρέους στις πιο φτωχές χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία covid-19, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το ΔΝΤ αναθεώρησε στο 5%, την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας το 2024

Ως τώρα, ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσιγκτον προέβλεπε ανάπτυξη 4,6% στην Κίνα φέτος, κατώτερη από τον ονομαστικό στόχο ο ρυθμός της να φθάσει το 5% που έθεταν οι κινεζικές αρχές τον Μάρτιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Η αύξηση των αμερικανικών δασμών θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα την αύξηση κατά 18 δισ. δολάρια αυτών των δασμών που εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα, προκειμένου να «προστατευθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι Αμερικανοί εργαζόμενοι».