ΓΔ: 2691.43 1.62% Τζίρος: 290.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κράτος υποστηρικτής της τρομοκρατίας η Ρωσία, αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία και να περιοριστούν οι διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα καθώς και οι επαφές της ΕΕ με επίσης Ρώσους αντιπροσώπους και να απαγορευτούν τα ρωσικά ιδρύματα στην Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε τη Ρωσία κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας και κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να θεσπίσουν ένα κατάλληλο νομικό πλαίσιο που θα ενεργοποιήσει σημαντικά περιοριστικά μέτρα κατά της Μόσχας και θα έχει θεμελιώδεις περιοριστικές επιπτώσεις στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία.

Ειδικότερα, σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον βάρβαρο και επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι οι εσκεμμένες επιθέσεις και θηριωδίες, που διαπράττονται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και άλλες δυνάμεις που ελέγχονται από αυτές εναντίον αμάχων στην Ουκρανία, η καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις και εγκλήματα πολέμου. Υπό αυτό το πρίσμα, αναγνωρίζουν τη Ρωσία ως κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας και ως κράτος που «χρησιμοποιεί μέσα τρομοκρατίας».

Με δεδομένο ότι η ΕΕ δεν μπορεί επί του παρόντος να χαρακτηρίσει επισήμως κράτη προαγωγούς της τρομοκρατίας, το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να θεσπίσουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ρωσία σε αυτόν τον κατάλογο. Αυτό θα ενεργοποιήσει σειρά σημαντικών περιοριστικών μέτρων κατά της Μόσχας και θα έχει θεμελιώδεις περιοριστικές επιπτώσεις στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, αναφέρει το ΕΚ.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο να συμπεριλάβει τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση «ομάδα Βάγκνερ», το 141ο Ειδικό Μηχανοκίνητο Σύνταγμα (γνωστό και ως «Kadyrovites»), καθώς και άλλες ένοπλες ομάδες, πολιτοφυλακές και ένοπλες δυνάμεις υπό ρωσικό έλεγχο που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία, στον κατάλογο των τρομοκρατών της ΕΕ.

Το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία διεθνώς, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς και φορείς όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης να μειωθούν οι διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, οι επαφές της ΕΕ με επίσημους Ρώσους αντιπροσώπους να περιοριστούν στο απολύτως ελάχιστο, καθώς και να κλείσουν και να απαγορευτούν τα ρωσικά ιδρύματα στην ΕΕ που διαδίδουν κρατική προπαγάνδα σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο των κλιμακούμενων τρομοκρατικών ενεργειών του Κρεμλίνου εναντίον Ουκρανών αμάχων, το ψήφισμα καλεί ακόμα τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο να ολοκληρώσουν γρήγορα τις εργασίες τους για το ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης οι χώρες της ΕΕ να προλαμβάνουν, να διερευνούν και να διώκουν ενεργά κάθε καταστρατήγηση των υφιστάμενων κυρώσεων και, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εξετάζουν πιθανά μέτρα κατά των χωρών που προσπαθούν να βοηθήσουν τη Ρωσία να παρακάμψει τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εξετάζει αντιαεροπορικά για Ουκρανία και περιορισμούς σε βίζες Ρώσων

Η Κάγια Κάλας χαρακτήρισε «κρατική τρομοκρατία» την επίθεση με drone στη Λειψία που αποδίδεται στη Ρωσία και δήλωσε πως η ΕΕ σύντομα θα στείλει περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα για την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Νέα κλιμάκωση στη Λειψία, αυξάνει η απειλή από Ρωσία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μαρκ Ρούτε δήλωσαν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές από τη Ρωσία, αναφέροντας το περιστατικό στη Λειψία ως νέα κλιμάκωση και τονίζοντας πως ΕΕ και ΝΑΤΟ ενισχύουν την υποστήριξη στην Ουκρανία.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ συζητά νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας, απορρίπτει εκφοβισμό

Η ΕΕ παραμένει αμετακίνητη παρά τις ρωσικές υβριδικές επιθέσεις και δεσμεύεται να στηρίξει την Ουκρανία, δήλωσε η Κάγια Κάλας, σημειώνοντας ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι να παρεμποδίσει τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία χωρίς να το επιτυγχάνει.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις χώρες ΕΕ ζητούν χρήση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Η Πολωνία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Σουηδία ζητούν με επιστολή να αξιοποιηθούν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ για μεγαλύτερη στήριξη στην Ουκρανία, παρά τις αντιδράσεις, κυρίως από το Βέλγιο.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων

Ο Μακρόν καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στρατηγική τρόμου της Ρωσίας και τόνισε ότι ΕΕ και εταίροι θα εντείνουν τις κυρώσεις και θα συνεχίσουν τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία και παραβίασης πολωνικού εναέριου χώρου

Η Ελλάδα καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις σε αμάχους στην Ουκρανία και την παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην Πολωνία και υπογραμμίζοντας πως τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.