ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
russia-oil
Φώτο: Shutterstock

Ευρώπη και G7 θέλουν πλαφόν 65 - 70 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο

Σύμφωνα με γαλλική οικονομική εφημερίδα, τα τρία τέταρτα του αργού, που φορτώνεται στα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής, πηγαίνουν κυρίως στην Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία και το προτεινόμενο ανώτατο όριο κινδυνεύει να αποδειχθεί «μια τρύπα στο νερό».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες της Ομάδας των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) και η Αυστραλία θα ορίσουν τη μέγιστη τιμή του βαρελιού ρωσικού αργού, που μεταφέρεται με τάνκερ, μεταξύ 65 και 70 δολαρίων, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές σύμφωνα με τη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Échos

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διχασμένες, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κλίνει προς το επίπεδο των 65 δολαρίων το βαρέλι, ποσό που η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν απορρίψει ως υπερβολικά γενναιόδωρο προς τη Μόσχα.

Επισημαίνοντας, όμως, ότι τα τρία τέταρτα του αργού, που φορτώνεται στα ρωσικά λιμάνια της Βαλτικής, πηγαίνουν κυρίως στην Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, καθώς και ότι ποσότητες ρωσικού πετρελαίου σε πλοία, που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τελικό προορισμό, φθάνουν τα 2,45 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, η εφημερίδα εκτιμά ότι, σε αυτό το στάδιο, το προτεινόμενο ανώτατο όριο κινδυνεύει να αποδειχθεί «μια τρύπα στο νερό».

Οι στόχοι του ανώτατου ορίου τιμών ήταν πάντα διφορούμενοι: Οι ΗΠΑ ήθελαν να διασφαλίσουν ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να ρέει, ενώ παράλληλα θα περιόριζαν τα έσοδα της Μόσχας. Οι κυρώσεις της ΕΕ αρχικά επικεντρώνονταν περισσότερο στη μείωση των εσόδων της πολεμικής μηχανής του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης του ανώτατου ορίου ήταν να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος των επικείμενων κυρώσεων της ΕΕ. Για να αντισταθμίσει το αποδυναμωμένο σχέδιο, μια ομάδα χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής, πιέζει για ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας το συντομότερο δυνατό.

Το ανώτατο όριο τιμών θα απαγόρευε στις εταιρείες να παρέχουν ναυτιλιακές υπηρεσίες και υπηρεσίες, όπως ασφάλιση, μεσιτεία και οικονομική βοήθεια, που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου οπουδήποτε στον κόσμο, εκτός εάν το πετρέλαιο πωλείται κάτω από το συμφωνημένο όριο. Το σχέδιο για την επιβολή ανώτατου ορίου, το οποίο προωθείται από την G-7, έχει δύο στόχους: να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου προκειμένου να αποφευχθούν οι παγκόσμιες αιχμές των τιμών, ενώ ταυτόχρονα να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας.

Η ΕΕ έχει επίσης προτείνει την προσθήκη ορισμένων περιόδων χάριτος στην τελευταία έκδοση της νομοθεσίας για το ανώτατο όριο και έχει περιορίσει σημαντικά τις κυρώσεις για τις ναυτιλιακές διατάξεις. Η τελευταία πρόταση χαλαρώνει αρκετά στοιχεία του ανώτατου ορίου που είχαν καθοριστεί στην πιο πρόσφατη δέσμη κυρώσεων του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν να θέσουν επ' αόριστον περιορισμούς στα πλοία που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμών. Οι κυρώσεις σε αυτά τα πλοία θα περιορίζονται τώρα σε μια περίοδο 90 ημερών και θα ισχύουν μόνο για το ρωσικό πετρέλαιο.

Το μπλοκ πρότεινε επίσης την προσθήκη μιας μεταβατικής περιόδου 45 ημερών για την εισαγωγή του ανώτατου ορίου, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg. Η προτεινόμενη περίοδος χάριτος θα ισχύει για το πετρέλαιο που έχει φορτωθεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου - την ημερομηνία έναρξης των κυρώσεων για το πετρέλαιο - και θα εκφορτωθεί έως τις 19 Ιανουαρίου, ευθυγραμμίζοντας την ΕΕ με μια ρήτρα που είχαν ανακοινώσει προηγουμένως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

peskov
ΔΙΕΘΝΗ

Με κατάσχεση δυτικών περιουσιακών στοιχείων απειλεί η Ρωσία

Το Κρεμλίνο προειδοποιεί πως έχει κατάλογο δυτικών περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να κατασχεθούν αν κατασχεθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ υπογραμμίζει πως θα διαταραχτεί η παγκόσμια οικονομία.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Όγδοο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία με πλαφόν στο πετρέλαιο

Θα απαγορεύεται οποιαδήποτε παροχή υπηρεσίας που σχετίζεται με τη μεταφορά πετρελαίου της Ρωσίας σε τρίτες χώρες, εκτός εάν η τιμή της συναλλαγές είναι χαμηλότερη από το ανώτατο όριο που θα τεθεί.
ΔΙΕΘΝΗ

Τζεντιλόνι: Η συμφωνία του G7 σχετικά με το Ρωσικό αέριο ενισχύει τις κυρώσεις

Ο Ιταλός Επίτροπος επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την περικοπή εσόδων της Ρωσίας για τη χρηματοδότηση του βάναυσου πολέμου του Πούτιν κατά της Ουκρανίας.