ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η ηλεκτροδότηση στη Χερσώνα έχει αποκατασταθεί σύμφωνα με τους Ουκρανούς

Ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βομβαρδίζουν τη Χερσώνα από την απέναντι όχθη του ποταμού Δνείπερου. Ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης ανέφερε την Παρασκευή ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 35 τραυματίστηκαν τις τελευταίες έξι ημέρες.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση της πόλης της Χερσώνας, η οποία απελευθερώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Κιρίλο Τιμοσένκο, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας. Η πόλη είχε μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και τρεχούμενο νερό αφότου την ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί, στις 11 Νοεμβρίου.

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τη Χερσώνα λίγο μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Ήταν η μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους οι Ρώσοι. Η αποχώρησή τους σηματοδότησε μια σημαντική ήττα για τη Μόσχα. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ωστόσο ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βομβαρδίζουν τη Χερσώνα από την απέναντι όχθη του ποταμού Δνείπερου. Ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης ανέφερε την Παρασκευή ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 35 τραυματίστηκαν τις τελευταίες έξι ημέρες.

Ότι η Ρωσία «θα πληρώσει» για τον λιμό στην Ουκρανία την περίοδο της σοβιετικής ένωσης που άφησε πίσω του εκατομμύρια νεκρούς τον χειμώνα του 1932-33 και θα λογοδοτήσει για τα τωρινά της «εγκλήματα» στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Οι Ρώσοι θα πληρώσουν για όλα τα θύματα του Γκολοντομόρ και θα λογοδοτήσουν για τα σημερινά εγκλήματα», υπογραμμίζει ο Αντρίι Γέρμακ σε ανάρτησή του στο Telegram, αναφερόμενος στον λιμό που επέβαλε η ρωσική ηγεσία του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν την περίοδο 1932-33, γνωστή με την ονομασία Γκολοντομόρ, όταν εκατομμύρια Ουκρανοί πέθαναν από ασιτία.

Σήμερα είναι η ημέρα μνήμης για τα θύματα του Γκολοντομόρ στην Ουκρανία. Τον Νοέμβριο του 1932, ο σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν έστειλε την αστυνομία να κατασχέσει όλα τα σιτηρά και τα ζώα από τα νεοκολεκτιβοποιημένα ουκρανικά αγροκτήματα, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων που χρειάζονταν για τη φύτευση της επόμενης σοδειάς. Εκατομμύρια Ουκρανοί αγρότες πέθαναν από την πείνα τους επόμενους μήνες από αυτό που ο ιστορικός του Πανεπιστημίου του Yale Τίμοθι Σνάιντερ έχει χαρακτηρίσει «σαφώς προμελετημένη μαζική δολοφονία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 2 νεκροί και 10 τραυματίες σε ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας υπογράμμισε σήμερα ότι μια συμπαγής αντιαεροπορική άμυνα θα επέτρεπε να «σωθούν χιλιάδες ζωές», να μειωθούν οι ζημιές που προκαλούνται στις υποδομές στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Λουκασένκο: Οι δράστες στη Μόσχα ήθελαν να διαφύγουν στη Λευκορωσία

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι πληροφορίες τους επιβεβαιώνουν την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος. Ο ίδιος ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι η επίθεση διαπράχθηκε από ισλαμιστές.