ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Petrelaio, Oil, Brent, WTI
Φωτο: Shutterstock

Μείωση παραγωγής εξετάζει ο ΟΠΕΚ, νέα άνοδος τιμής του πετρελαίου

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurasia η απόφαση του ΟΠΕΚ θα εξαρτηθεί από την πορεία της τιμής του «μαύρου χρυσού» και από το πόσο εμφανής είναι η διαταραχή στις αγορές λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Το πετρέλαιο σκαρφάλωσε πάνω από τα 77 δολάρια το βαρέλι, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αναμένεται να εξετάσουν βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή κατά τη συνάντησή τους αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πληροφορίες της Eurasia Group.

Το αμερικανικό αργό, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, σημείωσε άνοδο έως και πάνω από 2% πλησιάζοντας τα 78 δολάρια, ενώ αυτή τη στιγμή (20:45) βρίσκεται στα 77,27 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 1,31%.

Με την αγορά πετρελαίου να φαίνεται ολοένα και πιο ασταθής, οι εκπρόσωποι του OPEC+ οι οποίοι μέχρι αυτή την εβδομάδα είχαν προβλέψει ότι θα έκαναν παύση για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των περικοπών, λένε τώρα ότι πρόσθετες μειώσεις θα μπορούσαν να είναι μια επιλογή.

Ο ΟΠΕΚ+ θα συνεδριάσει την Κυριακή για να αποφασίσει για το επόμενο επίπεδο παραγωγής, ενώ οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπραγματεύονται σχέδια για ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό. Η αδύναμη δομή της αγοράς είναι πιθανό να αποτελέσει πηγή ανησυχίας για τον ΟΠΕΚ καθώς οδεύει προς τη συνάντηση, με τις συνθήκες να φαίνονται ώριμες για μια ακόμη μείωση της παραγωγής, δήλωσε η Eurasia Group.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στην έκθεση οι αναλυτές εκτιμούν πως «δεδομένων των ευρύτερων συνθηκών στην αγορά, ο ΟΠΕΚ+ θα εξετάσει σοβαρά μια νέα μείωση παραγωγής στην επερχόμενη συνεδρίαση, ειδικά αν οι τιμές του αργού υποχωρήσουν πολύ κάτω από το υφιστάμενο επίπεδο την ερχόμενη εβδομάδα».

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Eurasia Group στην έκθεσή τους, «τελικά, η απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία της τιμής του πετρελαίου κατά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ και από το πόσο εμφανής είναι η διαταραχή στις αγορές λόγω των κυρώσεων της ΕΕ».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι ΗΠΑ προχώρησαν στη χορήγηση άδειας στην Chevron για την επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα, αφού οι κυρώσεις σταμάτησαν όλες τις δραστηριότητες πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Η ανακούφιση από τις κυρώσεις έρχεται μετά την ανακοίνωση των Νορβηγών διαμεσολαβητών για την επανέναρξη των πολιτικών συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί η συντήρηση των εγκαταστάσεων, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόσθετη παραγωγή δεν θα είναι άμεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μικρή μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου

Οι παραγωγοί πετρελαίου θα μειώσουν την παραγωγή τον Οκτώβριο κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), που αντιστοιχεί μόλις στο 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης. Κατά 3% ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία με Τουρκία για τη διέλευση των δεξαμενόπλοιων από τον Βόσπορο

Η Δύση υποχώρησε στα «τουρκικά παζάρια» που είχαν προκαλέσει συνωστισμό στο Βόσπορο με 26 πετρελαιοφόρα που παρέμεναν εγκλωβισμένα. Ποιοι είναι οι νέοι κανόνες που θα ισχύουν για τις διελεύσεις των πλοίων.