ΓΔ: 2279.1 -0.43% Τζίρος: 314.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
Ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια, βασικός πυλώνας ενέργειας της Ουκρανίας, φωτογραφημένος δίπλα στον Δνείπερο.

Πρόταση της Ρωσίας για ζώνη ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Οι συνεχείς βομβαρδισμοί γύρω από τον σταθμό έχουν εγείρει ανησυχίες για το ενδεχόμενο πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει ζητήσει να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας.

Η Ρωσία έχει εκθέσει τη θέση της όσον αφορά τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία και τώρα αναμένει απάντηση, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τις δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

«Ο εκπρόσωπός μας στον ΔΟΑΕ (Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας) στην Βιέννη Μιχαήλ Ουλιάνοφ εργάζεται δραστήρια, όπως καταλαβαίνουμε, αλλά τώρα η απόφαση δεν βρίσκεται στη ρωσική πλευρά, δεν βρίσκεται στη Μόσχα», πρόσθεσε το RIA, επικαλούμενο τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσεφ.

Η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ο οποίος κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την εισβολή τους στη γειτονική χώρα, έχει έκτοτε βομβαρδιστεί πολλές φορές, προκαλώντας την καταδίκη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Οι επανειλημμένοι αυτοί βομβαρδισμοί γύρω από τον σταθμό ήγειραν ανησυχίες για το ενδεχόμενο πρόκλησης σοβαρού δυστυχήματος και ο ΔΟΑΕ ζήτησε να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο επικεφαλής του οργανισμού, ο Ραφαέλ Γκρόσι, σημείωσε εξάλλου σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν σήμερα ότι ελπίζει πως ως το τέλος του έτους θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία και την Ουκρανία για την δημιουργία της ζώνης αυτής προστασίας γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και παρείχε περίπου το ένα πέμπτο του ηλεκτρικού ρεύματος της Ουκρανίας πριν από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων. «Έχω δεσμευτεί για την επίτευξη λύσης το ταχύτερο δυνατό. Ελπίζω ως το τέλος του έτους», υπογράμμισε ο Γκρόσι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ δεν απέκλεισε συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως και συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Ο σκοπός μας είναι να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα, όχι να δημιουργήσουμε μια στρατιωτική κατάσταση που θα ευνοήσει την μία ή την άλλη πλευρά», υπογράμμισε ο Γκρόσι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ανακοίνωσε καταστροφή άνω των 150 ουκρανικών drones τη νύχτα

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε 151 ουκρανικά drones κυρίως σε Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα, λίγο πριν επαναληφθούν οι συνομιλίες στη Γενεύη. Πυρκαγιά ξέσπασε σε διυλιστήριο στην Κρασναντάρ χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ καλεί το Κίεβο να διαπραγματευτεί άμεσα πριν τις συνομιλίες στη Γενεύη

Ο Τραμπ τόνισε ότι η Ουκρανία πρέπει να διαπραγματευτεί άμεσα για να λήξει ο πόλεμος, ενώ σήμερα ξεκινούν συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ Ρώσων, Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για εδάφη στη Γενεύη

Η Ρωσία θα διαπραγματευτεί με την Ουκρανία για εδαφικά θέματα στις συνομιλίες της Γενεύης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ο Μεντίνσκι θα είναι παρών, παρά τις επικρίσεις από την Ουκρανία για την επιλογή του.
Ουκρανικά άρματα μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν 201 τ.χλμ. στη Ζαπορίζια σε 5 μέρες

Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε 201 τετρ. χλμ. από Ρώσους μέσα σε λίγες μέρες, επίδοση που είχε να καταγραφεί από τον Ιούνιο 2023, ενώ η χρήση του Starlink στη ρωσική πλευρά παρουσιάζει προβλήματα, δυσχεραίνοντας τις επικοινωνίες τους.
Drone πάνω από θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ουκρανικών drones στο ρωσικό λιμάνι Ταμάν με ζημιές σε υποδομές

Το λιμάνι Ταμάν στη Ρωσία δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά drones, με εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές και πυρκαγιά, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βενιαμίν Κοντράτιεφ. Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για θύματα ή το μέγεθος των ζημιών.