ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κίνα: Ενισχύουμε τους δεσμούς με Ρωσία, δεν διαλέγουμε πλευρά στο ουκρανικό

Ο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, διαμήνυσε ότι η χώρα του θα αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς με τη Μόσχα στο νέο έτος, μιλώντας μέσω βίντεο σε συνέδριο στο Πεκίνο, ενώ ξεκαθάρισε ότι στον πόλεμο της Ουκρανίας, η χώρα του τήρησε αμερόληπτη και αντικειμενική στάση.

Η Κίνα ενισχύει τους δεσμούς της με την Ρωσία, ενώ ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση προς τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως είπε ο υπουργός εξωτερικών της χώρας. Ο Γουάνγκ Γι, διαμήνυσε ότι η χώρα του θα αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς με τη Ρωσία στο νέο έτος, μιλώντας μέσω βίντεο σε συνέδριο στο Πεκίνο, ενώ ξεκαθάρισε ότι στον πόλεμο της Ουκρανίας, η χώρα του τήρησε αμερόληπτη και αντικειμενική στάση.

Ο Γουάνγκ είπε ότι η Κίνα «θα εμβαθύνει τη στρατηγική αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία» με τη Ρωσία. Μάλιστα αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι πολεμικά πλοία των δύο χωρών πραγματοποίησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας την περασμένη εβδομάδα.

«Σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίξαμε με συνέπεια τις θεμελιώδεις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας, χωρίς να ευνοούμε τη μία ή την άλλη πλευρά, ή να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, ακόμη λιγότερο επιζητώντας εγωιστικά οφέλη από την κατάσταση», είπε ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας έριξε και τα «καρφιά» του κατά των ΗΠΑ. Κατηγόρησε την Αμερική για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, λέγοντας ότι η χώρα του «απέρριψε κατηγορηματικά την εσφαλμένη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κίνα».

Ο Γουνάγκ αναγνώρισε ότι η εμπειρία έχει δείξει «ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αποσυνδέσουν ή να κόψουν τις αλυσίδες εφοδιασμού», αλλά όπως τόνισε οι ΗΠΑ συνεχίζουν πεισματικά να βλέπουν την Κίνα ως τον κύριο ανταγωνιστή τους και να εμπλέκονται σε «κραυγαλέο αποκλεισμό, καταστολή και προβοκάτσια κατά της χώρας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν και Σι σε επίδειξη ενότητας με κοινό αντίπαλο τη Δύση

Έτοιμος να συζητήσει το σχέδιο ειρήνευσης της Κίνας για την Ουκρανία εμφανίζεται ο Ρώσος πρόεδρος, αν και το σχέδιο έχει απορριφθεί εξαρχής από τους Ουκρανούς και τη Δύση. Τι είπε ο Σι στον Πούτιν για τις εκλογές στη Ρωσία.
Putin, Xi, China, Kina, Russia, Rossia
ΔΙΕΘΝΗ

Σύναντηση με τον Πούτιν σχεδιάζει ο Σι Τζινπίνγκ, η Ουκρανία στο επίκεντρο

Η επίσκεψη του Κινέζου πρόεδρου Σι Τζινπίνγκ έρχεται σε μια περίοδο όπου το Πεκίνο έχει δείξει τη διάθεση να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Υπερ των κινεζικών προτάσεων για την Ουκρανία δηλώνει ο Λουκασένκο

Ο πιστός σύμμαχος του Πούτιν δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξουν υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις που να στοχεύουν πρωτίστως στην αποφυγή μιας παγκόσμιας αντιπαράθεσης όπου δεν θα υπάρχουν νικητές.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα δεν θα στηρίξει με παραδόσεις όπλων τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Καμία ένδειξη δεν υπάρχει πως το Πεκίνο θα παραδώσει όπλα στη Μόσχα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών της Ουκρανίας Κίριλο Μπουντάνοφ που σημειώνει ότι μόνο το Ιράν στηρίζει στρατιωτικά τη ρωσική εισβολή.
ΔΙΕΘΝΗ

Β. Ζελένσκι: Η νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας είναι «αναπόφευκτη»

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τη Δύση να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξουν συνομιλίες με τον Πούτιν. Ανοιχτός στο να εξετάσει τα 12 σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας.