ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πιόνια Κίνας και Ταϊβάν
Πιόνια με σημαίες Κίνας και Ταϊβάν πάνω σε επιτραπέζια σκακιέρα, συμβολίζοντας γεωπολιτική ένταση.

Ταϊβάν: «Η μεγαλύτερη εισβολή κινεζικών αεροσκαφών, έως σήμερα»

Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως διεξήγαγε χθες, Κυριακή, στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στο νησί το οποίο διεκδικεί, σε απάντηση στις «προκλήσεις» και τη «συνεργία» ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις τοπικές αρχές.

Η Κίνα ανέπτυξε 71 πολεμικά αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων 60 καταδιωκτικά, στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων αυτό το σαββατοκύριακο γύρω από την Ταϊβάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ταϊπέι και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του νησιού Central News Agency μετέδωσε πως ήταν η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα εισβολή της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας στη ζώνη αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως διεξήγαγε χθες, Κυριακή, στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί, σε απάντηση στις «προκλήσεις» και τη «συνεργία» ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αρχές του νησιού. Σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, η Ταϊβάν ανέφερε πως 60 καταδιωκτικά αεροπλάνα πήραν μέρος στις ασκήσεις, μεταξύ των οποιών έξι SU-30, που είναι από τα πιο εξελιγμένα αεροσκάφη που διαθέτει η Κίνα.

Στην καθημερινή ενημέρωσή του, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε εξάλλου πως 47 από τα αεροπλάνα αυτά διείσδυσαν μέσα στη ζώνη αεροπορικής άμυνας του νησιού. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου, ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια επιδρομή που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν, η οποία έχει 24 εκατ. κατοίκους, μία από τις επαρχίες της, την οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανενώσει με το υπόλοιπο έδαφός της μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949. Βλέπει με δυσαρέσκεια την προσέγγιση που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις αρχές της Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, οι οποίες παρέχουν εδώ και δεκαετίες στο νησί στρατιωτική υποστήριξη έναντι του Πεκίνου.

Το Πεκίνο δεν διευκρίνισε τον αριθμό των αεροσκαφών που κινητοποιήθηκαν για τα χθεσινά γυμνάσια ούτε την ακριβή τοποθεσία των γυμνασίων αυτών. Τα δεδομένα του ταϊβανικού υπουργείου Άμυνας δείχνουν πως οι περισσότερες εισβολές αφορούσαν τη νοτιοδυτική κορυφή της ζώνης αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ADIZ).

Μερικά κινεζικά αεροπλάνα πέρασαν επίσης τη «μέση γραμμή» κατά μήκος του στενού της Ταϊβάν. Πολυάριθμες χώρες διατηρούν ADIZ, κυρίως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα. Οι ζώνες αυτές δεν ταυτίζονται με τον εναέριο χώρο της χώρας, αλλά περιλαμβάνουν μια πολύ ευρύτερη ζώνη ώστε η χώρα να έχει περισσότερο χρόνο για να ταυτοποιήσει ένα εν δυνάμει εχθρικό αεροπλάνο και να απαντήσει σε ενδεχόμενη εισβολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Στον Σι Τζινπίνγκ εναπόκειται η στάση της Κίνας για την Ταϊβάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το μέλλον της Ταϊβάν εξαρτάται από τον πρόεδρο της Κίνας, ενώ σημείωσε πως θα ήταν δυστυχής αν η Κίνα αναλάβει δράση, εκτιμώντας ότι ο Σι ίσως περιμένει αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ.
Κίνα Ταϊβάν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα ξεκίνησε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν

Η Κίνα ξεκίνησε εκτεταμένα γυμνάσια με πραγματικά πυρά γύρω από την Ταϊβάν, μετά την πώληση αμερικανικών όπλων 11,1 δισ. δολαρίων στην Ταϊπέι. Η Ταϊβάν ανέπτυξε δυνάμεις και καταδίκασε την «στρατιωτική πίεση».
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ εγκρίνουν πώληση όπλων $11 δισ. στην Ταϊβάν, διαμαρτυρία Κίνας

Οι ΗΠΑ ενέκριναν νέα πώληση εξοπλισμών στην Ταϊβάν αξίας 11,1 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη από το 2001. Η Ταϊβάν σχεδιάζει πρόσθετες αμυντικές δαπάνες 40 δισ. για να ενισχύσει την άμυνά της έναντι πιθανής κινεζικής απειλής.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συστάσεις στην Ιαπωνία να μην κλιμακώσει με Κίνα για Ταϊβάν

Ο Τραμπ συνέστησε στην Ιαπωνή πρωθυπουργό Σανάε Τακαΐτσι να αποφεύγει κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την Κίνα για την Ταϊβάν, μετά από συνομιλία του με τον Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με WSJ και πηγές της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα αντιδρά έντονα στην αμερικανική πώληση όπλων στην Ταϊβάν

Η Κίνα αντέδρασε έντονα στην πρώτη έγκριση πώλησης όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν μετά την επιστροφή Τραμπ στην εξουσία, προειδοποιώντας πως θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα και ασφάλεια.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν ανταλλάσσουμε την Ταϊβάν για συμφωνία με την Κίνα, τονίζει ο Ρούμπιο

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ξεκαθάρισε πως η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Ταϊβάν για χάρη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, διαψεύδοντας τέτοιο ενδεχόμενο ενόψει των διαπραγματεύσεων Τραμπ με το Πεκίνο.