ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Scholz, Germania, Germany
Φωτο: Shutterstock

Η Γερμανία εξετάζει κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Η ΕΕ και οι εταίροι από τη λέσχη των πλούσιων χωρών της Ομάδας των Επτά έχουν δεσμεύσει περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ (311 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ρωσικά κεντρικά τραπεζικά αποθεματικά.

Η Γερμανία είναι ανοιχτή στη χρήση δισεκατομμυρίων ευρώ σε δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία να ανοικοδομηθεί, εφόσον μπορούν να επιλυθούν τα νομικά ζητήματα και οι σύμμαχοι ακολουθήσουν το παράδειγμά της. 

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς υποστηρίζει το αίτημα της Ουκρανίας για πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη θέση σχετικά με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από το ρωσικό κράτος. Το θέμα είναι πολύπλοκο και ορισμένα τμήματα του κυβερνητικού συνασπισμού είναι πιο ένθερμα από άλλα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις. 

Οι εσωτερικές εντάσεις αντανακλούν τον ευρύτερο αγώνα της διεθνούς κοινότητας να διαμορφώσει μια κοινή θέση. Εάν το Βερολίνο μπορέσει να επιλύσει τα δικά του ζητήματα, θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία, όπως τα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών, που έχουν παγώσει ως αντίποινα για την εισβολή της Ρωσίας.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ θέλει η Ρωσία να πληρώσει για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία. Η πρώην συν-επικεφαλής των Πρασίνων της Γερμανίας, η οποία είναι επί μακρόν υπέρμαχος μιας σκληρότερης στάσης απέναντι στο Κρεμλίνο, επιμένει ότι η κατάσχεση τουλάχιστον ορισμένων από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να είναι μια επιλογή, δήλωσαν στο Bloomberg αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος ηγείται των φιλοεπιχειρηματικών Ελεύθερων Δημοκρατών, είναι πιο επιφυλακτικός. Ανησυχεί ότι η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο και να οδηγήσει τα ευρωπαϊκά έθνη και τους συμμάχους τους σε ένα νομικό τέλμα, είπαν οι αξιωματούχοι.

Η ΕΕ και οι εταίροι από τη λέσχη των πλούσιων χωρών της Ομάδας των Επτά έχουν δεσμεύσει περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ (311 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ρωσικά κεντρικά τραπεζικά αποθεματικά. Η ΕΕ έχει επίσης δεσμεύσει περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν Ρώσοι επιχειρηματίες στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, αν και οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι πλήρεις. Τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται σε εκκρεμότητα και δεν μπορούν επί του παρόντος να διανεμηθούν. 

Αντί για μια καθολική κατάσχεση, ένας πιο εναλλακτικός δρόμος από νομικής άποψης θα μπορούσε να είναι η στόχευση περιουσιακών στοιχείων ατόμων που αποδεδειγμένα εμπλέκονται σε ρωσικά εγκλήματα πολέμου, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. Τέτοιες υποθέσεις όμως θα μπορούσαν να χρειαστούν χρόνια για να περάσουν από τα δικαστήρια, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει μια τέτοια πρωτοβουλία σε απλό συμβολισμό.

Η λεπτομέρεια των συζητήσεων δείχνει πώς η δυνατότητα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων ξεπερνάει τη θεωρητική συζήτηση και προχωρά προς την εφαρμογή, αλλά παραμένουν σημαντικά εμπόδια. Ο Σολτς θέλει κάθε κίνηση συντονισμένη με συμμάχους και νομικά σφιχτή, είπαν οι άνθρωποι. 

«Η ζημία είναι δραματική, θα κοστίσει δισεκατομμύρια και θα απαιτήσει από ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα να αναπτύξει λογικές λύσεις», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος στους δημοσιογράφους τον Αύγουστο. «Θα είναι ένα μεγάλο, μεγάλο έργο που έχει ελάχιστη σχέση με το σχέδιο Μάρσαλ. Θα είναι μεγαλύτερο».

Στις ΗΠΑ, οι νομοθέτες του Κογκρέσου πίεσαν την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάσχεσης ορισμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, εισάγοντας νομοθεσία που θα το επιτρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί σε αυτές τις παρακλήσεις, λόγω της ανησυχίας της να αποθαρρύνει άλλες ξένες κεντρικές τράπεζες από το να σταθμεύουν περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Olaf Scholz, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Σιγουριά Σόλτς πως ο Πούτιν δεν θα επιτύχει τους στόχους του στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως η ΕΕ θα στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, σημειώνοντας πως η χώρα αποτελεί κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας, ωστόσο τόνισε πως το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εμπλακεί σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία.
Leopard-Rheinmettall
ΔΙΕΘΝΗ

Στην τελική ευθεία η αποστολή των γερμανικών Leopard στην Ουκρανία

Τα άρματα θα προέλθουν από την αμυντική βιομηχανία - 88 από την Rheinmetall και 99 από τον όμιλο FGG, η χρηματοδότηση για την επισκευή τους ωστόσο δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί. Αρνητική η Γερμανία για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο.
Leopard-Rheinmettall
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσημο αίτημα Πολωνίας σε Γερμανία για αποστολή Leopard στην Ουκρανία

Στο επίκεντρο επανέρχεται το Βερολίνο καθώς θα πρέπει να αποφασίσει για τη μεταφορά αρμάτων μάχης, με τον Πολωνό υπουργό Άμυνας να καλεί τη Γερμανία να ενταχθεί στον συνασπισμό των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία με Leopard 2.
russia-tank
ΔΙΕΘΝΗ

Πλησιάζουν τις 180.000 οι απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αρχηγού του νορβηγικού στρατού η Ρωσία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες από την έναρξη της εισβολής, ωστόσο είναι σε θέση να συνεχίσει για αρκετό καιρό τον πόλεμο. Υπό διεθνή πίεση η Γερμανία για την παράδοση Leopard 2 στο Κίεβο.
Leopard-Rheinmettall
ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμες οι χώρες της ΕΕ να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία

Παρά τη διστακτικότητα της Γερμανίας να επιτρέψει την επανεξαγωγή στην Ουκρανία των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2, σύμφωνα με τον Ζ. Μπορέλ, μερικές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Κίεβο απέναντι στη ρωσική εισβολή.