ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
USA, HPA, VOULI
Φωτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων συστήνει ειδική επιτροπή για την Κίνα

Η επιτροπή θα διεξάγει έρευνα για τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και θα προχωρήσει στην έκδοση συστάσεων για την υλοποίηση πολιτικής αντιμετώπισής του.

Με μεγάλη πλειοψηφία ψηφίστηκε από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων η σύσταση ειδικής επιτροπής για την Κίνα, χρησιμοποιώντας μία από τις πρώτες ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν στο νομοθετικό σώμα από τότε που οι Ρεπουμπλικάνοι ανέλαβαν τον έλεγχό του, ώστε να δοθεί έμφαση στην επιθυμία των Βουλευτών για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης διεθνούς επιρροής του Πεκίνου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με 365 θετικές ψήφους έναντι 65 για απόφαση που προβλέπει την οργάνωση μιας Ειδικής Επιτροπής για τον Στρατηγικό Ανταγωνισμό Μεταξύ των ΗΠΑ και του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Η επιτροπή θα διεξάγει έρευνα για το παραπάνω ζήτημα και θα προχωρήσει στην έκδοση συστάσεων για την υλοποίηση πολιτικής αντιμετώπισής του.

Το σύνολο των 65 αρνητικών ψήφων προήλθε από τους Δημοκρατικούς, μερικοί από τους οποίους δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι η παραπάνω επιτροπή υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων θα ακολουθεί στενή κομματική γραμμή. Ωστόσο 146 Δημοκρατικοί βουλευτές ψήφισαν θετικά.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Μακγκόβερν που συμπροεδρεύει στην Ειδική Επιτροπή του Κογκρέσου για την Κίνα με τη συμμετοχή μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και γερουσιαστών που μελετάει τις πολιτικές της Κίνας εκδήλωσε τη διάθεσή του να ψηφίσει για τη σύσταση της ειδικής επιτροπής, παρά τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο να είναι αυστηρά κομματική, ακολουθώντας την πολιτική γραμμή των Ρεπουμπλικάνων.

«Είναι σίγουρο ότι δεν θέλουμε να εξελιχθεί σε ένα όργανο που θα διαιωνίζει το μίσος κατά της Ασίας», δήλωσε ο Μακγκόβερν επικαλούμενος ρητορική του παρελθόντος, όπως αυτή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που χαρακτήριζε την COVID-19 ως «τον ιό της Κίνας». Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι άφησε να εννοηθεί ότι η επιτροπή δεν θα είναι κομματικά προκατειλημμένη.

«Έχετε το λόγο και τη δέσμευσή μου. Αυτή δεν είναι μία κομματική επιτροπή. Θα είναι μία διακομματική επιτροπή», δήλωσε ο Μακάρθι στη διάρκεια σχολίων του, ενώ παρότρυνε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να υποστηρίξει τη σχετική πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής.

Ο ίδιος είπε ότι η επιτροπή θα ασχοληθεί με ζητήματα όπως η επιστροφή των θέσεων εργασίας από την Κίνα στις ΗΠΑ, η διασφάλιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και η επιστροφή των αλυσίδων εφοδιασμού σε αμερικανικό έδαφος.

Επιπρόσθετα με τα ζητήματα αυτά υπάρχει μία τριβή στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα σχετικά με το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα που έχει η Ουάσινγκτον με το Πεκίνο, την άσκηση κινεζικής πίεσης στην Ταϊβάν, αλλά και τη διαφάνεια της κινεζικής ηγεσίας σχετικά με τους χειρισμούς της για τη διαχείριση της COVID-19, καθώς η πανδημία εκδηλώθηκε πρώτα στην Κίνα. Στη νέα επιτροπή θα προεδρεύει ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικ Γκάλαχερ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν λύνουν τη σύγκρουση με Ιράν

Το Πεκίνο ξεκαθάρισε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν λύνουν τα προβλήματα, καλώντας σε υπεύθυνες ενέργειες και πολιτική λύση για το Ιράν. Τόνισε επίσης ότι αντιτίθεται σε μονομερείς κυρώσεις χωρίς έγκριση ΟΗΕ.
Κιμ Γιονγκ Ουν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η θέση της Βόρειας Κορέας στο παγκόσμιο διπλωματικό σκηνικό

Αναλυτές εκτιμούν πως το πολιτικό κύρος του Κιμ Γιονγκ Ουν ενισχύεται διεθνώς λόγω Ρωσίας, Κίνας και οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ο Τραμπ τόνισε τη θετική του στάση για τον περιορισμό της αμερικανικής συμμετοχής σε ασκήσεις με τη Νότια Κορέα.
Δασμοί ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 40 χώρες λειτουργούν ως κόμβοι επανεξαγωγής κινεζικών προϊόντων

Περίπου 40 χώρες, όπως το Βιετνάμ και το Μεξικό, λειτουργούν ως ενδιάμεσοι για εκ νέου αποστολή κυρίως κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ, παρακάμπτοντας δασμούς, σύμφωνα με έκθεση του Λευκού Οίκου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Πυρηνικά όπλα Κίνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ και σύμμαχοι καταδικάζουν τις αιφνίδιες βαλλιστικές δοκιμές Κίνας

ΗΠΑ και περίπου 40 σύμμαχες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, καταδίκασαν τις απροειδοποίητες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, φωτογραφίζοντας την Κίνα για περιστατικό στις αρχές Ιουλίου, χωρίς να την κατονομάζουν.
Ford Ranger σε βουνό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ford: Κινέζικα αυτοκίνητα ίσως εισέλθουν στις ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία

Ο CEO της Ford, Τζιμ Φάρλεϊ, προειδοποιεί πως η είσοδος κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην αγορά ΗΠΑ είναι πιθανή τα επόμενα 5-10 χρόνια και ότι η Ford ετοιμάζει νέα ηλεκτρικά οχήματα για να ανταγωνιστεί την Κίνα.