ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αθωώνεται ο ηγέτης των Καταλανών για τα ταραχώδη γεγονότα του 2017

Η κατηγορία περί στάσης που αποτελούσε τη βασική κατηγορία κατά του Κάρλες Πουτσντεμόν, ακυρώθηκε στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα από την κυβέρνηση Σάντσεθ.

Η ισπανική δικαιοσύνη απέρριψε το βασικό κατηγορητήριο κατά του Κάρλες Πουτσντεμόν για τον ρόλο του στην απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας το 2017, μετά την εφαρμογή του νέου αμφιλεγόμενου ποινικού κώδικα της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ. Ο δικαστής εφαρμόζει την εξαίρεση για στάση, αλλά διατηρεί την δίωξη για υπεξαίρεση και ανυπακοή, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας.

Η κατηγορία περί στάσης, η βασική κατηγορία κατά του Κάρλες Πουτσντεμόν, ακυρώθηκε στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα ο οποίος εγκρίθηκε εν μέσω σφοδρών αντιδικιών στο τέλος του Δεκεμβρίου από το κοινοβούλιο.

Αντικαταστάθηκε από την κατηγορία της προσβολής της «δημόσιας τάξης», που επισείει ελαφρύτερες ποινές, αλλά αυτή η κατηγορία δεν μπορεί να απαγγελθεί κατά του Κάρλες Πουτσντεμόν, σύμφωνα με την πρόεδρο του δικαστηρίου.

Κεντρικό πρόσωπο της απόπειρας απόσχισης της Καταλωνίας το 2017, που διέφυγε στο Βέλγιο για να ξεφύγει από την ισπανική δικαιοσύνη, διώκεται πλέον μόνο για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων - που επισείει ελαφρύτερες ποινές σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα - και ανυπακοή.

Κατά συνέπεια, απειλείται θεωρητικά με επιβολή ποινής φυλάκισης τεσσάρων ετών, αντί των 13 ετών που επιβλήθηκαν το 2019 στον πρώην αντιπρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας.

Ένας από τους σκοπούς της μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα ήταν η ενίσχυση του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος, μέρος του οποίου υποστηρίζει την ισπανική κυβέρνηση στο κοινοβούλιο. Θεωρήθηκε επικίνδυνο στοίχημα για την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Η δεξιά, που ξεπερνά τους σοσιαλιστές στις δημοσκοπήσεις, επετέθη με δριμύτητα κατά του νέου ποινικού κώδικα, τον οποίο δεν δίστασαν να επικρίνουν ακόμη και βαρώνοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Πέδρο Σάντσεθ έπαιξε το χαρτί του κατευνασμού στην Καταλωνία από την άνοδό του στην εξουσία το 2018, λιγότερο από έναν χρόνο από την απόπειρα απόσχισης της Οκτωβρίου 2017.

Ετσι, ο Ισπανός πρωθυπουργός ξεκίνησε διάλογο με τμήμα των καταλανών αυτονομιστών, που παραμένουν στην ηγεσία της ισπανικής περιφέρειας, και έδωσε χάρη σε εννέα από τα στελέχη του αυτονομιστικού κινήματος, ανάμεσά τους και ο Οριόλ Ζουνκέρας, που είχαν καταδικασθεί σε ποινές 9 έως 13 ετών φυλάκισης για τον ρόλο τους στα γεγονότα του 2017

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Υπό δικαστική έρευνα ο αδελφός του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ

Η οργάνωση αυτή είχε μηνύσει και την Μπεγκόνια Γκόμεθ, τη σύζυγο του Πέδρο Σάντσεθ και δικαστήριο της Μαδρίτης διενεργεί έρευνα σε βάρος της για διαφθορά και άσκηση αθέμιτης επιρροής.
ΔΙΕΘΝΗ

Η συζύγος του Πέδρο Σάντσεθ κατηγορείται για επιχειρηματική διαφθορά

Η εισαγγελία δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση που έλαβε χθες, Τετάρτη, δικαστήριο της Μαδρίτης να εξετάσει μια ιδιωτική καταγγελία που κατέθεσε μια ομάδα κατά της διαφθοράς σε βάρος της Μπεγκόνια Γκόμεθ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ποινικές έρευνες στην Ισπανία για χιλιάδες θανάτους σε οίκους ευγηρίας

Σχεδόν 43.000 τρόφιμοι οίκων ευγηρίας και φροντίδας πέθαναν από τη νόσο covid-19 ή υπάρχουν υποψίες ότι πέθαναν από αυτή το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου, κατά το πρώτο κύμα, δηλαδή, της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
ΔΙΕΘΝΗ

Εκκένωση φυλακής υψίστης ασφαλείας λόγω δασικών πυρκαγιών στον Καναδά

Η εντολή εκκένωσης της φυλακής στο Πορτ Καρτιέ εκδόθηκε την Παρασκευή και οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα, ενημέρωσε η CSC χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την επιχείρηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να ασκηθεί ποινική δίωξη στην Boeing

Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε το BBC μαζί της. Η σύσταση δεν είναι τελική απόφαση και οι λεπτομέρειες οποιασδήποτε πιθανής εγκληματικής ενέργειας δεν είναι γνωστές, ανέφερε το CBS.
ΔΙΕΘΝΗ

Τέλος σε Αirbnb και σε ενοικιάσεις διαμερισμάτων σε τουρίστες στη Βαρκελώνη

Η αλματώδης αύξηση των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων στην πόλη, έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές των ενοικίων, μια αύξηση τιμών ενοικίων συγκεκριμένα 68% τα τελευταία 10 χρόνια και στο κόστος αγοράς ακινήτων 38%.