ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: ΑΠΕ

Στα 208 εκατ. θα εκτοξευτούν οι άνεργοι παγκοσμίως το 2023

Η έλλειψη νέων θέσεων εργασίας θα πλήξει χώρες σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές ανακάμπτουν από το οικονομικό σοκ της πανδημίας και ο κορονοϊός σαρώνει την Κίνα.

Η αύξηση της απασχόλησης παγκοσμίως αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά στο 1% φέτος συγκριτικά με 2% το 2022, έχοντας δεχθεί πλήγμα από τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό και την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, όπως ανέφερε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Παράλληλα, ο αριθμός των ανέργων στον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 εκατ. στα 208 εκατ. το 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα ροκανίσει τους πραγματικούς μισθούς, ανέφερε η ILO σε έκθεση για τις παγκόσμιες τάσεις. Η έλλειψη νέων θέσεων εργασίας θα πλήξει χώρες σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές ανακάμπτουν από το οικονομικό σοκ της πανδημίας και ο κορονοϊός σαρώνει την Κίνα, αφού το Πεκίνο ήρε τους αυστηρούς περιορισμούς του lockdown.

«Η επιβράδυνση στην αύξηση της απασχόλησης παγκοσμίως σημαίνει ότι δεν αναμένουμε οι απώλειες που προκλήθηκαν κατά την κρίση της COVID-19 να ανακτηθούν πριν από το 2025», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Σάμανς, διευθυντής του τμήματος ερευνών της Οργάνωσης και συντονιστής της τελευταίας αυτής έκθεσης.

Η πρόοδος στη μείωση των ανεπίσημων θέσεων εργασίας στον κόσμο πιθανόν επίσης να αντιστραφεί τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την ILO. Η πρόβλεψη για την απασχόληση παγκοσμίως είναι χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση της ILO για αύξηση κατά 1,5% το 2023.

«Η σημερινή επιβράδυνση σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι θα πρέπει να αποδεχθούν θέσεις εργασίας χαμηλότερης ποιότητας, συχνά με πολύ χαμηλές αποδοχές, κάποιες φορές με ανεπαρκείς ώρες», ανέφερε η ILO. «Επιπλέον, καθώς οι τιμές αυξάνονται ταχύτερα από το ονομαστικό εισόδημα από την εργασία, η κρίση του κόστους διαβίωσης ωθεί περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια». Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω εάν η παγκόσμια οικονομία επιβραδυνθεί, προσέθεσε η ILO.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικονομία Γερμανίας πτώση
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πάνω από 3 εκατ. άνεργοι, χωρίς ανάκαμψη η αγορά εργασίας

Στη Γερμανία οι άνεργοι ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια, παρά τη μικρή ανάπτυξη. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε λίγο στο 6,5%, όμως η αγορά εργασίας δεν δείχνει ανάκαμψη, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας παραμένουν σχεδόν σταθερές.
Τηλεργασία σε γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Σχεδόν 1 εκατ. νέοι εκτός δουλειάς, εκπαίδευσης ή κατάρτισης

Σχεδόν 1 εκατομμύριο Βρετανοί 16-24 ετών ήταν εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στο τέλος του 2025, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, με 957.000 νέους να ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: Μείωση 5,9% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Ιανουάριο 2026

Στους 923.853 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη ΔΥΠΑ τον Ιανουάριο 2026, μειωμένοι κατά 5,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν και αυξημένοι κατά 0,9% από τον Δεκέμβριο. Το 45,2% είναι άνεργοι άνω του έτους, οι γυναίκες αποτελούν το 64,3%.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ψέμα ότι εργάζεται στην Πλεύση Ελευθερίας χωρίς μισθό

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως οι σκοτεινές μέρες θα τελειώσουν σύντομα, καταγγέλλοντας τη διαφθορά και διαπλοκή στη χώρα και κάνοντας λόγο για επιθέσεις κατά της Πλεύσης Ελευθερίας με «βρώμικους τρόπους» από το σύστημα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η ανεργία των νέων μειώθηκε από 39,5% το 2019 στο 13%

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε στο διαδίκτυο βίντεο για την ανεργία των νέων, παρουσιάζοντας απαντήσεις νέων στην ερώτηση πού πιστεύουν ότι βρίσκεται η Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.