ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Emmanouel Macron, Gallia, France
Πηγή: Γραφείο Πρωθυπουργού

Μακρόν: Συναντάται με τον καγκελάριο Όλαφ Σόλτς σήμερα στο Παρίσι

Οι δύο ηγέτες θα λάβουν το πρωί τον λόγο, στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώπιον βουλευτών από τη Γαλλία και τη Γερμανία, των μελών των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.

Διαβουλεύσεις εφ' όλης της ύλης με βασικούς άξονες τα θέματα της οικονομίας, της άμυνας και του μέλλοντος της ΕΕ, θα έχουν σήμερα στο Παρίσι οι πολιτικοί ιθύνοντες της Γαλλίας και της Γερμανίας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης γαλλογερμανικής συνεργασίας από τους Ντε Γκολ και Αντενάουερ. Μιας Συνθήκης που θεσμοθέτησε τη στενή συνεργασία των δυο κρατών με τακτικές συναντήσεις τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και σε υπουργικό, διπλωματικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Μιας Συνθήκης που εξακολουθεί να έχει έντονους συμβολισμούς παρά τις διαφωνίες και τις εντάσεις ανάμεσα στις δυο χώρες τα τελευταία 60 χρόνια. Στο πλαίσιο των σημερινών πανηγυρικών εκδηλώσεων ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα λάβουν το πρωί τον λόγο, στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώπιον βουλευτών από τη Γαλλία και τη Γερμανία, των μελών των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.

Στη συνέχεια θα υπάρξει, στο προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπου οι αρμόδιοι για θέματα οικονομίας, βιομηχανίας, ενέργειας και περιβάλλοντος υπουργοί θα εισηγηθούν το πλαίσιο των πολιτικών που θα ακολουθήσουν οι δύο χώρες. Ως προς τα ζητήματα της οικονομίας και της βιομηχανίας οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό στο ποια μπορεί να είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στον αμερικανικό νόμο για την στήριξη της εθνικής βιομηχανίας (IRA) ο οποίος δημιουργεί προβλήματα ανταγωνιστικότητας σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Το Παρίσι και το Βερολίνο συμφωνούν πως πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση, πλην όμως δεν έχουν καταλήξει αν αυτό συνεπάγεται πρόσθετο ευρωπαϊκό δανεισμό. Αντικείμενο διαβουλεύσεων θα είναι επίσης τα θέματα των τιμών της ενέργειας, όπου η Γαλλία και η Γερμανία εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τις επιλογές τους στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και το θέμα της παραγωγής ενέργειας από καύσιμο υδρογόνο.

Ως προς τα ζητήματα της συνεργασίας στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών και του στρατηγικού σχεδιασμού στον τομέα της άμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας Γαλλία και Γερμανία δηλώνουν καταρχήν πρόθυμες να συνεργαστούν, με το Βερολίνο να εμμένει ωστόσο στους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς του με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και το Παρίσι στην ανάγκη «χειραφέτησης» της ΕΕ στον στρατιωτικό τομέα. Το ουκρανικό και ειδικότερα το ζήτημα της ενίσχυσης του Κιέβου με άρματα μάχης, θα είναι επίσης μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να συζητηθούν.

Ως προς το μέλλον της Ευρώπης προβλέπεται η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας των δύο χωρών, η οποία περί τον Σεπτέμβριο θα εισηγηθεί μία δέσμη αναγκαίων αλλαγών για την ΕΕ και θα προσδιορίσει σε ποιους τομείς τίθεται θέμα αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, ενόψει των επόμενων διευρύνσεων, τις οποίες η Γαλλία δείχνει πλέον να αποδέχεται. Οι διαβουλεύσεις κορυφής Γαλλίας - Γερμανίας θα κλείσουν τέλος σήμερα το βράδυ με ένα κατ´ιδίαν δείπνο που θα έχουν ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gallia, astinomia
ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο Γεωργιανός πρέσβης στη Γαλλία λόγω «ξένων πρακτόρων»

Το νομοσχέδιο, που προβλέπει ότι οργανισμοί που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό θα χαρακτηρίζονται ξένοι πράκτορες, έχει οδηγήσει σε τεράστιες κινητοποιήσεις στη χώρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ αντιμετωπίζει θανάσιμους κινδύνους σύμφωνα με τον Ε. Μακρόν

Ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε ότι στόχος του είναι μία Ευρώπη περισσότερο ενωμένη, αυτόνομη και δημοκρατική, σημειώνοντας ότι παρά τις δυσκολίες κανένα κράτος μέλος δεν έδειξε να σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση της στήριξης προς την Ουκρανία θα ζητήσει ο Σολτς στις ΗΠΑ

«Η Ουκρανία αμύνεται με όλες της τις δυνάμεις, αλλά χρειάζεται στήριξη προκειμένου να συνεχίσει να το κάνει. Αυτό που έχουν υποσχεθεί η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μέσω των αποφάσεων του Κογκρέσου δεν είναι αρκετό», υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος.