ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σλοβακία: Άκυρο το δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση

Οι υποστηρικτές της συνταγματικής αναθεώρησης, ήθελαν να επιτρέψουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Σλοβακία, όπως συνηθίζεται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Το δημοψήφισμα στη Σλοβακία για μια συνταγματική αναθεώρηση που θα επέτρεπε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών κηρύχθηκε άκυρο λόγω χαμηλής συμμετοχής, καθώς προσήλθαν να ψηφίσουν λιγότεροι από το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Μόνο 27,25% των ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους προσήθλαν να ψηφίσουν, με αποτέλεσμα το δημοψήφισμα να κηρυχθεί άκυρο, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική εκλογική επιτροπή.

Απ' αυτους που ψήφισαν, περίπου 97,5% τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν θα έχει καμιά συνέπεια. Οι υποστηρικτές της συνταγματικής αναθεώρησης ήθελαν να επιτρέψουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Σλοβακία, όπως συνηθίζεται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Το σλοβακικό σύνταγμα προβλέπει πως το κοινοβούλιο, το οποίο εκλέγεται για τετραετή θητεία, δεν μπορεί να διαλυθεί πρόωρα ακόμη κι αν καταρρεύσει η κυβέρνηση και δεν μπορεί να βρεθεί πλειοψηφία για ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Η αριστερή αντιπολίτευση πρότεινε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αφού περίπου 400.000 ψηφοφόροι υπέγραψαν αίτημα για συνταγματική αναθεώρηση.

Για να ήταν το δημοψήφισμα έγκυρο και δεσμευτικό, θα έπρεπε να είχε συμμετάσχει τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Συνολικά περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στο χθεσινό δημοψήφισμα.

Αυτή τη στιγμή στην Μπρατισλάβα κυβερνά ένας τρικομματικός λαϊκιστικός συντηρητικός συνασπισμός, ο οποίος δεν διαθέτει πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε περίπτωση διεξαγωγής νέων εκλογών, απειλείται με πλήρη κατάρρευση, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις.

Έτσι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Πάνε 20 χρόνια από τότε που είχε επιτευχθεί το απαιτούμενο όριο συμμετοχής σε δημοψήφισμα στη Σλοβακία. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2024.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

poland, morawiecki
ΔΙΕΘΝΗ

Αλλάζει ο εκλογικός νόμος στην Πολωνία για να αυξηθεί η συμμετοχή

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο εκλογικός κώδικας δεν θα πρέπει να αλλάζει σε μια χρονιά εκλογών παραπέμποντας σε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στη χώρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Στις 14 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Τουρκία

«Είμαι ευγνώμων στον Θεό που θα περπατήσουμε δίπλα – δίπλα μαζί σας, τη νεολαία μας, που ψηφίζει για πρώτη φορά στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομάδα νεαρών Τούρκων.
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοψήφισμα σήμερα στη Σλοβακία για συνταγματική αναθεώρηση

Θα θεωρηθεί έγκυρο εφόσον η συμμετοχή ξεπεράσει το 50%. Στόχος του είναι να αλλάξει το Σύνταγμα ώστε να μπορούν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, κάτι που απαγορεύεται μέχρι σήμερα από τους νόμους της Σλοβακίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόεδρος της Βουλής στις ΗΠΑ ο Μακάρθι ύστερα από 15 ψηφοφορίες

Η νίκη του Μακάρθι στη 15η ψηφοφορία έβαλε τέλος στην πιο βαθιά δυσλειτουργία του Κογκρέσου σε πάνω από 160 χρόνια. Έδειξε και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ως επικεφαλής μιας ισχνής και βαθιά πολωμένης πλειοψηφίας.