ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σλοβακία: Νικητής ο φιλοευρωπαίος υποψήφιος στον α' γύρο προεδρικών εκλογών

Ο 59χρονος Κόρτσοκ υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση και έχει ταχθεί αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας, ενώ ο Πελεγκρίνι ανήκει στο φιλορωσικό στρατόπεδο του πρωθυπουργού Φίτσο.

Ο Ιβάν Κόρτσοκ και ο Πέτερ Πελεγκρίνι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σλοβακία, αφού επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά που τους εμφάνιζαν ως φαβορί στον πρώτο γύρο που διεξήχθη χθες Σάββατο. Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο πρώην ΥΠΕΞ Ιβάν Κόρτσοκ εξασφαλίζει 40,3% έναντι 38,4% του προέδρου της βουλής και πρώην πρωθυπουργού Πέτερ Πελεγκρίνι. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 6 Απριλίου.

Το αποτέλεσμα της κάλπης δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού στις δημοσκοπήσεις ο 49χρονος Πελεγκρίνι και ο 59χρονος Κόρτσοκ προηγούνταν, έχοντας μικρή διαφορά μεταξύ τους.

Το εκλογικό σώμα εμφανίζεται διχασμένο σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία. Ο 49χρονος Πελεγκρίνι προέρχεται από το φιλορωσικό κυβερνητικό στρατόπεδο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο 59χρονος Κόρτσοκ, ο οποίος υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση, έχει ταχθεί αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας, όπως και η απερχόμενη πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα που επέλεξε να μην διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Μολονότι έχει κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο, ο πρόεδρος της Σλοβακίας επικυρώνει τις διεθνείς συνθήκες, διορίζει δικαστές και είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ο αρχηγός του κράτους, το οποίο έχει πληθυσμό 5,4 εκατομμυρίων και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχει δικαίωμα βέτο σε νομοσχέδια που εγκρίνει το κοινοβούλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι Σλοβάκοι ψηφίζουν σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στον πρώην υπουργό Εξωτερικών και διπλωμάτη, τον 59χρονο Ιβάν Κόρτσοκ, και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον 49χρονο Πέτερ Πελεγκρίνι.
ΔΙΕΘΝΗ

Boυλευτικές εκλογές στη Σλοβακία στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Για πολλούς Σλοβάκους, οι κυριότερες ανησυχίες είναι οικονομικές και κοινωνικές: η χώρα καταγράφει επισήμως τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ (10%), ενώ το σύστημα υγείας της είναι οικονομικά αποδυναμωμένο.
ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβακία: Δημοσκόπηση αυξάνει το ποσοστό του φιλελεύθερου κόμματος

Οι Σλοβάκοι οδεύουν στις κάλπες στις 30 Σεπτεμβρίου και πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι οκτώ κόμματα θα κερδίσουν έδρες στο Κοινοβούλιο χωρίς κανένα να εξασφαλίζει τη ποθητή αυτοδυναμία.