ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σλοβακία: Δημοσκόπηση αυξάνει το ποσοστό του φιλελεύθερου κόμματος

Οι Σλοβάκοι οδεύουν στις κάλπες στις 30 Σεπτεμβρίου και πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι οκτώ κόμματα θα κερδίσουν έδρες στο Κοινοβούλιο χωρίς κανένα να εξασφαλίζει τη ποθητή αυτοδυναμία.

Το σλοβακικό αντιπολιτευόμενο κόμμα SMER-SSD, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι του φιλελεύθερου Progresivne Slovensko ενόψει των εκλογών της 30ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την τελική δημοσκόπηση της εταιρίας IPSOS που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας www.dennikn.sk, με τη συμμετοχή 1.000 ερωτηθέντων μεταξύ 22 και 25 Σεπτεμβρίου, δίνει ποσοστό στήριξης 20,6% για το SMER-SDD και 19,8% για το Progresivne Slovensko (Προοδευτική Σλοβακία - PS). Το ποσοστό στήριξης για το PS αυξήθηκε κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ για το SMER-SSD κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας συγκριτικά με δημοσκόπηση που έγινε στις 15 - 19 Σεπτεμβρίου.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οκτώ κόμματα θα κερδίσουν έδρες στο Κοινοβούλιο. Ωστόσο, κανένα δεν αναμένεται να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και θα χρειαστεί να βασιστεί σε εταίρους για να κυβερνήσει. Το πώς μπορεί να εξελιχθεί ο σχηματισμός συμμαχιών είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο.

Οι Σλοβάκοι οδεύουν στις κάλπες νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό μετά την κατάρρευση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού πέρυσι και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από υπηρεσιακή κυβέρνηση τον Μάιο.

Η παράνομη μετανάστευση και η στήριξη της Σλοβακίας προς την Ουκρανία είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων στην προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, με τον Φίτσο να επιδιώκει επιστροφή του κόμματός του, του SMER-SSD, στην εξουσία με δεσμεύσεις περί υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων και τερματισμού της στρατιωτικής στήριξης για το Κίεβο.

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αλλαγή στην πολιτική, με τον ηγέτη του PS Μίχαλ Σιμέτσκα να προειδοποιεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση. Ο ίδιος έχει δεσμευθεί να διατηρήσει τη στήριξη προς την Ουκρανία, στη μάχη της κατά της ρωσικής εισβολής, ακολουθώντας την ίδια γραμμή με τους εταίρους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι Σλοβάκοι ψηφίζουν σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στον πρώην υπουργό Εξωτερικών και διπλωμάτη, τον 59χρονο Ιβάν Κόρτσοκ, και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον 49χρονο Πέτερ Πελεγκρίνι.
ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβακία: Νικητής ο φιλοευρωπαίος υποψήφιος στον α' γύρο προεδρικών εκλογών

Ο 59χρονος Κόρτσοκ υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση και έχει ταχθεί αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας, ενώ ο Πελεγκρίνι ανήκει στο φιλορωσικό στρατόπεδο του πρωθυπουργού Φίτσο.
ΔΙΕΘΝΗ

Boυλευτικές εκλογές στη Σλοβακία στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Για πολλούς Σλοβάκους, οι κυριότερες ανησυχίες είναι οικονομικές και κοινωνικές: η χώρα καταγράφει επισήμως τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ (10%), ενώ το σύστημα υγείας της είναι οικονομικά αποδυναμωμένο.