ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Toyota: Κάνει την Τουρκία κόμβο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη

Στο εργοστάσιο θα κατασκευάζεται η δεύτερη γενιά του Toyota C-HR, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε υβριδικές και plug-in υβριδικές εκδόσεις, ενώ θα κατασκευαστεί και μια νέα γραμμή συναρμολόγησης μπαταριών plug-in, παραγωγικότητας 75.000 μονάδων ετησίως.

Το εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων της Toyota στην Τουρκία  θα γίνει το πρώτο εργοστάσιο της ιαπωνικής μάρκας στην Ευρώπη που θα παράγει plug-in-υβριδικά οχήματα και μπαταρίες. Σε αντίθεση με τους αντιπάλους που ποντάρουν αποκλειστικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Toyota βασίζεται στην ανάπτυξη των υβριδικών οχημάτων και των αυτοκινήτων υδρογόνου, καθώς υποστηρίζει ότι δεν θα είναι σε θέση κάθε χώρα να φιλοξενήσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα λόγω των περιορισμών στην ηλεκτρική ενέργεια και της οικονομικής προσιτότητας.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, σε αυτό το εργοστάσιο θα κατασκευάζεται η δεύτερη γενιά του Toyota C-HR, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε υβριδικές και plug-in υβριδικές εκδόσεις. Το νέο Toyota C-HR θα είναι επίσης το πρώτο plug-in υβριδικό επιβατικό αυτοκίνητο που θα παράγεται στην Τουρκία.

Παράλληλα, με τη γραμμή παραγωγής οχημάτων, σε αυτό το εργοστάσιο, θα κατασκευαστεί μια νέα γραμμή συναρμολόγησης μπαταριών plug-in, παραγωγικότητας 75.000 μονάδων ετησίως. Η συναρμολόγηση υβριδικών μπαταριών plug-in θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2023, δημιουργώντας περίπου 60 νέες θέσεις εργασίας, αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Η δημιουργία της γραμμής συναρμολόγησης μπαταριών στο αποτελεί στρατηγικό ορόσημο για τον μετασχηματισμό της ηλεκτροκίνησης της Toyota και θα υποστηρίξει επίσης άλλα εργοστάσια της Toyota στην Ευρώπη στο μέλλον με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία.

Η συνολική επένδυση για αυτό το έργο θα είναι περίπου 317 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική επένδυση στο εργοστάσιο σε περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της επένδυσης, θα βελτιωθεί η γραμμή παραγωγής για να ανταποκριθεί στις μελλοντικές απαιτήσεις ποικιλομορφίας και ευελιξίας της παραγωγής - βασικός παράγοντας στη στρατηγική επιχειρηματικής βιωσιμότητας της Toyota Europe.

Η εταιρεία έχει υπάρξει ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην υιοθέτηση πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων και σήμερα κατατάσσεται σταθερά στις χειρότερες θέσεις στις προσπάθειες μείωσης των ρύπων άνθρακα από την αυτοκινητοβιομηχανία. Η Toyota αναπροσαρμόζει το πλάνο της για τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός την έχει αφήσει σημαντικά πίσω, έχοντας υπερβεί τις προσδοκίες της αυτοκινητοβιομηχανίας που υποτίμησε την ταχύτητα της μετάβασης στην ηλεκτρική τεχνολογία.

Υπενθυμίζουμε πως μόλις τον περασμένο μήνα η Toyota Europe παρουσίασε τη δική της στρατηγική για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040, η οποία περιελάμβανε πέντε νέα EVs με μπαταρία μέχρι το 2026. Στόχος της Toyota Europe είναι να δει τα μοντέλα EV να αντιπροσωπεύουν το 50% των πωλήσεών της μέχρι το 2030, πριν προχωρήσει στην πώληση μόνο EV μέχρι το 2040.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ιστορική αλλαγή φρουράς στην Toyota, αποχώρησε ο εγγονός του ιδρυτή

Υπό τον Τογιόντα, η αυτοκινητοβιομηχανία υιοθέτησε μια βραδεία προσέγγιση στα ηλεκτρικά οχήματα, υποστηρίζοντας ότι η υβριδική τεχνολογία, της οποίας υπήρξε πρωτοπόρος με το Prius, θα παραμείνει σημαντική.
electric cars-ilektrika-autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταργεί τους κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035

Η Γερμανία ήρε το βέτο της με αντάλλαγμα την εισαγωγή εξαίρεσης για τα συνθετικά καύσιμα που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης και θα μπορούσαν να δώσουν παράταση ζωής στους θερμικούς κινητήρες.
autokinito-smartcar-texnologia
ΔΙΕΘΝΗ

Στο επίκεντρο της βιομηχανίας αυτοκινήτων μπαίνει η αυτόνομη οδήγηση

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2035 τα αυτόνομα οχήματα θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% της ευρωπαϊκής αγοράς και έως και το 34% της Κίνας, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναπτύσσουν όλο και πιο προηγμένες τεχνολογίες.
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ευρώπη το 21% της παγκόσμιας παραγωγής αυτοκινήτου

Συνολικά 290 εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων βρίσκονται στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να μην διαθέτει κανένα από την δεκαετία του 1990. Στην Κίνα κατασκευάζεται το 33% των αυτοκινήτων παγκοσμίως ενώ στις ΗΠΑ το 15%.
Φώτο: Shutterstock
ΔΙΕΘΝΗ

Καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στις εκπομπές ρύπων υβριδικών οχημάτων

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε και δοκιμάστηκαν ενδεικτικά τρία υβριδικά αυτοκίνητα, αποκάλυψε ότι η πραγματική τους απόδοση απέχει κατά πολύ από τα επίσημα στοιχεία που δίνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες.