ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Jerome-Powell-FED
Φωτο: ΑΠΕ

Για μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το αναμενόμενο προειδοποίησε ο Πάουελ

Αν δεν υπάρξει αποθέρμανση της αγοράς εργασίας, ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε ότι ίσως χρειασθεί να ανεβεί περισσότερο το καταληκτικό επιτόκιο σε αυτόν τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Την πιθανότητα να χρειασθεί να αυξηθεί το επιτόκιο της Fed περισσότερο από όσο προβλέπεται σήμερα, εάν παραμείνει πολύ ισχυρή η αμερικανική αγορά εργασίας και συνεχίσει να τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας σε εκδήλωση της Οικονομικής Λέσχης της Ουάσιγκτον.

Ο Πάουελ είπε ότι εάν διατηρηθούν τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας, το μέγιστο επιτόκιο στον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης μπορεί να είναι υψηλότερο. Σημειώνεται ότι σήμερα το επιτόκιο της Fed βρίσκεται στο 4,75% και εκτιμάται ότι η αύξησή του θα κορυφωθεί στο 5,50%. Πρόσθεσε ότι θα χρειασθεί χρόνος για να φτάσουμε στον στόχο του πληθωρισμού 2%.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve δήλωσε ότι θα χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων για να μειωθεί ο πληθωρισμός και το κόστος δανεισμού μπορεί να χρειαστεί να κορυφωθεί υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, εάν διατηρηθεί ισχυρή η αγορά εργασίας.

«Πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί να κάνουμε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε ο Πάουελ σε μια συζήτηση με τον Ντέιβιντ Ρούμπινσταϊν. «Η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά ισχυρή», πρόσθεσε. Εάν η αγορά εργασίας παραμείνει πολύ θερμή, «μπορεί κάλλιστα να πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε.

Ερωτηθείς αν θα είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, αντί για τις 25 μονάδες βάσης όπως τελικά αποφασίσθηκε, απάντησε: «Δεν μπορούμε να παίξουμε έτσι, δυστυχώς».

Ο Ντέιβιντ Ρούμπινσταϊν είναι συνιδρυτής της Carlyle Group, όπου εργαζόταν στο παρελθόν ο Πάουελ και έχει μια εκπομπή συνεντεύξεων στην τηλεόραση του Bloomberg.

Μετά από μια σειρά μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων πέρυσι, ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του στη Fed επιβραδύνουν τον ρυθμό των αυξήσεων, αλλά εξακολουθούν να οδηγούν τα επιτόκια.

Πάντως, προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει οι εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζιτών για το καταληκτικό επιτόκιο, παρά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παραμένει εξαιρετικά ισχυρή.

Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι, δήλωσε σήμερα ότι τα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν πως θα χρειαστεί να αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια. Όμως, για το καταληκτικό επιτόκιο επανέλαβε ότι το βλέπει γύρω στο 5,4%, όσο ακριβώς εκτιμούσε και τον Δεκέμβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Jerome-Powell-FED
ΔΙΕΘΝΗ

Αναπτερώνονται οι ελπίδες των επενδυτών για «ομαλή προσγείωση» στις ΗΠΑ

Ευφορία στη Wall Street μετά τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας που έδειξαν αύξηση εργατικού δυναμικού και αποθέρμανση προσλήψεων και αμοιβών. Πάντως, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Fed παραμένουν επιφυλακτικοί.