ΓΔ: 1220.89 1.54% Τζίρος: 148.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Total Petroleum-France-Fire
Shutterstock

Η TotalEnergies πέτυχε κέρδη - ρεκόρ 20,5 δισ. δολάρια για το 2022

Χωρίς τις λογιστικές απώλειες που συνδέονται με την αποχώρησή της από τη Ρωσία, που ανέρχονται σε ποσό κοντά στα 15 δισ. δολάρια, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της επιχείρησης ανέρχονται σε 36,2 δισ. δολάρια.

Ο γαλλικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου TotalEnergies ανακοίνωσε σήμερα καθαρά κέρδη ύψους 20,5 δισεκ. δολαρίων για το 2022, αυξημένα κατά 28% σε σχέση με το 2021, δηλαδή τα υψηλότερα κέρδη που έχει καταγράψει ποτέ η εν λόγω εταιρεία και από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του δείκτη του χρηματιστηρίου του Παρισιού CAC40.

Χωρίς τις λογιστικές απώλειες που συνδέονται με την αποχώρησή της από τη Ρωσία, που ανέρχονται σε ποσό κοντά στα 15 δισ. δολάρια, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της επιχείρησης (εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων) ανέρχονται σε 36,2 δισ. δολάρια.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της TotalEnergies για το τέταρτο τρίμηνο ήταν 7,6 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της απομείωσης 4,1 δισ. δολαρίων που σχετίζεται με την αποενοποίηση της συμμετοχής της στη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Novatek.

Τα καθαρά κέρδη για τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους ήταν πολύ μεγάλα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε μια συναίνεση της Refinitiv και σε σύγκριση με 6,8 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα και 9,9 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προτείνει μέρισμα 2,81 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 6,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και επιπλέον της ήδη ανακοινωθείσας ειδικής καταβολής 1 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, η TotalEnergies κατέγραψε πρόβλεψη ύψους 1,7 δισ. δολαρίων για έκτακτους έκτακτους φόρους που εισπράχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία στο τέταρτο τρίμηνο.

Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει καθαρές επενδύσεις ύψους 16-18 δισ. δολαρίων το 2023, συμπεριλαμβανομένων 5 δισ. δολαρίων για ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Έκλεισε το ενεργειακό deal ύψους 10 δισ. της TotalEnergies με το Ιράκ

Η συμφωνία που υπογράφηκε το 2021 αφορά την κατασκευή τεσσάρων έργων πετρελαίου, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο είχε ανασταλεί μετά από διαφωνίες σχετικά με τους όρους της σύμβασης.
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία με Τουρκία για τη διέλευση των δεξαμενόπλοιων από τον Βόσπορο

Η Δύση υποχώρησε στα «τουρκικά παζάρια» που είχαν προκαλέσει συνωστισμό στο Βόσπορο με 26 πετρελαιοφόρα που παρέμεναν εγκλωβισμένα. Ποιοι είναι οι νέοι κανόνες που θα ισχύουν για τις διελεύσεις των πλοίων.