ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό το 33% των παιδιών παγκοσμίως

Όπως επισημαίνει σε έκθεση της η Unesco, σε παγκόσμια κλίμακα σχεδόν ένα στα τρία σχολεία δεν έχει πόσιμο νερό και βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής, με την πρόοδο που καταγράφεται να είναι πολύ αργή.

Το ένα τρίτο των παιδιών στον κόσμο δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό στο σχολείο του, κάτι το οποίο έχει αντίκτυπο όχι μόνον στην υγεία των παιδιών αυτών, αλλά περιορίζει επίσης την ικανότητά τους για μάθηση, επισημαίνεται σε έκθεση της UNESCO που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Σε παγκόσμια κλίμακα, σχεδόν ένα σχολείο στα τρία δεν έχει πόσιμο νερό (...). Ένα σχολείο στα τρία δεν έχει βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Σχεδόν τα μισά σχολεία δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Και η πρόοδος που σημειώνεται είναι πολύ αργή», επισημαίνεται στην έκθεση με τίτλο: «Έτοιμοι για μάθηση και ευημερία: υγεία στο σχολείο και διατροφή στον κόσμο».

«Τα παιδιά χωρών χαμηλού εισοδήματος είναι λιγότερο πιθανό να πηγαίνουν σε σχολεία που προσφέρουν αυτές τις βασικές υπηρεσίες και η κάλυψη είναι η χαμηλότερη στην υποσαχάρια Αφρική και στον Ειρηνικό», προστίθεται στην έκθεση.

Η έλλειψη αυτή υποδομών εμποδίζει τα σχολεία να προσφέρουν «ασφαλές περιβάλλον, που προστατεύει από τις ασθένειες, την COVID-19, τα παράσιτα, τα αναπνευστικά νοσήματα, την διάρροια», σημειώνει η Εμιλί Σιντανέρ, η συντονίστρια της έκθεσης αυτής της UNESCO, απαντώντας σε ερώτηση του AFP.

Αυτό αποτελεί κυρίως «πρόκληση» για τα κορίτσια, και ορισμένες φορές και τις διδάσκουσες, οι οποίες «δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο τις ημέρες του κύκλου τους», κάτι το οποίο εμποδίζει «την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα κορίτσια», υπογραμμίζει η ειδική αυτή σε θέματα υγείας και σχολικής διατροφής.

Στο Μπουτάν, ένα τέταρτο των κοριτσιών δεν πάει σχολείο κάποιες φορές στη διάρκεια του κύκλου του, κάτι το οποίο επίσης συμβαίνει για ένα κορίτσι στα πέντε στην Ακτή Ελεφαντοστού και για ένα στα επτά στην Μπουρκίνα Φάσο, διευκρινίζει.

Ο αντίκτυπος είναι επίσης μεγάλος στον παιδικό υποσιτισμό, καθώς τα σχολεία που δεν έχουν πόσιμο νερό δεν μπορούν να μαγειρέψουν για τους μαθητές τους, επισημαίνει η Σιντανέρ. «Υπάρχει ανάγκη να επενδυθούν περισσότερα στο νερό και στην υγιεινή, διότι αυτό επιτρέπει ποιοτική μάθηση», τονίζει.

Αντιθέτως, καθώς η πείνα επιβαρύνει τη συγκέντρωση και την όρεξη για γνώση, «αν οι μαθητές δεν είναι υγιείς, δεν τρέφονται καλά και δεν προστατεύονται στο σχολείο, είναι ακόμη πιο δύσκολο γι'αυτούς να αποκτήσουν τις γνώσεις που μπορεί να τους μεταδώσει το σχολείο», καταλήγει η ειδικός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Αντιμέτωπη με την χειρότερη λειψυδρία των τελευταίων δεκαετιών

Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που έκανε την εμφάνισή του στην Κολομβία στα τέλη του 2023 συνοδεύτηκε από υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, που προκάλεσαν μεγάλες δασικές πυρκαγιές και εξάντλησαν τα αποθέματα στους ταμιευτήρες νερού.
volcano-ifaisteio
ΔΙΕΘΝΗ

Σε ύφεση η δραστηριότητα του ηφαιστείου που εξερράγη στην Ισλανδία

Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, μουσεία κι άλλοι δημόσιοι φορείς στην περιοχή δεν λειτούργησαν σήμερα, ενώ η λάβα προκάλεσε ζημιές στους αγωγούς ζεστού νερού που χρησιμοποιούνται για την παροχή γεωθερμικά θερμαινόμενου ύδατος.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση νερού εξετάζει η Καταλονία

«Εδώ και τρία χρόνια έχουμε βροχές κάτω από τον μέσο όρο. Η κατάσταση έχει γίνει κρίσιμη», δήλωσε η Εύα Μαρτίνες δήμαρχος της Βαγιράνα, μιας κωμόπολης 16.000 κατοίκων που απέχει περίπου μισή ώρα με το αυτοκίνητο από τη Βαρκελόνη.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς ζητά από την UNESCO να σώσει αρχαίους θησαυρούς της Γάζας

Το υπουργείο Αρχαιοτήτων της κυβέρνησης της Χαμάς κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του τη «καταστροφή ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων» από τον ισραηλινό στρατό, που βομβαρδίζει ανηλεώς τον θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου.