ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η Κομισιόν καθορίζει κανόνες για τη χρήση υδρογόνου στις μεταφορές

Τα κόστη παραγωγής του υδρογόνου έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 10 χρόνια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι θα μειωθούν κατά το ήμισυ το 2030 σε σύγκριση με τις τιμές που ισχύουν σήμερα.

Μόνο το υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμη και όχι από πυρηνική ενέργεια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις μετακινήσεις για να μειωθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε δύο νέους νόμους που θα βοηθήσουν τους στόλους να αξιολογήσουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του υδρογόνου ως καυσίμου οδικής κυκλοφορίας. Κυρίως στις μεταφορές όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες και οι λύσεις θα πρέπει να είναι άμεσες και συμφέρουσες.

Το υδρογόνο προσφέρει παρόμοια αυτονομία και χρόνο ανεφοδιασμού με το ντίζελ, γεγονός που το καθιστά ελκυστική επιλογή για επαγγελματικούς στόλους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να διασφαλίσει ότι το υδρογόνο που θα χρησιμοποιείται θα έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων. Σήμερα το υδρογόνο με βάση τα ορυκτά κοστίζει περίπου 1,5 ευρώ το κιλό εντός της ΕΕ ανάλογα με τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ το ανανεώσιμο υδρογόνο κοστίζει από 3,5 έως 5,5 ευρώ το κιλό.

Ωστόσο, το κόστος των ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου μειώνεται γρήγορα. Τα κόστη παραγωγής του υδρογόνου έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 10 χρόνια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι θα μειωθούν κατά το ήμισυ το 2030 σε σύγκριση με τις τιμές που ισχύουν σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι σε περιοχές όπου η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι φθηνή, οι ηλεκτρολύτες που είναι απαραίτητοι για τις χημικές αντιδράσεις αναμένεται να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν ως προς την τιμή το υδρογόνο με βάση τα ορυκτά μέχρι το 2030.

Χωρίς αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές υπάρχει ο κίνδυνος η νέα τεχνολογία να βασιστεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα προέρχεται από ορυκτά. Το υδρογόνο είναι πιο μακροχρόνιο και πιο εύκολο στη μεταφορά από την αποθήκευση μπαταρίας και αυτό του δίνει ακόμη ένα πλεονέκτημα.

«Παραμένει σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η παραγωγή υδρογόνου δεν θα πραγματοποιείται σε ώρες που η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μπορεί να είναι λίγη. Ο αριθμός των ωρών παραγωγής υδρογόνου είναι, επομένως, περιορισμένος προκειμένου να αποφευχθεί η παραγωγή κατά τις ώρες που η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι ελλιπής και ακριβή», ανέφερε, σε έγγραφό της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Germany-Electric Cars
ΔΙΕΘΝΗ

Λύση στη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δίνει η ηλιακή ενέργεια

Οι ειδικοί τονίζουν τις σημαντικές δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας, όπου χάρη στα ηλιακά πάνελ που θα υπάρχουν στην οροφή του αυτοκινήτου, θα επιτρέπεται η πλήρωση της ηλεκτρικής ενέργειας.
ΔΙΕΘΝΗ

Εγκαταλείπει τον άνθρακα η Αυστραλία και στρέφεται σε ανανεώσιμες πηγές

Η Αυστραλία είναι εδώ και πολύ καιρό μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς και εξαγωγούς άνθρακα παγκοσμίως και πολλές κυβερνήσεις αντιστέκονταν στις πιέσεις να περιοριστεί η δραστηριότητα του άνθρακα στο ενεργειακό της μείγμα.
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνες για την δημιουργία νέων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Μια διεθνής ομάδα μελέτησε τα πρώτα στάδια της φωτοσύνθεσης και ανακάλυψε νέους τρόπους εξαγωγής ενέργειας από τη διαδικασία αυτή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους παραγωγής καθαρών καυσίμων.
Brazilia-Fotovoltaika
ΔΙΕΘΝΗ

EDPR: Αύξηση 2% των καθαρών κερδών το 2022, έφτασαν τα 671 εκατ. ευρώ

Η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διεύρυνε την παρουσία της στην Ευρώπη με την εξαγορά της εταιρείας ηλιακής ενέργειας Kronos, ενώ επέκτεινε τα περιουσιακά της στοιχεία σε οκτώ αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού.
Linde-Hydrogen
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσπίζει κανόνες για το ανανεώσιμο υδρογόνο

Δυο πράξεις της Κομισιόν δημιουργούν ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές, καθώς η ΕΕ έχει ως στόχο τους 10 εκατ. τόνους εγχώριας παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου και τους 10 εκατ. τόνους εισαγόμενου ανανεώσιμου υδρογόνου.