ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η Κίνα θα είναι «υπεύθυνη» για την αύξηση ζήτησης πετρελαίου το 2023

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) «η προσφορά από τον ΟΠΕΚ+ προβλέπεται να περιοριστεί με τη Ρωσία που πιέζεται από τις κυρώσεις».

Η Κίνα θα αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ της φετινής αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για την COVID-19, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), αλλά η περιορισμένη παραγωγή από τις χώρες της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ μπορεί να σημαίνει ότι θα υπάρξει έλλειμμα προσφοράς το δεύτερο εξάμηνο.

«Η προσφορά από τον ΟΠΕΚ+ προβλέπεται να περιοριστεί με τη Ρωσία που πιέζεται από τις κυρώσεις», ανέφερε ο Οργανισμός στη μηνιαία του έκθεση για το πετρέλαιο.

«Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τη ζήτηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 αλλά το ισοζύγιο γρήγορα μπορεί να γυρίσει σε έλλειμμα καθώς η ζήτηση ανακάμπτει και μέρος της ρωσικής παραγωγής είναι μπλοκαρισμένο».

Οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που έχουν στόχο να στερήσουν κεφάλαια από τη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, έχουν έως τώρα μικρό αντίκτυπο στις εξαγωγές πετρελαίου της, οι οποίες τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά μόλις 160.000 βαρέλια την ημέρα από τα επίπεδα προ του πολέμου.

Αλλά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την παραγωγή παραμένουν μπλοκαρισμένα, σύμφωνα με τον IEA, ύστερα από την ευρωπαϊκή απαγόρευση στις θαλάσσιες εισαγωγές και τις κυρώσεις του πλαφόν στην τιμή διεθνώς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΟΠΕΚ+: Δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής

O Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) δεν θεωρούν πως υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μειώσεις της πετρελαϊκής παραγωγής, παρά τη χαμηλότερη από το αναμενόμενο ζήτηση της Κίνας.
ΔΙΕΘΝΗ

Άλμα στις τιμές του πετρελαίου 5% μετά τη μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+

Οι εθελοντικές περικοπές θα ξεκινήσουν από τον Μάιο έως το τέλος του 2023, ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «προληπτικό μέτρο» που στοχεύει στη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου.
opec
ΔΙΕΘΝΗ

Ψυχρολουσία από τον ΟΠΕΚ+ με μεγάλη μείωση παραγωγής πετρελαίου

Πρόσθετες περικοπές παραγωγής συνολικά κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως ανακοίνωσαν χώρες του ΟΠΕΚ+, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία και αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο ράλι ανόδου τις τιμές κατά 10%, όπως εκτιμούν αναλυτές.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σαουδική Αραβία κι άλλες χώρες του Κόλπου μειώνουν την παραγωγή πετρελαίου

Πρόκειται για ένα «προληπτικό μέτρο που αποσκοπεί να υποστηρίξει τη σταθερότητα της πετρελαϊκής αγοράς» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του σαουδαραβικού υπουργείου Ενέργειας, σύμφωνα με το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν προχωρά σε μείωση παραγωγής πετρελαίου ο ΟΠΕΚ +

Σήμερα, ανακοίνωση του οργανισμού επιβεβαίωσε τη διατήρηση της προηγούμενης απόφασης, που ελήφθη προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές και είχε προκαλέσει την οργή του Λευκού Οίκου ο οποίος επιθυμούσε τη μείωση των τιμών στην αντλία.
Petrelaio, Oil, Brent, WTI, OPEC
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΠΕΚ+: Δεν αλλάζει πολιτική όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου

Υποστήριξε πως μείωσε την παραγωγή λόγω ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί από τον Οκτώβριο λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής και της παγκόσμιας ανάπτυξης και των υψηλότερων επιτοκίων