ΓΔ: 1442.18 -0.45% Τζίρος: 21.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:21:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
soleimani
Ο στρατηγός Σολεϊμανί (στο κέντρο). Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Το μυστικό σχέδιο Σολεϊμανί: Πύραυλοι σε βάσεις των ΗΠΑ

Χτυπήματα σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ με εξελιγμένους πυραύλους Κατιούσα σχεδίαζε ο στρατηγός Σολεϊμανί πριν τη δολοφονία του, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Σχέδιο για πυραυλικά πλήγματα σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ από ειδική ομάδα σιϊτών παραστρατιωτικών, τις οποίες θα φωτογράφιζαν πρώτα ιρανικά drones για να καταγραφούν οι στόχοι, είχε θέσει σε εφαρμογή, λίγο πριν τη δολοφονία του από τις αμερικανικές δυνάμεις, ο Ιρανός στρατηγός Σολεϊμανί, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Στα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί συναντήθηκε με τους Ιρακινούς συμμάχους του της σιϊτικής πολιτοφυλακής σε μια βίλα στις όχθες του ποταμού Τίγρη, απέναντι στο συγκρότημα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

Ο διοικητής της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν διέταξε τον κορυφαίο σύμμαχό του στο Ιράκ, τον Αμπού Μαχντί Αλ-Μουχάντις, και άλλους ισχυρούς ηγέτες της πολιτοφυλακής να εντείνουν τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στόχων στη χώρα χρησιμοποιώντας εξελιγμένα νέα όπλα που παρείχε το Ιράν, όπως ανέφεραν στο Reuters δύο διοικητές της πολιτοφυλακής και δύο πηγές υπηρεσιών ασφαλείας που ενημερώθηκαν για τη συνάντηση.

Η συνάντηση για τη χάραξη στρατηγικής, η οποία δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, οργανώθηκε την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη μαζικές διαμαρτυρίες κατά της αυξανόμενης επιρροής του Ιράν στο Ιράκ, οι οποίες κέρδιζαν ορμή και έθεταν την Ισλαμική Δημοκρατία στο φως της δημοσιότητας με ανεπιθύμητο τρόπο. Τα σχέδια του Σολεϊμανί για επιθέσεις στις αμερικανικές δυνάμεις στόχευαν να προκαλέσουν στρατιωτική ανταπόκριση από τους Αμερικανούς, ώστε να κατευθυνθεί προς τους Αμερικανούς η αυξανόμενη οργή των Ιρακινών κατά του Ιράν, σύμφωνα με τις πηγές που ενημερώθηκαν για τη συγκέντρωση, Ιρακινούς πολιτικούς και κυβερνητικά στελέχη κοντά στον ιρακινό πρωθυπουργό, Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί.

Οι προσπάθειες του Σολεϊμανί κατέληξαν να προκαλέσουν την επίθεση της Αμερικής την Παρασκευή, που σκότωσε αυτόν και τον Μουχάντις, σηματοδοτώντας μια σοβαρή κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Οι δύο άνδρες πέθαναν σε εναέριες επιδρομές στο κομβόι τους στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, καθώς κατευθύνονταν προς την πρωτεύουσα, προκαλώντας ένα μεγάλο πλήγμα στο Ιράν και στις ιρακινές παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζει.

Συνεντεύξεις με τις ιρακινές πηγές ασφαλείας και διοικητές της σιϊτικής πολιτοφυλακής προσφέρουν μια σπάνια ματιά στο πώς λειτουργούσε ο Σολεϊμανί στο Ιράκ, για το οποίο κάποτε είπε σε έναν δημοσιογράφο του Reuters ότι γνώριζε σαν το πίσω μέρος του χεριού του.

Δύο εβδομάδες πριν από τη συνάντηση του Οκτωβρίου, ο Σολεϊμανί διέταξε την ιρανική Επαναστατική Φρουρά να μετακινήσει πιο εξελιγμένα όπλα στο Ιράκ, όπως πυραύλους Κατιούσα και πυραύλους που εκτοξεύονται από τον ώμο και θα μπορούσαν να καταρρίπτουν ελικόπτερα.

Στη βίλα της Βαγδάτης, ο Σολεϊμανί είπε στους συγκεντρωμένους διοικητές να σχηματίσουν μια νέα ομάδα πολιτοφυλακής χαμηλού προφίλ παραστρατιωτικών, αγνώστων στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επιθέσεις με πυραύλους κατά Αμερικανών, που στεγάζονταν σε ιρακινές στρατιωτικές βάσεις. Διέταξε την Κατάεμπ Χεζμπολάχ -μια δύναμη που ιδρύθηκε από τον Μουχάντις και εκπαιδεύεται στο Ιράν- να κατευθύνει το νέο σχέδιο.

Ο Σολεϊμανί τους είπε ότι μια τέτοια ομάδα «θα ήταν δύσκολο να ανιχνευθεί από τους Αμερικανούς», ανέφερε μια από τις πηγές της πολιτοφυλακής στο Reuters.

Οι Αμερικανοί περίμεναν χτυπήματα

Πριν από τις επιθέσεις, η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ είχε λόγους να πιστεύει ότι ο Σολεϊμανί προχωρούσε με αργούς ρυθμούς, σχεδιάζοντας να χτυπήσει Αμερικανούς σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ιράκ, της Συρίας και του Λιβάνου, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι των Η.Π.Α. στο Reuters. Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι ο Σολεϊμανί είχε προμηθεύσει προηγμένο οπλισμό στην Κατάεμπ Χεζμπολάχ.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι ο Σολεϊμανί, μόλις ήρθε από τη Δαμασκό, «όπου σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών, αεροπόρων, πεζοναυτών, ανδρών του ναυτικού και διπλωματών».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την επιρροή του Ιράν στην κυβερνώσα ελίτ του Ιράκ, η οποία βρίσκεται εδώ και μήνες στο στόχαστρο διαδηλωτών, που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπηρετεί τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων, ιδίως του Ιράν, ενώ οι Ιρακινοί μαστίζονται από φτώχεια και στερούνται εργασία και βασικές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτροδότηση.

Ο Σολεϊμανί συνέβαλε καθοριστικά στην επέκταση της στρατιωτικής επιρροής του Ιράν στη Μέση Ανατολή, έχοντας τη διαχείριση των μυστικών επιχειρήσεων εκτός της χώρας. Ο 62χρονος στρατηγός θεωρήθηκε ως η δεύτερη πιο ισχυρή φιγούρα στο Ιράν μετά τον υπέρτατο ηγέτη Αλί Χαμενεϊ.

Ο Μουχάντις, πρώην βουλευτής στο Ιράκ, επέβλεψε τις λαϊκές δυνάμεις κινητοποίησης του Ιράκ (PMF), μια ομάδα - ομπρέλα παραστρατιωτικών δυνάμεων που αποτελούνταν κυρίως από σιϊτικές πολιτοφύλακες του Ιράν, οι οποίες ενσωματώθηκαν επισήμως στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ.

Οι δύο άνδρες ήταν εδώ και καιρό στο ραντάρ των Ηνωμένων Πολιτειών, που είχαν δηλώσει ότι ο Μουχάντις είναι τρομοκράτης. Το 2007, ένα δικαστήριο του Κουβέιτ τον καταδίκασε σε θάνατο ερήμην για τη συμμετοχή του, το 1983, στις βομβιστικές επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων και της γαλλικής πρεσβείας στο Κουβέιτ.

Ο Σολεϊμανί επέλεξε την Κατάεμπ Χεζμπολάχ να ηγηθεί των επιθέσεων στις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, επειδή είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) για να ανιχνεύει στόχους για πυραυλικές επιθέσεις, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές της πολιτοφυλακής που μίλησε στο Reuters. Μεταξύ των όπλων που οι δυνάμεις του Σολεϊμανί προμήθευσαν στους ιρακινές συμμάχους της πολιτοφυλακής, το περασμένο φθινόπωρο, ήταν ένα drone που είχε αναπτύξει το Ιράν, το οποίο θα μπορούσε να διαφύγει των συστημάτων ραντάρ.

Ο ρόλος των drones

Η Κατέμπ Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε τα drones για να συγκεντρώσει εικόνες από αέρος για  τοποθεσίες όπου εδρεύουν αμερικανικά στρατεύματα, σύμφωνα με δύο ιρακινούς αξιωματούχους ασφαλείας. Στις 11 Δεκεμβρίου, ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι επιθέσεις από ιρανικές ομάδες σε βάσεις που φιλοξενούν αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ αυξάνονται και γίνονται πιο εξελιγμένες, ωθώντας όλες τις πλευρές πιο κοντά σε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.

Δύο ημέρες νωρίτερα, είχαν προηγηθεί επιθέσεις με τέσσερις ρουκέτες Κατιούσα, που χτύπησαν μια βάση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, τραυματίζοντας πέντε κορυφαία μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Ιράκ. Καμία ομάδα δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αλλά στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ την απέδωσε σε δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Στις 27 Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 30 πύραυλοι εξαπολύθηκαν σε ιρακινή στρατιωτική βάση κοντά στη βόρεια πόλη Κιρκούκ. Η επίθεση σκότωσε έναν Αμερικανό εργολάβο και τραυμάτισε άλλους τέσσερις Αμερικανούς και δύο στρατιώτες του Ιράκ.

Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε την Κατέμπ Χεζμπολάχ για την εκτέλεση της επίθεσης, η οποία το αρνήθηκε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συνέχεια προχώρησαν σε αεροπορικές επιδρομές δύο ημέρες αργότερα εναντίον της πολιτοφυλακής, σκοτώνοντας τουλάχιστον 25 μαχητές και τραυματίζοντας 55.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν δύο ημέρες βίαιων διαδηλώσεων, όπου συμμετείχαν Ιρακινοί υποστηρικτές των παραστρατιωτικών ομάδων, οι οποίες στηρίζουν το Ιράν. Αρκετοί εξ αυτών εισέβαλαν στην περίμετρο της Πρεσβείας των ΗΠΑ και πέταξαν πέτρες, υποχρεώνοντας την Ουάσιγκτον να στείλει επιπλέον στρατεύματα στην περιοχή και να απειλήσει με αντίποινα την Τεχεράνη.

Την Πέμπτη –την ημέρα πριν από την επίθεση που σκότωσε τον Σολεϊμανί- ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναλάβουν προληπτικά μέτρα για να προστατεύσουν τις αμερικανικές ζωές από τις αναμενόμενες επιθέσεις των πολιτοφυλακών που στηρίζονται στο Ιράν. «Το παιχνίδι έχει αλλάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Nέες κυρώσεις ΗΠΑ-Βρετανίας σε πρόσωπα που συνδέονται με τη Χαμάς

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι μας είμαστε δεσμευμένοι να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει μέρος να κρυφτούν αυτοί που χρηματοδοτούν τρομοκρατικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.
USA-soldiers
ΔΙΕΘΝΗ

Από τύχη απέφυγαν οι Αμερικανοί πολύνεκρο πλήγμα σε βάση τους στο Ιράκ

Drone που εκτόξευσαν ένοπλοι υποστηριζόμενοι από το Ιράν διείσδυσε στην αεράμυνα και προσέκρουσε σε κτίριο στρατώνα, χωρίς όμως να πυροδοτηθούν τα εκρηκτικά του. Φόβοι ότι θα παρασυρθούν οι ΗΠΑ σε πόλεμο.