ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Serbia, Servia, Vucic
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Άλμπιν Κούρτι

Ο πρόεδρος της Σερβίας και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου καλούνται σήμερα, να αποφανθούν οριστικά για το «γαλλογερμανικό» σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας .

Η κρισιμότερη συνάντηση, υψηλού επιπέδου, στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας για το Κόσοβο, πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι καλούνται να αποφανθούν οριστικά για την ευρωπαϊκή πρόταση ή όπως είναι ευρέως γνωστό, το γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Την συνάντηση που θα ξεκινήσει νωρίς στο απόγευμα θα συντονίζουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ και ο ειδικός απεσταλμένος για το θέμα του Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ. Οι προσδοκίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων από την σημερινή συνάντηση Βούτσιτς -Κούρτι είναι μεγάλες. Ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο να υπογράψουν οι δύο πλευρές την συγκεκριμένη πρόταση.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν έντονες παρεμβάσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι απέστειλαν, το περασμένο Σάββατο, κοινή επιστολή στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και στον πρωθυπουργό του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι με την οποία τους ενθαρρύνουν να αποδεχθούν το ευρωπαϊκό σχέδιο.

Το ίδιο αίτημα εξέφρασε και ο ανώτατος σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντέρεκ Σόλε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου. Το γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας αποτελεί σήμερα την μοναδική πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το περιεχόμενο του, επίσημα, δεν έγινε γνωστό, υπήρξαν ωστόσο διαρροές σύμφωνα με τις οποίες προβλέπει:

  • την αποδοχή, αμοιβαία, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας Κοσόβου και Σερβίας,
  • την δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας όπου όλες οι διαφορές θα επιλύονται ειρηνικά, με διάλογο και χωρίς την χρήση ή την απειλή χρήσης βίας.
  • Η Σερβία δεν υποχρεώνεται να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, δεσμεύεται ωστόσο ότι δεν θα εμποδίσει την ένταξη του στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kosovo
ΔΙΕΘΝΗ

Βούτσιτς και Κούρτι συμφώνησαν στο ευρωπαϊκό σχέδιο για το Κόσοβο

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο αποτελεί πλέον δημόσιο έγγραφο και θα αναρτηθεί σύντομα στο διαδίκτυο, καθώς οι δυό ηγέτες, δήλωσαν πως υπάρχει ανάγκη να γίνουν και άλλες συναντήσεις για το περιεχόμενο του σχεδίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση στις Βρυξέλλες για τη χρήση δηναρίων στο Κοσσυφοπέδιο

Η χρήση του δηναρίου για πληρωμές σε μετρητά στο Κοσσυφοπέδιο έχει απαγορευτεί από την 1η Φεβρουαρίου 2024, όταν η Κεντρική του Τράπεζα εξέδωσε διάταγμα που ορίζει το ευρώ ως το μόνο επίσημο νόμισμα στη χώρα.
Kosovo
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση του Κοσόβου επιστρέφει έκταση 240 στρεμμάτων σε σερβικό μοναστήρι

Η έκταση αυτή περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής το 1997 ως δωρεά του σερβικού κράτους, ωστόσο η Πρίστινα αμφισβητούσε μέχρι σήμερα την εγκυρότητά της υποστηρίζοντας ότι «η σύναψη της πράξης έγινε από το καθεστώς Μιλόσεβιτς».