ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Serbia, Servia, Vucic
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

O Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντά τον Άλμπιν Κούρτι, σήμερα στην Οχρίδα

Η σημερινή συνάντηση, θα επικεντρωθεί στην οριστικοποίηση του Παραρτήματος εφαρμογής της πρότασης της ΕΕ για την πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Συνάντηση στην πόλη Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποιούν σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι, προκειμένου να καθορίσουν τον οδικό χάρτη εφαρμογής της πρότασης της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων Πρίστινας-Βελιγραδίου. Η συνάντηση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ΕΕ και σε αυτήν παρίσταται ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η σημερινή συνάντηση στην Οχρίδα θα επικεντρωθεί στην οριστικοποίηση του Παραρτήματος εφαρμογής της πρότασης της ΕΕ για την πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας. Η ευρωπαϊκή πρόταση παρουσιάστηκε επίσημα από την ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 27 Φεβρουαρίου, Την πρόταση έχουν αποδεχτεί οι δύο πλευρές.

Σύμφωνα με την πρόταση, η Σερβία και το Κόσοβο θα αναπτύξουν αμοιβαία κανονικές σχέσεις καλής γειτονίας στη βάση ίσων δικαιωμάτων. Και τα δύο μέρη θα αναγνωρίζουν αμοιβαία κρατικά σύμβολα και έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων διαβατηρίων, διπλωμάτων, πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων και τελωνειακών σφραγίδων.

Οι δύο πλευρές, όπως σημειώνεται στην πρόταση, θα καθοδηγούνται από τον σκοπό και τις αρχές που καθορίζονται στον καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως εκείνες για τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και της εδαφικής ακεραιότητας. Ακόμη, βάσει της πρότασης, η Σερβία δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη του Κοσόβου σε κανέναν διεθνή οργανισμό.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σημείωσε ότι προϋπόθεση για την υλοποίηση της πρότασης της ΕΕ αποτελεί το θέμα της σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο (κυρίως στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου που κατοικείται από Σέρβους) που συμφωνήθηκε το 2013, αλλά η Πρίστινα αρνείται να εφαρμόσει. Η ίδια άποψη εκφράζεται από τις Βρυξέλλες αλλά και την Ουάσινγκτον. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, αντιτίθεται στην σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία για τους σερβικούς δήμους αντίκειται στο Σύνταγμα του Κοσόβου.

Πάντως, ο 'Αλμπιν Κούρτι έχει δηλώσει πως ο ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου, Μίροσλαβ Λάιτσακ του έχει παρουσιάσει διάφορες εκδοχές για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, οι οποίες εξετάζονται από την κυβέρνηση του Κοσόβου. Η συνάντηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα και μετά από αυτήν, ο Ζοζέπ Μπορέλ θα προβεί σε δηλώσεις προς τον Τύπο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kosovo
ΔΙΕΘΝΗ

Βούτσιτς και Κούρτι συμφώνησαν στο ευρωπαϊκό σχέδιο για το Κόσοβο

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο αποτελεί πλέον δημόσιο έγγραφο και θα αναρτηθεί σύντομα στο διαδίκτυο, καθώς οι δυό ηγέτες, δήλωσαν πως υπάρχει ανάγκη να γίνουν και άλλες συναντήσεις για το περιεχόμενο του σχεδίου.
Serbia, Servia, Vucic
ΔΙΕΘΝΗ

Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Άλμπιν Κούρτι

Ο πρόεδρος της Σερβίας και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου καλούνται σήμερα, να αποφανθούν οριστικά για το «γαλλογερμανικό» σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας .
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση στις Βρυξέλλες για τη χρήση δηναρίων στο Κοσσυφοπέδιο

Η χρήση του δηναρίου για πληρωμές σε μετρητά στο Κοσσυφοπέδιο έχει απαγορευτεί από την 1η Φεβρουαρίου 2024, όταν η Κεντρική του Τράπεζα εξέδωσε διάταγμα που ορίζει το ευρώ ως το μόνο επίσημο νόμισμα στη χώρα.
Kosovo
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση του Κοσόβου επιστρέφει έκταση 240 στρεμμάτων σε σερβικό μοναστήρι

Η έκταση αυτή περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής το 1997 ως δωρεά του σερβικού κράτους, ωστόσο η Πρίστινα αμφισβητούσε μέχρι σήμερα την εγκυρότητά της υποστηρίζοντας ότι «η σύναψη της πράξης έγινε από το καθεστώς Μιλόσεβιτς».