ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
united, nations, OHE
Φωτο: Shutterstock

Συμφωνία για την προστασία των ωκεανών επετεύχθη στον ΟΗΕ

Ο τελευταίος γύρος των σχετικών διαβουλεύσεων, που ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου, κινδύνευσε με ναυάγιο λόγω αντικρουόμενων οικονομικών συμφερόντων, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο από την «γαλάζια οικονομία».

Διαπραγματευτές από περίπου 100 χώρες του κόσμου συμφώνησαν στο περιεχόμενο της διεθνούς συνθήκης για την προστασία των ωκεανών, ένα πολυαναμενόμενο βήμα που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι θα συμβάλει στη διασφάλιση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το νομικά δεσμευτικό κείμενο για τη βιώσιμη εκμετάλλευση της βιοποικιλότητας των ωκεανών, υπό συζήτηση εδώ και 15 χρόνια, συμφωνήθηκε τελικά ύστερα από πέντε γύρους μαραθώνιων διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που ολοκληρώθηκαν χθες Σάββατο στη Νέα Υόρκη, μια ημέρα μετά την παρέλευση της αρχικής προθεσμίας.

«Το πλοίο έφθασε στην ακτή», είπε η πρόεδρος της διάσκεψης του ΟΗΕ Ρένα Λι, στο τέλος της τελευταίας ημέρας των διαβουλεύσεων. Η συνθήκη θεωρείται καθοριστικής σημασίας στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας το 30% των εδαφών και των θαλασσών του πλανήτη μέχρι το 2030, στόχος ευρύτερα γνωστός ως «30 μέχρι το 30», ο οποίος είχε συμφωνηθεί στο Μόντρεαλ τον Δεκέμβριο.

Ο τελευταίος γύρος των διαβουλεύσεων, που ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου, κινδύνευσε με ναυάγιο λόγω αντικρουόμενων οικονομικών συμφερόντων, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο από την «γαλάζια οικονομία».

Η Greenpeace υπογραμμίζει ότι 11 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού πρέπει να τίθενται σε καθεστώς προστασίας κάθε χρόνο μέχρι το 2030, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του «30 μέχρι το 30». «Τα κράτη πρέπει να υιοθετήσουν επίσημα τη συνθήκη και να την επικυρώσουν το συντομότερο δυνατό προκειμένου να τεθεί άμεσα σε ισχύ», είπε η ακτιβίστρια Λόρα Μέλερ, η οποία ήταν παρούσα στις διαβουλεύσεις.

«Το ρολόι δεν έχει σταματήσει (…) μας απομένει μισή δεκαετία και δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε», προειδοποίησε. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για την πρώτη διεθνή συνθήκη για την προστασία της ανοικτής θάλασσας είναι «μια ιστορική στιγμή για τους ωκεανούς μας», δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Περιβάλλον Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, δηλώνοντας «πολύ υπερήφανος» για το αποτέλεσμα αυτό.

«Κάνουμε ένα κρίσιμο βήμα για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και της βιοποικιλότητας που είναι απαραίτητες για εμάς και τις επόμενες γενιές», ανέφερε ο επίτροπος σε δήλωση του προς το Γαλλικό Πρακτορείο. «Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί το αποτέλεσμα μιας δεκαετίας και πλέον προπαρασκευαστικής εργασίας και διεθνών διαπραγματεύσεων στις οποίες η ΕΕ διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί» δήλωσε ο ίδιος.

Ο επίτροπος πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι σημαντική για την υλοποίηση του στόχου που ορίστηκε κατά την COP15 και αφορά την προστασία του 30% του συνόλου των εδαφών και των ωκεανών μέχρι το 2030.

Διαπραγματευτές από περίπου 100 χώρες του κόσμου συμφώνησαν αργά χθες στο περιεχόμενο της διεθνούς συνθήκης για την προστασία των ωκεανών, ένα πολυαναμενόμενο βήμα που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι θα συμβάλει στη διασφάλιση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Guterres-OHE
ΔΙΕΘΝΗ

Αντόνιο Γκουτέρες: Να σπάσουμε τον εθισμό μας στα πλαστικά

Προτρέπει «να εργαστούμε ως ένα - κυβερνήσεις, εταιρείες και καταναλωτές - για να σπάσουμε τον εθισμό μας στα πλαστικά, να υπερασπιστούμε τα μηδενικά απόβλητα και να οικοδομήσουμε μια πραγματικά κυκλική οικονομία».
ΔΙΕΘΝΗ

Σήμα κινδύνου για την αυξημένη χρήση πλαστικών που απειλεί το περιβάλλον

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, το 2019, 253 εκατ. τόνοι πλαστικών απορριμμάτων παρήχθησαν στον κόσμο, με τον ΟΗΕ να προβλέπει πως οι αριθμοί θα εκτοξευτούν μέχρι το 2040 αν δεν αλλάξει το οικονομικό μοντέλο.