ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
electric cars-ilektrika-autokinita
Φώτο: Shutterstock

Ανέτοιμη για την πλήρη ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2035 είναι η Ευρώπη

Οι ελλείψεις πρώτων υλών, οι κατάλληλες υποδομές και η έλλειψη μεγάλης χωρητικότητας φορτιστών στα δημόσια σημεία προβληματίζουν τους Ευρωπαίους, για τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ηλεκτροκίνηση.

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς (59%) πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύουν ότι η στροφή στην αμιγώς ηλεκτροκίνηση δεν είναι εφικτή εντός των υφιστάμενων χρονοδιαγραμμάτων. Οι ερωτηθέντες μίλησαν για τα προβλήματα που εντοπίζονται σήμερα στην αυτονομία των μπαταριών, στις υψηλές τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στις ελλείψεις των πρώτων υλών και στην ανυπαρξία των υποδομών φόρτισης.

Αν και το 28% εξέφρασε την άποψη ότι οι προθεσμίες είναι εφικτές, επισημαίνοντας ότι πρέπει να λυθούν πρώτα πολλά θέματα που αφορούν τις υποδομές, το 18% πιστεύει ότι οι σημερινοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν ποτέ. Μόνο το 11% πιστεύει ότι όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί για την υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2035 είναι ρεαλιστικοί.

Η έρευνα που έγινε από την ABB Automotive Manufacturing, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των ηλεκτροκινητήρων, επισήμανε ότι για το 19% των ερωτηθέντων το βασικό εμπόδιο είναι οι μπαταρίες και η αυτονομία τους, ενώ το 16% είχε ανησυχίες για τα υψηλά επίπεδα επενδύσεων που απαιτούνται, προκειμένου να εξελιχθούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι ελλείψεις πρώτων υλών, οι κατάλληλες υποδομές και η έλλειψη μεγάλης χωρητικότητας φορτιστών στα δημόσια σημεία ήταν επίσης ψηλά στη λίστα των ζητημάτων που έθεσαν όλοι όσοι έλαβαν μέρος στην έρευνα. Η έλλειψη υποδομής φόρτισης αναφέρθηκε ως ο μοναδικός περιορισμός στην υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης από το 26% των πολιτών, ενώ το 17% τόνισε τις υψηλές τιμές των οχημάτων ως το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη των EV.

Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην πωλούνται αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης μετά το 2035, ξεκίνησε ένας νέος κύκλος συζητήσεων από κυβερνήσεις, κατασκευαστές οχημάτων και προμηθευτές πρώτων υλών. Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αναβάλει μια ψηφοφορία που θα επικύρωνε την απαγόρευση πώλησης νέων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης σε ολόκληρη την ΕΕ από το 2035.

Μεγάλοι στόλοι πιέζουν για πιο γρήγορη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, θέτοντας ως προθεσμία το 2030 αντί το 2025, ενώ η Νορβηγία εργάζεται εντατικά για να υλοποιήσει το πλάνο μέχρι το 2025. Η ΕΕ επέλεξε το 2035 ως το όριο, επειδή η μέση διάρκεια ζωής ενός οχήματος είναι 15 χρόνια και η Πράσινη Συμφωνία της Ευρώπης στοχεύει σε ουδετερότητα άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Από την άλλη, η Γερμανία που είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές και η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη θέλει να ανάψει το πράσινο φως για την χρησιμοποίηση βιώσιμων καυσίμων. Επιμένει ότι ο νέος νόμος θα πρέπει να περιλαμβάνει διάταξη για τα συγκεκριμένα καύσιμα, τα οποία είναι συνθετικά υγρά καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία κινητήρων εσωτερικής καύσης με τον ίδιο τρόπο όπως η βενζίνη ή το ντίζελ. Άλλωστε ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, Volker Wissing έγραψε στο twitter πριν λίγες μέρες ότι: «H μηχανή εσωτερικής καύσης δεν είναι το πρόβλημα, αλλά τα ορυκτά καύσιμα με τα οποία λειτουργεί. Η κλιματική ουδετερότητα είναι ο στόχος και ταυτόχρονα μια ευκαιρία για τις νέες τεχνολογίες. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε διαφορετικές λύσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τα νέα πρότυπα της ΕΕ σπρώχνουν τους κατασκευαστές στην ηλεκτροκίνηση

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley, το κόστος για την αντιμετώπιση των εκπομπών ρύπων στα μοντέλα που φέρουν κινητήρες εσωτερικής καύσης θα ανέβει σε τέτοιο βαθμό, που θα εξαντλήσει τα κονδύλια για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
ΔΙΕΘΝΗ

«Τράβηξε χειρόφρενο» η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη το 2022

Καλή χρονιά ήταν για τα υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία πέτυχαν μερίδιο αγοράς 22,6%., ενώ αντίθετα, οι παραδοσιακοί τύποι καυσίμων βενζίνης και ντίζελ συνέχισαν να χάνουν έδαφος, διατηρώντας ωστόσο την πρωτοκαθεδρία τους.
ΔΙΕΘΝΗ

«Γκαζώνει» για την πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση η Mercedes

Τα plug-in υβριδικά και τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των πωλήσεων της εταιρείας έως το 2025, με την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να ανανεώνει τη διάταξη παραγωγής στα εργοστάσιά της.
ΔΙΕΘΝΗ

Πολύ δύσκολη η απεξάρτηση της Δύσης από τις κινεζικές μπαταρίες

Σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να επενδύσουν πάνω από 160 δισ. δολάρια για να πετύχουν μια αυτάρκη αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.