ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Η αύξηση του ελάχιστου μισθού σχετίζεται με μείωση στις αυτοκτονίες

Αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι η αύξηση κατά ένα δολάριο στον μισθό συνδέεται με μείωση κατά 3,5% έως 6% στο ποσοστό αυτοκτονιών.

Όσο μεγαλώνει ο ελάχιστος μισθός, τόσο μειώνεται ο αριθμός των αυτοκτονιών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Μια αύξηση κατά ένα δολάριο βρέθηκε ότι συνδέεται με μια μείωση κατά 3,5% έως 6% στις αυτοκτονίες. Η θετική επίδραση είναι σχετικά μεγαλύτερη σε περιόδους αυξημένης ανεργίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζον Κάουφμαν του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology and Community Health», ανέλυσαν στοιχεία για όλες τις αυτοκτονίες στις ΗΠΑ μεταξύ 1990-2015, συσχετίζοντας ανά μήνα τον αριθμό τους με τις μεταβολές του ελάχιστου μισθού.

Από το 1990 έως το 2015 αυτοκτόνησαν στις ΗΠΑ 399.206 άνθρωποι με μόρφωση έως λυκείου και 140.176 με πτυχίο πανεπιστημίου. Μεταξύ 1990-2017 ο συνολικός αριθμός αυτοκτονιών στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί πάνω από 50% στις μισές πολιτείες (που συχνά ορίζουν διαφορετικούς ελάχιστους μισθούς, συνήθως πάνω από τον αντίστοιχο ομοσπονδιακό). Στο διάστημα 1990-2015 υπήρξαν συνολικά 478 αλλαγές στον ελάχιστο μισθό.

Για κάθε αύξηση κατά ένα δολάριο του ελάχιστου μισθού, διαπιστώθηκε μια μείωση 3,5% έως 6% στις αυτοκτονίες ατόμων 18-64 ετών με εκπαίδευση έως λυκείου, ενώ δεν υπήρξε ανάλογη μείωση στις αυτοκτονίες των πιο μορφωμένων. Τις περιόδους μεγάλης ανεργίας στις ΗΠΑ (πάνω από 6,5%) οι προοδευτικά μεγαλύτεροι ελάχιστοι μισθοί σχετίζονταν με αναλογικά λιγότερες αυτοκτονίες, ενώ όταν η ανεργία ήταν μικρή, η αύξηση του ελάχιστου μισθού είχε μικρότερη θετική επίπτωση στις αυτοκτονίες.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μετά την κορύφωση της ανεργίας το 2009 λόγω της οικονομικής κρίσης του 2008, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί περίπου 13.800 αυτοκτονίες μεταξύ 2009-2015, αν είχε υπάρξει μια αύξηση του ελάχιστου μισθού κατά ένα δολάριο, ενώ μια αύξησή του κατά δύο δολάρια θα είχε «γλιτώσει» 25.900 αυτοκτονίες. Συνολικά στην περίοδο 1990-2015 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί 27.550 και 57.350 αυτοκτονίες, αν ο ελάχιστος μισθός είχε αυξηθεί κατά ένα και δύο δολάρια αντίστοιχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα μας η αναβάθμιση του ΕΣΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη νέα πτέρυγα 101 κλινών του Νοσοκομείου Κοζάνης, που αναβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας. Εκεί φιλοξενούνται πλέον χειρουργικός και παθολογικός τομέας και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κεντρική προτεραιότητα η αναβάθμιση των δομών του ΕΣΥ στην Κοζάνη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη νέα πτέρυγα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, τονίζοντας τη σημασία της αναβάθμισης του ΕΣΥ και ανακοινώνοντας νέα ογκολογική μονάδα στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
ΕΤΒΑ βιομηχανική περιοχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκστρατεία ΕΑΕ στα 27 επιχειρηματικά πάρκα ΕΤΒΑ Θεσσαλονίκης

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία διαθέτει πλέον ειδικά συνεργεία στα 27 επιχειρηματικά πάρκα της ΕΤΒΑ, προωθώντας την πρόληψη στους εργαζόμενους, με την έναρξη να σηματοδοτείται από πρωτότυπη συναυλία στο πάρκο της Σίνδου.
εγκέφαλος και χάπια
ΔΙΕΘΝΗ

Πάρκινσον: 22,8 δισ. ευρώ τον χρόνο το κόστος για την Ευρώπη

Το κόστος της νόσου Πάρκινσον άγγιξε τα 22,8 δισ. ευρώ το 2019 στην Ευρώπη, ενώ το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 28,8 δισ. ευρώ. Αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών, γεγονός που πιέζει τα συστήματα υγείας και φροντίδας.
Κουνούπι του Νείλου
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί και 51 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη Β. Μακεδονία

Ένας 72χρονος άνδρας από τα Σκόπια είναι το έκτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα, καθώς κατέληξε μετά από 15 ημέρες νοσηλείας. Τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 51, με τα περισσότερα στην περιοχή των Σκοπίων.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθησαν έξι άτομα για εκρηκτικό μηχανισμό σε σπίτι στη Λευκάδα

Έξι άτομα συνελήφθησαν για σύσταση συμμορίας και παράνομη κατοχή όπλων και εκρηκτικών, καθώς κατηγορούνται για ανάμειξη σε αποτυχημένη βομβιστική επίθεση σε σπίτι στη Λευκάδα τον Ιανουάριο 2026. Οι συλλήψεις έγιναν σε διάφορες περιοχές.