ΓΔ: 1220.89 1.54% Τζίρος: 148.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ικανοποίηση στην ΕΕ για την πρόοδο της Ουκρανίας κατά της διαφθοράς

Η Ουκρανία είχε συγκλονισθεί στην αρχή της χρονιάς από ένα σημαντικό σκάνδαλο διαφθοράς αναφορικά με τις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων. Ακολούθησαν αποπομπές πολιτικών αξιωματούχων και έρευνες.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης χαιρέτισε σήμερα τις προόδους που έχουν επιτευχθεί στην Ουκρανία όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς των κοινοβουλευτικών, των δικαστών και των εισαγγελέων, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα.

Σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Ουκρανία «έθεσε σε εφαρμογή με ικανοποιητικό τρόπο ή διαχειρίστηκε με ικανοποιητικό τρόπο 15 από τις 31 συστάσεις» που της είχαν απευθυνθεί, «παρόλο που πρέπει να γίνει ακόμη δουλειά».

«Η GRECO αναγνωρίζει τη βαθιά δέσμευση της Ουκρανίας στη δράση που έχει αναλάβει, σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή γι' αυτό το κράτος μέλος, το οποίο είναι βυθισμένο σε έναν επιθετικό πόλεμο που κηρύχθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Αυτή η περίοδος συγκρούσεων υποχρέωσε τη χώρα να υιοθετήσει το στρατιωτικό νόμο, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να προσαρμόσει τις προτεραιότητές της. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Ουκρανία συνεχίζει εντούτοις τις εργασίες της για την εφαρμογή των συστάσεων της GRECO», συνεχίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η GRECO αναφέρει πως το σημερινό επίπεδο της συμμόρφωσης της Ουκρανίας προς τις συστάσεις δεν είναι πλέον «συνολικά ανεπαρκές», όπως συνέβαινε έπειτα από προηγούμενη έκθεση με ημερομηνία Απριλίου 2022. Παρακαλεί την Ουκρανία να παρουσιάσει τα μέτρα που έχει λάβει για να εφαρμόσει τις υπόλοιπες συστάσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

Η Ουκρανία είχε συγκλονισθεί στην αρχή της χρονιάς από ένα σημαντικό σκάνδαλο διαφθοράς αναφορικά με τις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων. Ακολούθησαν αποπομπές πολιτικών αξιωματούχων και έρευνες.

Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαιώνουν πως έχουν κάνει προτεραιότητα τη μάχη κατά της διαφθοράς, σ' ένα πλαίσιο στο οποίο η πολεμική προσπάθεια εξαρτάται σε μεγάλο μέρος από την ευρωπαϊκή και την αμερικανική υποστήριξη. Η ΕΕ έχει κάνει εξάλλου τη μάχη κατά της διαφθοράς προϋπόθεση για την ένταξη της Ουκρανίας στον ευρωπαϊκό συνασπισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Περιουσιακά στοιχεία 200 δισ. της ρωσικής κεντρικής τράπεζας «κρατά» η ΕΕ

Η ΕΕ έχει επίσης παγώσει 24,1 δισ. ευρώ σε ρωσικά ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την εισβολή στην Ουκρανία πριν από περισσότερους από 14 μήνες.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εμβαθύνει την συνεργασία της με τη Ν. Κορέα σε κρίσιμους τομείς

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος πιέζει για ισχυρότερους δεσμούς ασφάλειας με την Ευρώπη και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκό μπλόκο στις εξαγωγές των ρωσικών διαμαντιών και μετάλλων

Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν στο πλαίσιο της συνόδου των G7 πως θα περιοριστεί το εμπόριο των ρωσικών πολύτιμων λίθων με στόχο να πληγεί η δυνατότητα της Μόσχας να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την εισβολή στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία μπλοκάρει την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία ζητά διασφαλίσεις ότι θα λάβουν χρήματα και άλλες περιοχές, όπως τα Βαλκάνια ή η Βόρεια Αφρική, ενώ αρνείται να δώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Δύση αυξάνει τις αποστολές βαρέων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει υποσχεθεί αντιαεροπορικούς πυραύλους και επιθετικά drones, το Παρίσι, τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφρά τανκς και το Βερολίνο, νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Zelensky-Volodimyr-Zelenski
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Απαράδεκτοι οι ευρωπαϊκοί περιορισμοί στις ουκρανικές εξαγωγές

Σκληρή κριτική στην ΕΕ άσκησε ο Ουκρανός πρόεδρος καλώντας να επισπευστεί η αποστολή πυρομαχικών ενώ για τους περιορισμούς στις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών σημείωσε πως τα μέτρα είναι σκληρά και έχουν χαρακτήρα προστατευτισμού.