ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Silicon Valley Bank, SVB, Wall Street, Silicon Valley
Φωτο; Shutterstock

Αντιπρόεδρος Fed: Η κακοδιαχείριση οδήγησε στην πτώχευση της SVB

Όπως επισημαίνει ο αρμόδιος για την εποπτεία των τραπεζών Μάικλ Μπαρ, η επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών, δεν είναι δουλειά των ρυθμιστικών αρχών αλλά της διοίκησης και του διοικητικού συμβουλίου της εκάστοτε τράπεζας.

Η πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας SVB, η οποία προκάλεσε κρίση στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα είναι «χαρακτηριστική περίπτωση κακοδιαχείρισης», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Fed αρμόδιο για την εποπτεία των τραπεζών Μάικλ Μπαρ, που επισημαίνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία «Βασιλεία ΙΙΙ» για τις τράπεζες.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της Fed αναμένεται να αναφέρει ενώπιων του Κογκρέσου σήμερα πως «η αποτυχία της SVB, δείχνει την ανάγκη να προχωρήσουμε στο έργο μας για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος», σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Δευτέρας.

«Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε τις τελικές μεταρρυθμίσεις της συμφωνίας της Βασιλείας ΙΙΙ, οι οποίες θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα τους εμπορικούς και λειτουργικούς κινδύνους στις εκτιμήσεις μας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών», αναμένεται να διευκρινίσει ο αντιπρόεδρος της Fed.

Η «Βασιλεία ΙΙΙ», ένα ευρύ φάσμα διεθνών μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα, ξεκίνησε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, προκειμένου να ενισχύσει την ευρωστία των τραπεζών. Πολλά μέτρα ελήφθησαν αλλά ορισμένες μεταρρυθμίσεις μένει ακόμη να ολοκληρωθούν, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί η τράπεζα δεν μπόρεσε να επιλύσει τα προβλήματα που είχαμε εντοπίσει εγκαίρως», αναμένεται να υπογραμμίσει ο Μάικλ Μπαρ, επισημαίνοντας ότι η επίλυση των προβλημάτων «δεν είναι δουλειά των ρυθμιστικών αρχών αλλά της διοίκησης και του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας».

Ο Μάικλ Μπαρ ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες του νόμου Dodd-Frank, ο οποίος ψηφίστηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 για να ρυθμίσει καλύτερα τη δραστηριότητα των μεγάλων αμερικανικών τραπεζικών ιδρυμάτων. Η μεταρρύθμιση αυτή στη συνέχεια ανατράπηκε το 2018 από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Καταρρέει η τράπεζα PacWest στις ΗΠΑ και ψάχνει για αγοραστή

Σε ανακοίνωσή της, η περιφερειακή τράπεζα που αποτελεί μια από τις 100 κορυφαίες των ΗΠΑ, αναφέρει ότι δεν έχει αντιμετωπίσει ασυνήθιστες εκροές καταθέσεων και διερευνά τις στρατηγικές της επιλογές.
ΔΙΕΘΝΗ

Kλείνει η First Republic Bank: Στην J.P. Morgan περνά μέρος του ενεργητικού

Η κορυφαία αμερικανική τράπεζα θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της First Republic και όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων. Κόστος 13 δισ. δολ. για το ταμείο εγγύησης καταθέσεων.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Επιτόκια: Τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ - Καθοριστικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα ανακοινώσει την Τετάρτη τις αποφάσεις της, μέσα σε ένα περιβάλλον νέων ανησυχιών για τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες μετά τα ερωτηματικά που προκάλεσε η δραματική εκροή καταθέσεων από τη First Republic Bank.
halkbank
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα δίκη στο Εφετείο των ΗΠΑ για να κριθεί αν έχει ασυλία η Halkbank

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η τουρκική τράπεζα δεν έχει ασυλία με βάση τον ειδικό νόμο για ξένες κρατικές οντότητες, αλλά ζήτησε από το Εφετείο να αποφασίσει αν υπάρχει ασυλία με βάση την κοινή νομοθεσία.
Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Fed: Προς νέα αύξηση των επιτοκίων στις 3 Μαΐου, ενδεχομένως την τελευταία

Στην τελευταία συνεδρίαση της στις 21 Μαρτίου, όταν είχε ήδη ξεσπάσει η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μ.β.