ΓΔ: 1220.89 1.54% Τζίρος: 148.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συμφωνία στην Αυστραλία για τον περιορισμό εκπομπών ρύπων

Περίπου 215 μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που παράγουν ετησίως πάνω από 100.000 τόνους αερίων θα πρέπει κάθε χρόνο να μειώνουν κατά 5% τις εκπομπές τους .

Η Αυστραλία υιοθέτησε σήμερα νόμους για το κλίμα εναντίον των μεγαλύτερων ρυπαντών, οι οποίοι θα αναγκάσουν τα ανθρακωρυχεία, τα χυτήρια και τα διυλιστήρια να μειώνουν κατά περίπου 5% κάθε χρόνο τις εκπομπές τους.

«Είναι η πρώτη φορά που η μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου εγγράφεται στην αυστραλιανή νομοθεσία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμι Γουίντμαν, ειδικός στην αειφόρο ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Αυτοί οι νόμοι ισχύουν για περίπου 215 μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις -καθεμιά παράγει ετησίως πάνω από 100.000 τόνους αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου - και αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της δέσμευσης που ανέλαβε η Αυστραλία να φθάσει σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

Υποχρεώνοντας τις εγκαταστάσεις αυτές να μειώνουν τις εκπομπές τους κατά 4,9% το χρόνο, η κυβέρνηση πιστεύει πως θα μπορέσει να εμποδίσει την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα 200 εκατ. τόνων άνθρακα στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας.

«Είναι προφανώς κάτι καλό. Έχουμε τώρα μια κλιματική πολιτική», δήλωσε ο Γουίντμαν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η κυβέρνηση δήλωσε πως αυτό το σχέδιο θα βάλει τέλος σε μια δεκαετία πολιτικών διενέξεων, οι οποίες έκαναν επανειλημμένα να αποτυγχάνουν οι απόπειρες μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής. Κατέληξε σε μια συμφωνία για τον μηχανισμό έπειτα από εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων με το αριστερό κόμμα των Πρασίνων.

Για τον επικεφαλής των Πρασίνων Άνταμ Μπαντ, είναι η πρώτη φορά που περιλάμβάνεται στον νόμο η υποχρέωση για τους πετρελαϊκούς ομίλους και τους ομίλους φυσικού αερίου να μειώσουν τις εκπομπές τους. Οι Πράσινοι, που ήταν προηγουμένως επιφυλακτικοί ενώ η υποστήριξή τους ήταν απαραίτητη για την υιοθέτηση των νόμων, δέχθηκαν να υποστηρίξουν το σχέδιο για τον άνθρακα αφού έπεισαν την κυβέρνηση να ορίσει ένα αυστηρό όριο για τις εκπομπές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυροί κυκλώνες με ταχύτητες ρεκόρ έπληξαν την Αυστραλία

Ο κυκλώνας Ίλσα, ο οποίος κατατάσσεται στην κατηγορία 5, που είναι η πιο υψηλή, έφτασε πάνω από την στεριά κοντά στο χωριό Πάρντου, στον Ινδικό Ωκεανό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.
Karxarias
ΔΙΕΘΝΗ

Σίδνεϊ: Επίθεση καρχαριών σε δελφίνι οδηγεί σε κλείσιμο δημοφιλείς παραλίες

Έπειτα από το περιστατικό, οι ναυαγοσώστες τους σύμφωνα με την Guardian αποφάσισαν να αποκλείσουν τις παραλίες που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από το συμβάν για λόγους ασφαλείας.