ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έκλεισε το ενεργειακό deal ύψους 10 δισ. της TotalEnergies με το Ιράκ

Η συμφωνία που υπογράφηκε το 2021 αφορά την κατασκευή τεσσάρων έργων πετρελαίου, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο είχε ανασταλεί μετά από διαφωνίες σχετικά με τους όρους της σύμβασης.

Η TotalEnergies SE και η ιρακινή κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία για την προώθηση ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συμφωνία, η οποία έρχεται μετά από περισσότερο από ένα χρόνο δύσκολων συνομιλιών μεταξύ των δύο μερών μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, αποτέλεσε ευχάριστη είδηση για τη χώρα που αγωνίζεται να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, καθώς έχει παραγκωνιστεί από χρόνια συγκρούσεων, τρομοκρατίας και ανασφάλειας, με αποτέλεσμα να υπόκειται σε διακοπές ρεύματος. Η TotalEnergies «χαιρετίζει τη συνέχεια της φωνής του κράτους του Ιράκ» σχετικά με τη συμφωνία, αναφέροντας ότι αποτελεί «ένα ισχυρό και θετικό μήνυμα για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα», ανέφερε η γαλλική εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Basrah Oil Company του Ιράκ θα αποκτήσει μερίδιο 30% στο λεγόμενο Gas Growth Integrated Project, δήλωσε η TotalEnergies, επιβεβαιώνοντας ανακοίνωση των ιρακινών αρχών το βράδυ της Τρίτης. Η TotalEnergies έχει επίσης καλέσει την QatarEnergy να αναλάβει μερίδιο 25% στο έργο, ενώ ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός θα κατέχει ποσοστό 45%.

Το έργο αποσκοπεί κυρίως στην ανάκτηση του εκτοξευόμενου αερίου σε τρία πετρελαϊκά πεδία, προκειμένου να τροφοδοτήσει μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας θαλασσινού νερού για την παροχή έγχυσης νερού για τη διατήρηση της πίεσης, ώστε να αυξηθεί η περιφερειακή παραγωγή πετρελαίου, δήλωσε η TotalEnergies. Η συμφωνία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η καλύτερη χρήση του δικού του φυσικού αερίου θα μπορούσε να βοηθήσει το Ιράκ να μειώσει την εξάρτησή του από τις εισαγωγές του καυσίμου από το Ιράν - στις οποίες βασίζεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και η χρήση του θαλασσινού νερού για την ενίσχυση της πίεσης στις πετρελαιοπηγές θα βοηθήσει στη διατήρηση των κύριων ποταμών του Ιράκ για άλλες χρήσεις, καθώς τα αποθέματα πιέζονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η γαλλική εταιρεία θα κατασκευάσει επίσης ένα εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας ισχύος 1 γιγαβάτ για την τροφοδοσία του περιφερειακού δικτύου της Βασόρας και θα καλέσει τη σαουδαραβική εταιρεία κοινής ωφέλειας Acwa Power Co. να συμμετάσχει στο έργο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κορύφωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα αναμένει ο Οργανισμός Ενέργειας

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας Φ. Μπιρόλ τόνισε πως τα επόμενα χρόνια η ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα φτάσει στο απόγειο της πριν από το τέλος της δεκαετίας.
Total Petroleum-France-Fire
ΔΙΕΘΝΗ

Η TotalEnergies πέτυχε κέρδη - ρεκόρ 20,5 δισ. δολάρια για το 2022

Χωρίς τις λογιστικές απώλειες που συνδέονται με την αποχώρησή της από τη Ρωσία, που ανέρχονται σε ποσό κοντά στα 15 δισ. δολάρια, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της επιχείρησης ανέρχονται σε 36,2 δισ. δολάρια.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Ιράκ ενισχύουν τους διμερείς δεσμούς σε ενέργεια και ασφάλεια

Η συμφωνία μεταξύ των δυο κρατών καλύπτει τη συνεργασία σε τομείς, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η καταπολέμηση του οικονομικού και του οργανωμένου εγκλήματος, η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.