ΓΔ: 2258.09 1.72% Τζίρος: 213.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:54:37
Λαύρα Πετσέρσκ Κιέβου
Η ιστορική Λαύρα Πετσέρσκ του Κιέβου κάτω από δραματικό ουρανό, σημαντικό σύμβολο της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία εξάγει ξανά ηλεκτρική ενέργεια μετά από μήνες ρωσικών πληγμάτων

Η Μόσχα ξεκίνησε να θέσει στο στόχαστρο των επιθέσεών της σημαντικές εγκαταστάσεις των ουκρανικών πόλεων τον περασμένο Οκτώβριο, προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και αφήνοντας πολλές περιοχές χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Σε θέση να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια είναι η Ουκρανία, για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες, καθώς οι ενεργειακές της υποδομές ανακάμπτουν μετά τις αλλεπάλληλες ρωσικές επιθέσεις μηνών. Η Μόσχα ξεκίνησε να θέσει στο στόχαστρο των επιθέσεών της σημαντικές εγκαταστάσεις των ουκρανικών πόλεων τον περασμένο Οκτώβριο, προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και αφήνοντας πολλές περιοχές χωρίς ρεύμα και θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όπως αναφέρει το BBC, για να διαχειριστεί την κατάσταση, η χώρα αναγκάστηκε να σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο, πλέον ετοιμάζεται να ξεκινήσει εκ νέου. Ο υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουστσένκο υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που εξουσιοδοτεί τις εξαγωγές. Φυσικά, οι εγχώριοι πελάτες παραμένουν πρώτη προτεραιότητα.

«Ο πιο δύσκολος χειμώνας πέρασε», είπε χαρακτηριστικά την Παρασκευή. «Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσουμε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θα μας επιτρέψει να προσελκύσουμε πρόσθετους οικονομικούς πόρους για την απαραίτητη ανακατασκευή των κατεστραμμένων ενεργειακών υποδομών». Εξήρε επίσης το «τιτάνιο έργο», μηχανικών και διεθνών συνεργατών για την αποκατάσταση του συστήματος.

Να σημειωθεί ότι, η διαχειρίστρια του δικτύου της Ουκρανίας Ukrenergo, προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συνεχίσουν οι ρωσικές επιθέσεις. Σύμφωνα με την Ukrenergo, η Μόσχα έχει εκτοξεύσει πάνω από 1.200 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις ενεργειακές της εγκαταστάσεις μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η εταιρεία χαρακτήρισε την επίθεση ως τη μεγαλύτερη απόπειρα καταστροφής του ενεργειακού συστήματος ευρωπαϊκής χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επιθέσεις Ουκρανών στη Μόσχα: Πλήγμα σε διυλιστήριο και αντλιοστάσια

Η Ουκρανία έπληξε διυλιστήριο και δύο σταθμούς άντλησης πετρελαίου κοντά στη Μόσχα, με την SBU να αναφέρει πως έτσι μειώνεται η ικανότητα της Ρωσίας για πόλεμο. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τις επιθέσεις "απολύτως δικαιολογημένες".
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό drone συνετρίβη κοντά στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια

Ένα ουκρανικό drone έπεσε κοντά σε εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια υπό ρωσικό έλεγχο, χωρίς να προκληθεί έκρηξη. Η διοίκηση που έχει τοποθετήσει η Μόσχα αναφέρει πως ο σταθμός λειτουργεί κανονικά.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones έπληξαν διυλιστήριο στη ρωσική πόλη Ριαζάν

Ουκρανικά drones χτύπησαν διυλιστήριο στη Ριαζάν, 200 χλμ. από τη Μόσχα, προκαλώντας πυρκαγιά, σύμφωνα με τον διοικητή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Επιβεβαίωσε πλήγματα και σε 23 στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία και κατεχόμενα εδάφη.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Κίεβο έπληξε εγκαταστάσεις αερίου στο Όρενμπουργκ

Η Ουκρανία έπληξε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Όρενμπουργκ της Ρωσίας, ενώ ο Ζελένσκι τόνισε τις επιτυχίες στις μακρινές επιθέσεις και τόνισε τη συνεργασία με ευρωπαϊκούς συμμάχους για αντιαεροπορική άμυνα.
Τσερνόμπιλ ερείπια εργοστασίου
ΔΙΕΘΝΗ

Κανονικά τα επίπεδα ραδιενέργειας κοντά στο Τσερνομπίλ μετά τις πυρκαγιές

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως παρακολουθεί τα επίπεδα ραδιενέργειας μετά τις πυρκαγιές στη ζώνη του Τσερνομπίλ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες τιμές. Η κατάσταση στη χώρα παραμένει σταθερή, σύμφωνα με τις αρχές υγείας.