ΓΔ: 1201.92 -1.45% Τζίρος: 48.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:58:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
energeia_revma
Φώτο: Shutterstock

Η Ουκρανία αρχίζει και πάλι τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας δήλωσε πως η Ρωσία δεν έχει πετύχει να καταστρέψει το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας, σημειώνοντας πως υπάρχει σχεδιασμός για να αυξηθούν οι όγκοι εξαγωγών σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.

Η Ουκρανία επανέλαβε τις εξαγωγές ηλεκτρικού προς την Ευρώπη, ανακοίνωσε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, μετά την αναστολή των εξαγωγών αυτών τον Οκτώβριο, όταν η Ρωσία άρχισε να εξαπολύει τακτικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον κρίσιμης σημασίας ενεργειακές υποδομές.

Τα πλήγματα προκάλεσαν σαρωτικές διακοπές της ηλεκτροδότησης για τους πολίτες και τις βιομηχανίες, αναγκάζοντας εργάτες να δουλεύουν υπερωρίες για να την αποκαταστήσουν. «Επαναλάβαμε τις εξαγωγές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γκέρμαν Γκαλουστσένκο προσθέτοντας πως η Ρωσία «δεν πέτυχε καθόλου να καταστρέψει το ενεργειακό σύστημά μας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για την Ουκρανία η κύρια αγορά στην οποία εξάγει ενέργεια. Ο Γκαλουστσένκο δήλωσε πως η προμήθεια ηλεκτρικού στον ουκρανικό πληθυσμό παραμένει η προτεραιότητα της χώρας παρά την επανάληψη των εξαγωγών.

«Ελπίζουμε να φθάσουμε τους όγκους εξαγωγών που είχαμε πέρυσι. Σχεδιάζουμε και θα διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις για να τους αυξήσουμε, επειδή τα σημερινά αποθέματα στο σύστημα μας επιτρέπουν να το πράξουμε», δήλωσε σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Τον Ιούνιο 2022, η Ουκρανία, η οποία εξήγε ενέργεια στη Μολδαβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία, ανακοίνωσε πως ελπίζει να εισπράξει μέχρι το τέλος της χρονιάς 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από τις εξαγωγές ηλεκτρικού στην ΕΕ. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχέδια να αυξηθεί η διασυνοριακή κυκλοφορία ανάμεσα στην Ουκρανία και την Πολωνία, κάτι που θα αυξήσει τις εξαγωγές», δήλωσε ο Γκαλουστσένκο.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επισκέφθηκε το Φεβρουάριο την Ουκρανία για να ερευνήσει τα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας εναντίον των ενεργειακών υποδομών. Το Κίεβο υποστηρίζει πως οι επιθέσεις είχαν στόχο να εκφοβίσουν τους πολίτες. Η Μόσχα λέει πως είχαν στόχο να εξασθενήσουν τις ένοπλες δυνάμεις του εχθρού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εισηγείται η ΕΕ στο νέο πακέτο κυρώσεων

Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό έρχεται μετά την επιβολή απαγόρευσης στον ρωσικό άνθρακα, που περιλαμβανόταν στον πέμπτο γύρο κυρώσεων. Ο τερματισμός των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.
Rosia, Russia, Energeia
ΔΙΕΘΝΗ

Απειλές Ρωσίας κατά ΕΕ για διακοπή προμήθειας πετρελαίου και αερίου

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ν. Ζουραβλιόφ δήλωσε ότι σε περίπτωση αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT οι χώρες της Ευρώπης δεν θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
ΔΙΕΘΝΗ

Υψηλό το πλήγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Όπως αναφέρει έκθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, η Γερμανία ήταν η χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο από τη ρωσική εισβολή ενώ εκτιμάται ότι οι αρνητικές επιπτώσεις να είναι μεγαλύτερες μεσομακροπρόθεσμα.
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
ΔΙΕΘΝΗ

Οδηγίες της ΕΕ στους εξαγωγείς για να μην σπάσουν τις κυρώσεις στη Ρωσία

H Ρωσία έχει αναπτύξει περίτεχνα σχέδια και τεχνικές για να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις και να αποκτήσει τα αγαθά που χρειάζεται ώστε να συνεχίσει την εισβολή της στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ζ. Μπορέλ: Ένας «τραυματισμένος» Β. Πούτιν είναι πιο επικίνδυνος

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ υπογράμμισε πως ο Ρώσος πρόεδρος θα προχωρήσει σε εσωτερική εκκαθάριση μετά την ανταρσία της Wagner που κατέδειξε τις βαθιές ρωγμές που υπάρχουν στο σύστημα Πούτιν.