ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
germania-train
Φώτο: Shutterstock

Απεργιακές κινητοποιήσεις παραλύουν τραίνα και αεροπλάνα στη Γερμανία

Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους ζητούν αύξηση μισθών 12% ή τουλάχιστον επιπλέον 650 ευρώ τον μήνα, ενώ η κρατική Deutsche Bahn έχει προσφέρει επιπλέον 5% και έκτακτες πληρωμές ύψους έως 2.500 ευρώ.

Εκτεταμένα προβλήματα αναμένεται να εμφανιστούν την Παρασκευή στις μεταφορές στη Γερμανία αφού το συνδικάτο σιδηροδρόμων και μεταφορών EVG ανακοίνωσε πανεθνική απεργία κατά τις πρωινές ώρες αιχμής, επηρεάζοντας την εταιρία διαχείρισης των εθνικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn.

Η απεργία, που συμπίπτει με ξεχωριστή κινητοποίηση σε τρία αεροδρόμια, αφορά 50 σιδηροδρομικές εταιρίες και θα διαρκέσει από τις 3 τα ξημερώματα (04.00 ώρα Ελλάδας) έως τις 11 το πρωί (12.00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε το συνδικάτο EVG«Δεν θα κινηθεί ούτε ένα τρένο (στη χώρα)», δήλωσε η εκπρόσωπος του EVG Κόσιμα Ινγκενσάι.

«Δεν πρόκειται για τιμωρία των επιβατών ενώ πλησιάζει το σαββατοκύριακο, αλλά για αύξηση της πίεσης στον εργοδότη που δεν έχει κάνει μια αποδεκτή προσφορά», δήλωσε η Ινγκενσάι, σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Άλλος εκπρόσωπος, ο Κρίστιαν Λόροχ, απείλησε με πολυήμερη απεργία στο μέλλον αν οι εργοδότες δεν βελτιώσουν την προσφορά τους. Η Deutsche Bahn, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως αναμένει ότι η απεργία θα έχει μαζικό αντίκτυπο στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

«Το EVG έχει χάσει εντελώς την αίσθηση μέτρου και είναι αποφασισμένο να προκαλέσει χάος», δήλωσε ο Μάρτιν Σέιλερ, μέλος του συμβουλίου της Deutsche Bahn, αρμόδιος για το ανθρώπινο δυναμικό, ζητώντας να «βρεθούν λύσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Ο ίδιος δήλωσε ότι η απεργία θα επηρεάσει τα τρένα μεγάλων αποστάσεων και ο αντίκτυπος θα είναι αισθητός και μετά το τέλος της κινητοποίησης.

Ο υψηλός πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προκάλεσε κύμα απεργιών τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν υψηλότερους μισθούς για να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Το συνδικάτο Verdi έχει επίσης καλέσει τους εργαζόμενους στους ελέγχους ασφαλείας να απεργήσουν σε τρία αεροδρόμια αύριο, Πέμπτη, καθώς και την Παρασκευή, με την εταιρία λειτουργίας του αεροδρομίου του Αμβούργου να ανακοινώνει ότι όλες οι αναχωρήσεις θα ακυρωθούν.

Το EVG, που διαπραγματεύεται για λογαριασμό 230.000 εργαζομένων, ζητά αύξηση μισθών 12% ή τουλάχιστον επιπλέον 650 ευρώ τον μήνα. Η κρατική Deutsche Bahn έχει προσφέρει επιπλέον 5% και έκτακτες πληρωμές ύψους έως 2.500 ευρώ. Την επόμενη Τρίτη θα υπάρξει νέος γύρος μισθολογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

germania-train
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γερμανία παραλύουν τη χώρα

Τα γερμανικά συνδικάτα Verdi και EVG καλούν τους εργαζομένους στις μεταφορές, στα αεροδρόμια και τους σιδηρορόμους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Ζητούν αύξηση πάνω από 10% ή το λιγότερο 500 ευρώ περισσότερα χρήματα τον μήνα.
ΔΙΕΘΝΗ

Καμία αναχώρηση σήμερα από το αεροδρόμιο του Βερολίνου, λόγω απεργίας

Η σημερινή απεργία, η τρίτη για το αεροδρόμιο του Βερολίνου από την αρχή του έτους, έρχεται να προστεθεί στον ήδη μακρύ κατάλογο κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις συγκοινωνίες της χώρας τους τελευταίους μήνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Verdi καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία στη Γερμανία

Το συνδικάτο EVG εκπροσωπεί περί τους 230.000 εργαζόμενους στην Deutsche Bahn και στις εταιρείες των λεωφορείων. Το συνδικάτο Verdi ζητά αύξηση των μισθών κατά 10,5%, που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 500 ευρώ επιπλέον μηνιαίως.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν την γερμανική αγορά με ελλείψεις

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνολικά 500.000 εργαζομένων στα τρένα, στα υπεραστικά λεωφορεία, σε πολλά αεροδρόμια και στο προσωπικό των αυτοκινητοδρόμων εκτιμάται ότι θα προκαλέσει άνευ προηγουμένου προβλήματα σε όλη τη Γερμανία.