ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Καταρρέει η τράπεζα PacWest στις ΗΠΑ και ψάχνει για αγοραστή

Σε ανακοίνωσή της, η περιφερειακή τράπεζα που αποτελεί μια από τις 100 κορυφαίες των ΗΠΑ, αναφέρει ότι δεν έχει αντιμετωπίσει ασυνήθιστες εκροές καταθέσεων και διερευνά τις στρατηγικές της επιλογές.

Σε συνομιλίες με πιθανούς εταίρους και επενδυτές δήλωσε πως βρίσκεται η αμερικανική τράπεζα PacWest Bancorp, μετά τη νέα πτώση των μετοχών της, ενώ παράλληλα εντείνονται οι φόβοι για τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και επιδείνωση της τραπεζικής κρίσης

Σε ανακοίνωσή της, η PacWest ανέφερε ότι δεν αντιμετώπισε ασυνήθιστες εκροές καταθέσεων μετά την ανακοίνωση της πώλησης της First Republic Bank στην JPMorgan Chase & Co τη Δευτέρα. Ειδικότερα, στις ανακοινώσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου η τράπεζα είχε αναφέρει πως  οι καταθέσεις της είχαν σταθεροποιηθεί αφού ορισμένοι πελάτες απέσυραν τα χρήματά τους.

Η τράπεζα, μία από τις 100 κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ, ελπίζει να αποφύγει τη μοίρα άλλων που εξαγοράστηκαν από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, βρίσκοντας προληπτικά μια λύση για να ενισχύσει τα οικονομικά της, δήλωσε στο Reuters πρόσωπο που γνωρίζει τις στρατηγικές επιλογές της. Η προσπάθεια έρχεται μετά την άντληση 1,4 δισ. δολαρίων από την επενδυτική εταιρεία Atlas SP Partners στα τέλη Μαρτίου.

Όπως αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωση της, η προγραμματισμένη πώληση του χαρτοφυλακίου δανειστικών χρηματοδοτικών δανείων ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένει σε καλό δρόμο και μόλις ολοκληρωθεί θα αυξήσει τον δείκτη κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 από 9,21% σε τουλάχιστον 10%.

«Σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές η εταιρεία και το διοικητικό της συμβούλιο εξετάζουν συνεχώς τις στρατηγικές επιλογές», ανέφερε η PacWest που πρόσθεσε ότι «πρόσφατα, η εταιρεία προσεγγίστηκε από διάφορους πιθανούς εταίρους και επενδυτές - οι συζητήσεις συνεχίζονται. Η εταιρεία θα συνεχίσει να αξιολογεί όλες τις επιλογές για τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων».

Το Reuters είχε αναφέρει την Τετάρτη ότι η PacWest διερευνούσε στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής πώλησης ή αύξησης κεφαλαίου, αφού η ενίσχυση της ρευστότητας που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο δεν κατάφερε να ενισχύσει την χαμηλή τιμή της μετοχής της όπως σημειώνει πηγή του πρακτορείου.

Η μετοχή της PacWest έχει χάσει σχεδόν το 90% της αξίας της από την έναρξη της περιφερειακής τραπεζικής κρίσης στις 8 Μαρτίου. Οι μετοχές της PacWest υποχώρησαν κατά 52% την Τετάρτη και η Western Alliance κατά 23%, αντανακλώντας το γεγονός πως οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί για την υγεία των περιφερειακών τραπεζών παρά τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να δώσουν τέλος στην τραπεζική κρίση που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο.

Η Western Alliance Bancorp προσπάθησε επίσης να διαβεβαιώσει τις αγορές, αναφέροντας πως δεν είχε βιώσει ασυνήθιστες εκροές καταθέσεων και είχε επαρκή ρευστότητα καθώς σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι «επαναβεβαιώνει την οικονομική της ισχύ καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές για την αύξηση των καταθέσεων ως απάντηση στα πρόσφατα γεγονότα του κλάδου».

Ειδικότερα, η τράπεζα δήλωσε ότι οι συνολικές καταθέσεις της ήταν 48,8 δισ. δολάρια την Τρίτη, από 48,2 δισεκατομμύρια δολάρια τη Δευτέρα. Την Τρίτη, πάνω από το 74% των συνολικών καταθέσεων ήταν ασφαλισμένες, ανέφερε η εταιρεία.

Υπό πίεση οι περιφερειακές τράπεζες

Η νευρικότητα του κλάδου έρχεται μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας και θα μπορούσε να περιορίσει τη διαθεσιμότητα πιστώσεων σε όλη την Αμερική και να πλήξει την ανάπτυξη.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτές Μπιλ Ακμαν σε tweet του ανέφερε πως «η εμπιστοσύνη σε μια τράπεζα χτίζεται επί δεκαετίες και καταστρέφεται μέσα σε λίγες ημέρες. Καθώς κάθε ντόμινο πέφτει, η επόμενη πιο αδύναμη τράπεζα αρχίζει να ταλαντεύεται» και κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές να θέσουν μια ευρεία εγγύηση καταθέσεων, ενώ επισήμανε ότι «μέχρι οι επενδυτές να ανταμειφθούν για το στοίχημα σε μια τράπεζα που ταλαντεύεται, δεν θα υπάρχει προσφορά και η καλύτερη πώληση είναι η τελευταία τιμή».

Οι Zion Bancorp, First Horizon και Comerica υποχώρησαν κατά περισσότερο από 7% και το SPDR S&P Regional Banking ETF σημείωσε πτώση 5%. Η Comerica δήλωσε ότι αν και οι καταθέσεις της μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο, παρέμειναν πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα και ήταν πλέον λιγότερο συγκεντρωμένες με πελάτες ευαίσθητους στις τιμές.

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτά τα πρόσφατα γεγονότα που επηρεάζουν συγκεκριμένες τράπεζες, καθώς και ο φόβος που οδηγεί σήμερα στις διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών, αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τη συνολική υγεία του τραπεζικού κλάδου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά την Τετάρτη η τράπεζα.

Ντόμινο μετά την κατάρρευση της SVB

Η κρίση στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ ξεκίνησε τον Μάρτιο, με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank που οδήγησε τους καταθέτες σε όλες τις περιφερειακές τράπεζες να καταφύγουν στην ασφάλεια των μεγαλύτερων ιδρυμάτων. Τα προβλήματα ανάγκασαν τις ρυθμιστικές αρχές να παρέμβουν με έκτακτα μέτρα και οι αγορές φάνηκε να ηρεμούν μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα.

Παρόλο που η First Republic, αποτέλεσε την τρίτη χρεοκοπία τράπεζας από τον Μάρτιο, οι ρυθμιστικές αρχές ήλπιζαν ότι η πώλησή της στην JPMorgan σε μια δημοπρασία που διεξήχθη από την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) θα έβαζε τέλος στην κρίση.

Αντ' αυτού, η συμφωνία αναζωπύρωσε τους φόβους στην αγορά. Ορισμένοι επενδυτές προειδοποίησαν ότι η κρίση δεν είχε τελειώσει και τα hedge funds στοιχημάτισαν ότι μπορεί να πέσουν ακόμη άλλα ντόμινο.

Μεγάλες τράπεζες και εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων έχουν διστάσει να προσφέρουν κεφαλαιακές ενισχύσεις σε περιφερειακές τράπεζες χωρίς κυβερνητική στήριξη, λόγω ανησυχιών για την καταγραφή ζημιών από τα χαμηλής απόδοσης περιουσιακά τους στοιχεία, όπως δάνεια και επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Το κόστος ασφάλισης έναντι περαιτέρω ζημιών στις μετοχές περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ βρισκόταν την Τετάρτη κοντά σε υψηλό ενός μηνός στις αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Kλείνει η First Republic Bank: Στην J.P. Morgan περνά μέρος του ενεργητικού

Η κορυφαία αμερικανική τράπεζα θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της First Republic και όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων. Κόστος 13 δισ. δολ. για το ταμείο εγγύησης καταθέσεων.
halkbank
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα δίκη στο Εφετείο των ΗΠΑ για να κριθεί αν έχει ασυλία η Halkbank

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η τουρκική τράπεζα δεν έχει ασυλία με βάση τον ειδικό νόμο για ξένες κρατικές οντότητες, αλλά ζήτησε από το Εφετείο να αποφασίσει αν υπάρχει ασυλία με βάση την κοινή νομοθεσία.
Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Fed: Προς νέα αύξηση των επιτοκίων στις 3 Μαΐου, ενδεχομένως την τελευταία

Στην τελευταία συνεδρίαση της στις 21 Μαρτίου, όταν είχε ήδη ξεσπάσει η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μ.β.
yellen
ΔΙΕΘΝΗ

Γέλεν: Θα πρέπει να επανεξεταστεί το εποπτικό πλαίσιο για τις τράπεζες

Όπως ανέφερε η Αμερικανή υπ. Οικονομικών οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ρύθμισης των τραπεζών που τέθηκαν σε ισχύ μετά την κρίση του 2008 βοήθησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ να αντεπεξέλθει στα σοκ.