ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
apple-iphone
Φώτο: Shutterstock

Apple: Ανέκαμψαν οι πωλήσεις του iPhone, στα 98,4 δισ. τα έσοδα

Οι πωλήσεις για το iPhone έφθασαν στα 51,3 δισ. δολάρια, σημειώνοντας έστω και μικρή αύξηση 1,5% σε ετήσια βάση, με την εταιρεία να αυξάνει το μέρισμα κατά 4% στα 0,24 δολ. ανά μετοχή.

Οι πωλήσεις του iPhone της Apple ανέκαμψαν το περασμένο τρίμηνο, βοηθώντας Apple να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της και να ξεπεράσει μια βιομηχανική ύφεση που έχει πλήξει μεγάλο μέρος της γκάμας των προϊόντων της.

Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 94,8 δισεκατομμύρια δολάρια στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, ξεπερνώντας τα 92,6 δισεκατομμύρια δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές. Αν και οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,5% την περίοδο αυτή, η εταιρεία είχε προειδοποιήσει τους επενδυτές να αναμένουν πτώση περίπου διπλάσια.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η Apple αρχίζει να ανακάμπτει από την ύφεση που μαστίζει τόσο τη βιομηχανία υπολογιστών όσο και τη βιομηχανία smartphones. Είναι μια ιδιαίτερη ανακούφιση για τους επενδυτές, αφού η Qualcomm, ένας βασικός προμηθευτής, εξέφρασε νέες ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση των τηλεφώνων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι πωλήσεις της Apple στην Κίνα - ένα αδύναμο σημείο για άλλες εταιρείες τεχνολογίας - ήταν επίσης λίγο καλύτερες από τις αναμενόμενες. 

Όπως αναμενόταν, η Apple ανακοίνωσε σχέδια για επαναγορές μετοχών ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων - τα ίδια με το περσινό σχέδιο. Η εταιρεία αύξησε επίσης το τριμηνιαίο μέρισμα κατά 4% στα 24 σεντς ανά μετοχή. Αν και η επίδοση ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη, σηματοδότησε δύο συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης των πωλήσεων - για πρώτη φορά για την Apple από την έναρξη της πανδημίας. Τα κέρδη, εν τω μεταξύ, παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 1,52 δολάρια ανά μετοχή. Αυτό συγκρινόταν με τη μέση εκτίμηση για 1,43 δολάρια ανά μετοχή.

Σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, η Apple δήλωσε ότι τα έσοδα της τρέχουσας περιόδου θα μειωθούν κατά παρόμοιο ποσό όπως και στο προηγούμενο τρίμηνο, το οποίο έληξε την 1η Απριλίου. Αυτό υποδηλώνει μια βουτιά της τάξης του 3%. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να βλέπει αρνητικό αντίκτυπο από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Η Apple πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 51,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το iPhone - τη ναυαρχίδα της - το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για 49 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι μόλις 1,5% αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αλλά σηματοδότησε μια επίδοση ρεκόρ για τρίμηνο Μαρτίου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ. Η αύξηση ήρθε «παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον», ανέφερε στη δήλωσή του.

Το iPad είδε τα έσοδα να μειώνονται κατά 13% στα 6,67 δισ. δολάρια, σύμφωνα περίπου με τις εκτιμήσεις για 6,7 δισ. δολάρια. Τα νέα μοντέλα, τα οποία περιλάμβαναν μια ανανεωμένη έκδοση entry-level και μοντέλα Pro με τσιπ Μ2, δεν έκαναν πολλά για να ωθήσουν τις αγορές στο τρίμηνο.  Ομοίως, τα έσοδα στο τμήμα Mac μειώθηκαν κατά 31% στα 7,17 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό ήταν κατώτερο των προβλέψεων για 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εταιρείες ερευνών είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι ήταν ένα δυσοίωνο τρίμηνο για τη σειρά, με την IDC να εκτιμά ότι οι αποστολές Mac μειώθηκαν κατά 40% περίπου το τρίμηνο. 

Το τμήμα Home, wearables and accessories, το οποίο περιλαμβάνει τα AirPods, το Apple Watch και τον αποκωδικοποιητή TV - υποχώρησε λιγότερο από 1% στα 8,76 δισ. δολάρια. Αυτό ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για 8,5 δισ. δολάρια. Η εταιρεία πρόσθεσε έναν ταχύτερο επεξεργαστή στην Apple TV κατά τη διάρκεια του τριμήνου των διακοπών και ενημέρωσε το ηχείο HomePod κατά τη διάρκεια του τριμήνου του Μαρτίου. 

Η επιχείρηση υπηρεσιών, η οποία περιλαμβάνει το iCloud, την Apple Music, το App Store και την υπηρεσία streaming TV+, απέφερε 20,91 δισ. δολάρια, χάνοντας τις εκτιμήσεις για 21,1 δισ. δολάρια. Παρόλα αυτά, ήταν μια αύξηση 5,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Το προηγούμενο τρίμηνο, η Apple υποσχέθηκε ότι τα έσοδα από τις υπηρεσίες - παράλληλα με το iPhone - θα επιταχυνθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα πρώτα iPhone made in India και ο φορτιστής με προδιαγραφές Ευρώπης

Το iPhone 15 βγαίνει στην αγορά και φέρνει δύο μεγάλες αλλαγές: μέρος της παραγωγής γίνεται στην Ινδία, ενώ η Apple υποχρεώθηκε από τις Βρυξέλλες να υιοθετήσει φορτιστή USB. Τα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει για τους χρήστες η Apple στα iPhone 14

Η Apple έδωσε μεγάλη προσοχή σε τεχνολογίες ασφάλειας, όπως η τεχνολογική ικανότητα εντοπισμού ενός ατυχήματος, αλλά και η δυνατότητα τηλεφωνικής κλήσης από ορεινές περιοχές για την ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης.