ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Νέα ένταση στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται την ώρα που οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν Νικόλ Πασινιάν και Ιλχάμ Αλίεφ αναμένεται να συναντηθούν την Κυριακή στις Βρυξέλλες, σε μια συνάντηση που γίνεται υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για πυρά στα μεταξύ τους σύνορα, από τα οποία έχασε τη ζωή του ένας Αζέρος στρατιωτικός, σύμφωνα με το Μπακού, και τραυματίστηκαν 4 Αρμένιοι στρατιωτικοί, σύμφωνα με τη Γερεβάν, μερικές ημέρες πριν από τις συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν ανάμεσα στο Μπακού και το Γερεβάν στις Βρυξέλλες.

«Ένας στρατιωτικός των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκε έπειτα από πρόκληση των αρμενικών δυνάμεων», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, κατηγορώντας την Αρμενία ότι άνοιξε πυρ με «όπλα μεγάλου διαμετρήματος» εναντίον των θέσεων του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα.

Από την πλευρά της η Αρμενία ανακοίνωσε ότι τέσσερις στρατιώτες της τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις αυτές, για τις οποίες επέρριψε την ευθύνη στο Αζερμπαϊτζάν. «Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν προχώρησαν σε πυρά πυροβολικού και όλμων εναντίον των θέσεων των Αρμενίων που βρίσκονται στην περιοχή του Σοτκ» στην ανατολική Αρμενία, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται την ώρα που οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν Νικόλ Πασινιάν και Ιλχάμ Αλίεφ αναμένεται να συναντηθούν την Κυριακή στις Βρυξέλλες, σε μια συνάντηση που γίνεται υπό την αιγίδα της ΕΕ. Η συνάντηση αυτή έπεται εντατικών συνομιλιών που διεξήχθησαν για τέσσερις ημέρες στις αρχές Μαΐου στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Ο Πασινιάν κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν ότι επιδιώκει να «υπονομεύσει τις συνομιλίες» στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως ότι εκείνος εξακολουθεί να προτίθεται να πάει. «Δεν αλλάζω την απόφασή μου να πάω στις Βρυξέλλες», δήλωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνησή του. Ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχουν «πολύ λίγες» πιθανότητες να υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν στην σύνοδο αυτή.

Το σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας «βρίσκεται ακόμη σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο και είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ενδεχόμενη υπογραφή», εξήγησε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Οι δύο χώρες του Καυκάσου ενεπλάκησαν σε δυο πολέμους, τα χρόνια του 1990 και του 2020, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινής περιοχής όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι και η οποία αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν πριν από πάνω από τρεις δεκαετίες.

Οι εντάσεις, ήδη μεγάλες, κλιμακώθηκαν ακόμα περισσότερο όταν το Μπακού ανακοίνωσε στις 23 Απριλίου ότι εγκατέστησε φυλάκιο ελέγχου στον οδικό άξονα του διαδρόμου Λατσίν, τον μοναδικό που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα των αυτονομιστών, ο οποίος έχει αποκλεισθεί εδώ και μήνες με αποτέλεσμα ελλείψεις και διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Το Αζερμπαϊτζάν αιτιολόγησε την εγκατάσταση του φυλακίου ελέγχου λέγοντας ότι έγινε για λόγους ασφαλείας, ενώ το Γερεβάν κάλεσε τους στρατιώτες της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης, που έχει αναπτυχθεί εκεί από τα τέλη του 2020, να διατηρήσουν τον έλεγχο αυτής της ζωτικής σημασίας αρτηρίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA, State Department, Blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Μπλίνκεν: Θα υποστηρίξουμε την ειρηνευτική διαδικασία Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν

Οι δυο χώρες του Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε δυο πολέμους για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινή περιοχή όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, που αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν πριν από τρεις δεκαετίες.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πασινιάν συναντάει τον Αλιέφ στο Μόναχο για ειρηνευτικές συνομιλίες

Οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο σε τριμερείς συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
ΔΙΕΘΝΗ

Αρμένιοι διαδήλωσαν σήμερα κατά της επιστροφής χωριών στο Αζερμπαϊτζάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν επιβεβαίωσε την επιστροφή στο Αζερμπαϊτζάν τεσσάρων εγκαταλελειμμένων παραμεθόριων χωριών, τα οποία η Αρμενία είχε καταλάβει τη δεκαετία του 1990.