ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σοβαρή λειψυδρία πλήττει και τη Γερμανία που παίρνει άμεσα μέτρα

Συναγερμός στη Γερμανία καθώς ήδη πολλές περιοχές βρίσκονται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» ενώ λαμβάνονται μέτρα περιορισμού της χρήσης νερού όπου απαγορεύεται το πότισμα ή το γέμισμα πισινών.

Σοβαρή λειψυδρία απειλεί τη Γερμανία για τους επόμενους μήνες, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, με τις αρχές να λαμβάνουν μέτρα και να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου στη χρήση νερού.

Σε πολλές περιοχές της χώρας η στάθμη των υπόγειων υδάτων έχει υποχωρήσει σημαντικά και η κατάσταση βρίσκεται ήδη στο σημείο «έκτακτης ανάγκης». Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η αυξημένη χρήση νερού «θα μπορούσε να ωθήσει στα όριά του το σύστημα διανομής ορισμένων εταιριών ύδρευσης», ειδικά κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Σε τοπικό επίπεδο λαμβάνονται ήδη αποφάσεις περιορισμού της χρήσης νερού και 30 περιφέρειες έχουν λάβει σχετικά μέτρα ήδη από το 2022. Σε αυτές τις περιοχές, όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, απαγορεύεται να ποτίσει κανείς τον κήπο του, να γεμίσει την ιδιωτική πισίνα ή να πλύνει το αυτοκίνητό του εντός των ορίων της οικίας του.

Σε κρατιδιακό επίπεδο, η Κάτω Σαξονία, όπου τα υπόγεια ύδατα έχουν περιοριστεί σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, επέβαλε απαγόρευση ποτίσματος κήπων και χωραφιών στην περιοχή Νίνμπουργκ/Βέζερ, όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 24 βαθμούς, ανεξαρτήτως του εάν το νερό προέρχεται από το δίκτυο ή από ιδιωτική γεώτρηση.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καλεί ταυτόχρονα τους πολίτες να αποφεύγουν τη σπατάλη νερού, μεταξύ άλλων να προτιμούν το ντους έναντι του μπάνιου, να χρησιμοποιούν τα πλυντήρια πιάτων μόνο γεμάτα και να ποτίζουν τις πρωινές ή τις βραδινές ώρες. Μεγάλη κατανάλωση νερού, προειδοποιεί, γίνεται και με τους ψεκαστήρες του γκαζόν, με το πότισμα να απαιτεί έως και 800 λίτρα νερού/ανά ώρα, για αυτό και σε έκτακτες περιπτώσεις, επιβάλλεται σχετική απαγόρευση. Οι αρμόδιες αρχές συνιστούν επίσης τη δημιουργία ιδιωτικής γεώτρησης, η οποία ωστόσο απαιτεί ειδική άδεια.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων (VKU), από το 2018 έχει αυξηθεί και πάλι η κατανάλωση νερού στη Γερμανία. Συγκριτικά, το 1990 η κατανάλωση ήταν 147 λίτρα ανά άτομο, το 2013 ήταν 121 λίτρα και το 2022 ήταν 125. Οι ανάγκες των νοικοκυριών στο μέσο του καλοκαιριού αυξάνονται επίσης κατά 40-60%, εξηγεί ο Μάρτιν Βάιαντ, από την Ομοσπονδιακή Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας και Νερού (BDEW), ενώ ιδιαίτερη επιβάρυνση προκαλούν οι ιδιωτικές πισίνες. «Μια μέση υπέργεια πισίνα διαμέτρου 3,66 μέτρων έχει όγκο 6.500 λίτρα. Αυτό αντιστοιχεί σε 52 φορές την ημερήσια κατανάλωση ενός ατόμου», αναφέρει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνεται το κόστος των επενδύσεων για την πράσινη μετάβαση

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ο κόσμος θα χρειαστεί να επενδύσει σχεδόν 4,5 δισ. τρισ. δολάρια το χρόνο στη μετάβαση προς πιο καθαρή ενέργεια. Ανάγκη για μείωση 75% των εκπομπών μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα έως το 2030.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιβαρύνουν το περιβάλλον με αύξηση των ρύπων οι κάτοικοι των G20 χωρών

Τον Ιούλιο οι υπουργοί Περιβάλλοντος της G20 δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου ως το 2025, ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.