ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
reyma-energeia
Φώτο: Shutterstock

Στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Αργεντινής στον τομέα της ενέργειας

Η ενεργειακή συνεργασία ΕΕ-Αργεντινής για τα επόμενα χρόνια διασφαλίζει τη δίκαιη και καθαρή μετάβαση στις δύο ηπείρους, ενώ δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τις διαρροές μεθανίου στην αλυσίδα εφοδιασμού ορυκτών αερίων.

Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας υπέγραψαν σήμερα η ΕΕ και η Αργεντινή. Το Μνημόνιο υπεγράφη από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον Πρόεδρο της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος βρίσκεται για δύο ημέρες στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Όπως ορίζεται στο Μνημόνιο Συνεννόησης, η ΕΕ και η Αργεντινή θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν και να προωθήσουν την ανανεώσιμη ενέργεια και την ενεργειακή απόδοση, καθώς και τη χρήση του υδρογόνου και των παραγώγων του σε εφαρμογές, όπως βιομηχανικές διεργασίες, μεταφορές και αποθήκευση ενέργειας. Η ενισχυμένη αυτή ενεργειακή συνεργασία θα προωθήσει την ενεργειακή μετάβαση και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ενεργειακή συνεργασία ΕΕ-Αργεντινής για τα επόμενα χρόνια διασφαλίζει τη δίκαιη και καθαρή μετάβαση στις δύο ηπείρους -- ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του Παγκόσμιου Επενδυτικού Προγράμματος Πύλης της ΕΕ που θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα και την ενέργεια.

ΕΕ και Αργεντινή δεσμεύτηκαν επίσης να προσπαθήσουν να μειώσουν τις διαρροές μεθανίου στην αλυσίδα εφοδιασμού ορυκτών αερίων στο μέγιστο τεχνικά εφικτό επίπεδο. Μαζί, θα εξετάσουν νέες τεχνολογίες για τη μείωση του εξαερισμού και της καύσης και θα εργαστούν για την ενσωμάτωση του ανακτημένου μεθανίου στην αλυσίδα εφοδιασμού, προκειμένου να μειωθούν οι επιβλαβείς εκπομπές αυξάνοντας παράλληλα την απόδοση της αλυσίδας εφοδιασμού φυσικού αερίου. Αυτό θα βοηθήσει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων και θα ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Τέλος, το Μνημόνιο υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι μελλοντικές επενδύσεις σε πολλά υποσχόμενα έργα ή δραστηριότητες συμμορφώνονται με τη σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία και των δύο μερών και λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες για την υποβάθμιση της βιοποικιλότητας και διασφαλίζουν την προστασία, διατήρηση και αποκατάσταση των υδάτινων συστημάτων και των οικοσυστημάτων που σχετίζονται με το νερό . Τονίζει επίσης τη σημασία της επιδίωξης μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης που σέβεται τα συμφέροντα των τοπικών κοινοτήτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Διαγωνισμός της ΕΕ για από κοινού αγορά 11,6 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου

Σε αυτόν τον πρώτο διαγωνισμό, 77 ευρωπαϊκές εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα και οι διεθνείς προμηθευτές εξαιρουμένης της Ρωσίας, καλούνται τώρα να ανταποκριθούν σε αυτόν τον διαγωνισμό υποβάλλοντας τις προσφορές τους έως τις 15 Μαΐου.
energeia_revma
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία αρχίζει και πάλι τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας δήλωσε πως η Ρωσία δεν έχει πετύχει να καταστρέψει το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας, σημειώνοντας πως υπάρχει σχεδιασμός για να αυξηθούν οι όγκοι εξαγωγών σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνθετικά καύσιμα από το 2035 στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε μετά από πίεση της Γερμανίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών επιτρέπει τη διατήρηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης μετά το 2035, υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιούν κλιματικά ουδέτερα καύσιμα.