ΓΔ: 1483.87 0.42% Τζίρος: 41.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:03:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα για συνεργασία ΗΠΑ - Κίνας για το κλίμα

Παρά τις εντάσεις και τον ανταγωνισμό που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαιντεν θεωρεί πως το κλίμα αποτελεί πεδίο στο οποίο οι δυο δυνάμεις, μπορούν να συνεργαστούν στενά.

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα, ο Τζον Κέρι, συναντήθηκε  στο Πεκίνο με το κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ως προς τη χάραξη της διπλωματίας τον Ουάνγκ Γι, καθώς οι δυο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή ξανάρχισαν τον διάλογο για το ζήτημα.

Οι δυο άνδρες έσφιξαν τα χέρια και αντάλλαξαν μερικά λόγια πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, κατά την ίδια. Ο κ. Κέρι έκανε ευρείας κλίμακας δηλώσεις του πριν από τις συνομιλίες τον κ. Ουάνγκ, ο οποίος τον χαιρέτισε αποκαλώντας τον «παλιό του φίλο». Οι δυο τους συνεργάστηκαν στο παρελθόν, ιδίως όταν γίνονταν διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.

Ο κ. Κέρι τόνισε ότι οι δύο χώρες μπορούν να αρχίσουν να αλλάζουν την ευρύτερη σχέση τους μέσω της συνεργασίας τους για την κλιματική αλλαγή. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτιμά τη σχέση του με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και θα ήθελε να αλλάξει τη δυναμική ώστε οι δύο χώρες να προχωρήσουν μπροστά, πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε πως ο κ. Μπάιντεν παραμένει προσηλωμένος στη σταθερότητα στη διμερή σχέση και ότι θέλει να γίνουν προσπάθειες που θα κάνουν τη διαφορά σε διεθνές επίπεδο. «Η ελπίδα της Ουάσιγκτον», σύμφωνα με τον κ. Κέρι, είναι πως οι συνομιλίες που έχει στο Πεκίνο θα μπορούσαν να σημάνουν «την έναρξη (...) νέας συνεργασίας για την επίλυση των διμερών διαφορών».

Ουάσιγκτον και Πεκίνο «πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα σε ορισμένα μέτωπα, ιδιαίτερα για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις (που αποτελούν) η ρύπανση από τον άνθρακα και το μεθάνιο», ανέφερε κατόπιν μέσω Twitter, ο κ. Κέρι ενώ υπογράμμισε ότι «η κλιματική κρίση απαιτεί οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να συνεργαστούν για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη».

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί κοινή πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα», σχολίασε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του κινεζικού Μάο Νινγκ, ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Η Κίνα «θα συζητήσει με τις ΗΠΑ τα ζητήματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και θα συνεργαστεί μαζί τους για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να βελτιωθεί η ευημερία των σημαντικών και των μελλοντικών γενεών», είπε ακόμη η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Η κυβέρνηση της Κίνας πρακτικά ανέστειλε τις διμερείς επαφές για το κλίμα το περασμένο καλοκαίρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ταξίδι που έκανε η Δημοκρατική τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν.

Το ταξίδι του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στην κινεζική πρωτεύουσα, το τρίτο του με αυτή την ιδιότητα, καταγράφεται τέσσερις μήνες πριν από την COP28 και καθώς ο αντίκτυπος του φαινομένου του θερμοκηπίου γίνεται οδυνηρά αισθητός στον πλανήτη, με κύματα καύσωνα σε αρκετές περιοχές του κόσμου. Από αυτά δεν γλιτώνει ούτε η Κίνα: η πρωτεύουσά της αντιμετωπίζει για εβδομάδες θερμοκρασίες περί τους 40° Κελσίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κοινό ανακοινωθέν από ΗΠΑ και Κίνα για την προστασία του περιβάλλοντος

Στην ανακοίνωση οι δύο χώρες δεσμεύονται να εργαστούν στην COP26 για «ένα φιλόδοξο, ισορροπημένο και χωρίς αποκλεισμούς αποτέλεσμα στον μετριασμό (χαμηλότερες εκπομπές), την προσαρμογή και την οικονομική υποστήριξη».
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Η αύξηση των αμερικανικών δασμών θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα την αύξηση κατά 18 δισ. δολάρια αυτών των δασμών που εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα, προκειμένου να «προστατευθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι Αμερικανοί εργαζόμενοι».