ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed, δεν ανησυχεί πλέον για ύφεση

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001 ανέβασέ το βασικό της επιτόκιο η αμερικανική κεντρική τράπεζα. Δεν αποκλείει και άλλες αυξήσεις, δεν προβλέπει πλέον ύφεση.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό της επιτόκιο την Τετάρτη για 11η φορά μέσα σε 17 μήνες, μια σειρά από αυξήσεις που αποσκοπούν στον περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά που ενέχουν επίσης τον κίνδυνο να προχωρήσουν πολύ μακριά και να προκαλέσουν ύφεση. 

Η κίνηση αύξησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς της Fed από περίπου 5,1% σε 5,3% - το υψηλότερο επίπεδό του από το 2001.

 Αν και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, η άνοδος της Τετάρτης αντανακλά την ανησυχία των αξιωματούχων της Fed ότι η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται πολύ γρήγορα για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%, σημειώνει το Associated Press.

Με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να ξοδεύουν και, το πιο σημαντικό, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να προσλαμβάνουν.

 Σε δήλωση που εξέδωσε, η Fed ανέφερε ότι η οικονομία «επεκτείνεται με μέτριο ρυθμό». Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ αποκάλυψε ότι οι οικονομολόγοι του προσωπικού της Fed δεν προβλέπουν πλέον ύφεση.  Τον Απρίλιο, τα πρακτικά της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας τον Μάρτιο είχαν αποκαλύψει ότι οι οικονομολόγοι του προσωπικού προέβλεπαν μια «ήπια» ύφεση αργότερα φέτος.

 «Δεδομένης της ανθεκτικότητας της οικονομίας πρόσφατα», είπε, «δεν προβλέπουν πλέον ύφεση».

 Ένα βασικό ερώτημα είναι αν η άνοδος της Τετάρτης θα είναι η τελευταία. Ο Πάουελ είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει λάβει αποφάσεις για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.  Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει. «Η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει», είπε ο Πάουελ.

 Τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed θα αξιολογήσουν μια σειρά εισερχόμενων οικονομικών δεδομένων για να καθορίσουν ποια δράση, εάν υπάρχει, θα λάβουν στην επόμενη συνάντησή τους.  Όταν οι αξιωματούχοι συναντήθηκαν για τελευταία φορά τον Ιούνιο, έδωσαν σήμα ότι περίμεναν να αυξήσουν τα επιτόκια δύο φορές ακόμη. 

Μέχρι να συναντηθούν ξανά στις 19-20 Σεπτεμβρίου, σημείωσε ο Πάουελ, θα έχουν πολύ περισσότερα δεδομένα στα χέρια τους: Δύο ακόμη εκθέσεις για τον πληθωρισμό, δύο εκθέσεις για τις προσλήψεις και την ανεργία και ενημερωμένα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες και τους μισθούς.

 Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Fed ενδέχεται να αποφασίσει να μην προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο πριν σταθμίσει μια πιθανή αύξηση στη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο.

 Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετοί αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι ο ακόμη γρήγορος ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας θα οδηγήσει τους εργαζόμενους να απαιτήσουν υψηλότερους μισθούς για να αντισταθμίσουν δύο χρόνια πληθωριστικών τιμών.  Τα απότομα μισθολογικά κέρδη μπορούν να διαιωνίσουν τον πληθωρισμό εάν οι εταιρείες ανταποκριθούν αυξάνοντας τις τιμές για τους πελάτες τους.

Ταυτόχρονα, η σταθερή χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων έχει ανυψώσει τις ελπίδες ότι η Fed μπορεί να πραγματοποιήσει μια δύσκολη «ήπια προσγείωση», στην οποία οι αυξήσεις των επιτοκίων της θα συνέχιζαν να μειώνουν τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσουν την οικονομία να πέσει σε μια οδυνηρή ύφεση.

 Ο Πάουελ υποστήριξε αυτή την πιθανότητα στις παρατηρήσεις του την Τετάρτη, λέγοντας: «Έχουμε όντως μια σοβαρή πιθανότητα για μια ήπια προσγείωση».

Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο ήταν 3%, απότομα κάτω από το ανώτατο επίπεδο του 9,1% τον Ιούνιο του 2022. Ωστόσο, ο «πυρήνας» πληθωρισμού, όπου δεν υπολογίζονται τα τρόφιμα και  το ενεργειακό κόστος, παρέμεινε αυξημένος κατά 4,6% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. «Ο πυρήνας είναι ακόμα αρκετά ανυψωμένος», είπε ο Πάουελ.

 Μερικοί αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι σωρευτικές επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων επιτοκίων έχουν ήδη μπει στην οικονομία.  Καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο της Fed, πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις για την περαιτέρω επιβράδυνση των πιέσεων στις τιμές.

 Ο Πάουελ επανέλαβε αυτή τη διαπίστωση την Τετάρτη.  Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, είπε, «δεν ήταν αρκετά περιοριστικές για αρκετό καιρό» ώστε να ασκήσουν την πλήρη επίδρασή τους.  «Η διαδικασία έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της», είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Oι μεγάλες κεντρικές τράπεζες διατηρούν αμετάβλητα τα επιτόκια

Μετά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στις 26 Οκτωβρίου ύστερα από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις, αντίστοιχες ήταν οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ).
ΔΙΕΘΝΗ

Τζ. Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων.