ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αύξηση επιτοκίων 0,25% από την Τράπεζα της Αγγλίας, υψηλό 15 ετών

Στο 5,25% διαμορφώνεται, πλέον, το βασικό επιτόκιο με τη ΒοΕ να εμφανίζεται διχασμένη ως προς αυτή την κίνηση. Εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 4,9% έως το τέλος του 2023.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο 15 ετών, στο 5,25%, για 14η συνεχή φορά, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) ψήφισε 6-3 υπέρ της αύξησης κατά ένα τέταρτο της μονάδας, με δύο μέλη να προτιμούν μια δεύτερη συνεχόμενη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης και ένα να ψηφίζει να παραμείνουν τα επιτόκια αμετάβλητα.

Η MPC δεν έδωσε πολλές ενδείξεις ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ήταν πιθανό να τερματιστεί άμεσα, υποσχόμενη να «διασφαλίσει ότι το τραπεζικό επιτόκιο θα είναι επαρκώς περιοριστικό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%».

Η τράπεζα επικαιροποίησε επίσης την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό και αναμένει πλέον ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 4,9% έως το τέλος του τρέχοντος έτους, σε ταχύτερη πτώση από ό,τι είχε προβλέψει τον Μάιο. Ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει το 2% στις αρχές του 2025, ανέφερε η Τράπεζα στη συνοδευτική έκθεση για τη νομισματική πολιτική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αναγκαία η αλλαγή πολιτικής στη Βρετανία για προσέλκυση επενδύσεων

Επιφανείς οικονομολόγοι και στελέχη τραπεζών τονίζουν πως πρέπει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών να ακυρώσει το οικονομικό του σχέδιο που προκάλεσε πανικό στις αγορές, και την στερλίνα να οδηγείται σε ιστορικό χαμηλό.